Hanımlara haberler

Besinleri yazdan kışa hazırlama

Sofralarımızda eksik olmayan, tatlarıyla damaklarımızı dolduran birçok sebze ve meyve, Allah’ın bize sunduğu nimetlerden biridir. Ancak bu leziz meyve sebzelerin her birinin ayrı ayrı mevsimleri vardır. Doktorların da sıkça söylediği gibi meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmelidir. Mevsiminde önce yetişen besinler şüphesiz sağlığımıza zarar vermektedir.

Bununla beraber tarih boyunca insanlar, besinleri mevsimin dışında, kışın yemek için birçok saklama yolları aramışlardır. Besinlerin asit, vitamin oranlarını bozmadan kışa saklamaya çalışmışlardır. Bu zamana kadar birçok bölge kendine has saklama usulü geliştirmiştir. Sizlere bu yazımda besinleri kışa saklama yöntemlerinden bahsedeceğim.

Konserve:  Bu yöntemde esas olan besinleri kaplarda saklamaktır. Kışa saklanacak besinler küçük parçalara ayrılır. Örneğin domates konservesini düşünün. Küçük parçalara ayrılan besinler cam kavanoz, teneke kutu ve cam şişe gibi kaplara doldurulur. Kaplar ağızları hava almayacak şekilde kapatılır. Ve yüksek sıcaklıkta ısıtılır. Böylece elde edilen besin konservesi uzun süre saklanabilir. Özellikle domates, bezelye, fasülye gibi besinler için uygun bir saklama yöntemidir.

Kurutma: Bu teknikte mantık besini sudan arındırıp, bakterilerin faaliyet göstermesini önlemektir. Patlıcan, biber gibi sebzeler genelde bu yöntemle kurutularak saklanır. Kurutma yönteminde besin güneş almayan gölge bi yerde kurutulur. Böylece bakteriler bu besinde yaşayamaz ve uzun ömürlü olur.

Şurup, şerbet, reçel: Bu yöntem genelde meyveleri saklamak için uygundur. Bu yöntem iki türlü yapılır. Birincisi şekerden yapılmış bir şurup içerisinde meyveler pişirilir. Böylece meyvenin reçeli yapılmış olur. İkincisi ise meyveler küçük parçalara ayrılıp bir kaba konduktan sonra üzerine şeker dökülür. Bir süre beklenip meyvelerin suyu çıktıtan sonra meyve bu suda pişirilir.  Bu yöntemle çilek, vişne, erik, elma gibi birçok meyvenin reçelli yapılarak saklanabilir.

Turşu: Bu yöntemde besinler tuzlu suda yada tuzlu su ve sirke karışımında bekletilerek ekşitilir. Yemeklerin yanında çok güzel bir ek besindir. Turşunun iştah açıcı ve sindirim kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yöresine göre turşu yapılırken içine sarımsak, nohut vb. ilave edilir. Bunlar turşunun daha güzel olması içindir. Turşular teneke, şişe ve tahta fıçılarda saklanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

detoks nasil yapilir

Detoks Yapma Yolları Nelerdir? Kimler Detoks Yapabilir?

Birçok insanın merak ettiği detoks ile ilgili olarak vücutta sağlıklı şekilde toksinlerden kurtulmak istediğinizde detoks …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir