Normal Doğum mu-Sezaryan mı? - 1

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
NORMAL DOĞUM MU? SEZARYEN Mİ?

Dünya üzerinde en sık yapılan ameliyatlardan birisi olmasına rağmen: sezaryen hala riskli ameliyatlardan birisi olarak kabul edilir. Ancak annenin veya bebeğin hayatını tehlikeye sokacak herhangi bir durumda doğum sezaryenle gerçekleştirilmelidir. Sezaryen ameliyat oranları hızla artmakta ve gün geçtikçe endikasyonlar genişletilmektedir. Ama bazı durumlar da gerçekten normal vaginal yoldan doğum beklenmemeli ve sezaryen yapılmalıdır.

Peki sıklıkla hangi durumlarda sezaryen yapıyoruz?En sık sezaryen sebepleri DAHA ÖNCE SEZARYEN AMELİYATI GEÇİRMİŞ OLMAK ve DİSTOSİ (bebek ve annenin doğum kanalı arasında uyumsuzluk) dir. Bunlardan başka makat doğumlar, bebeğin eşinin doğum kanalını tam olarak kapattığı durumlar, çok iri ( > 4500 gr.) veya çok küçük bebekler, geçirilmiş rahim iç duvarı operasyonları ( myomektomi gibi), bebek kalp atışlarının bozulması, ilerlemeyen eylem, kordon sarkması, bebeğin eşinin zamanından önce ayrılması, aktif HSV, HPV, HIV enfeksiyonları, doğum kanalının kemik yapısında belirgin bozukluk olan durumlar ve doğum kanalını kapatan kitleler varlığında sezaryen doğum yapılmalıdır.

Peki isteğe bağlı sezaryen yapılabilir mi? Aslında bu sorunun pek çok etik, sosyal ve kanuni çelişkileri mevcuttur. Hasta kendi kendine sezaryen kararını verebilecek yeterli donanımda mı? Eğer hasta kendi isteğiyle sezaryen olduktan sonra, sezaryene bağlı bir sorun çıkarsa, bunun sorumlusu doktor değil midir? Bu hususta bir de operasyonun mali yükü mevcuttur elbette ki. Günümüzde devlet hastanelerinde isteğe bağlı sezaryen yapılmamaktadır. Ancak devlet hastanelerinin çoğunda sezaryen operasyonu için yeterli teknik altyapı ve personel mevcuttur.Başlıktaki sorunun hala kesin bir cevap olmadığı çok aşikardır. Ancak her iki doğum şeklinin de kendince riskleri mevcuttur.

Aslında dünyaya gözlerini yeni açmak üzere olan bebek ve anne için doğum şeklini belirlerken; sezaryenin veya normal doğumun avantaj ve dezavantajları gözönünde bulundurularak; doktor ve ailenin beraber karar vermeleri gerekmektedir.
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
bende normal doğum diyenlerdenim..
bir problem çıkmazsa rabbimin izniyle normal doğum yapacagım..
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2 evlat dünyaya getirdim her ikiside sezeryanlı doğum yaptım maalesef.
Evet şu an çok pişmanım keşke yanımda bana destek olan birileri olsaydı ve ben normal doğum yapsaydım:gulbis:
 

duyguuuu

Daimi Üye
Katılım
4 Mart 2013
Mesajlar
549
Tepki
489
Puan
63
Konum
istanbul
normal doğumda çok sancı çekiliyormuş.

Allah yardım eder ama normal doğum yapanlar deneyimlerini paylaşsa belki korkularımız azalır :ne:
 

denizplt

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2013
Mesajlar
452
Tepki
423
Puan
63
Yaş
39
Konum
fransa
normal doğumda çok sancı çekiliyormuş.

Allah yardım eder ama normal doğum yapanlar deneyimlerini paylaşsa belki korkularımız azalır :ne:

Böyle bi konu var bakarsan görursun.kadın, bebek ve çocuk bölümünde...he bit anne olarak söyleyim doğumda korkacak hiç bişey yok.farzetti bi yerin çokçok agiriyor 2saat sonra geçecek:)


Valla önceden normal doğum derdim dogurdumda. Ama şimdi sezaryandan yanayım:):)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst