Liken planus nedir,tedavisi nasıldır?

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
Liken planus sık görülen deriyi, ağız içini veya her ikisini birden etkileyen bir hastalıktır. toplumda %1 oranında görülür.
liken ne değildir ?
liken planusun (lp) anlamak için önce ne olmadığını öğrenmiş olmak gerekmektedir. lezyon vardır. ağızda liken bulunmakta olan beş hastadan birinde ise deride liken planus vardır.
ağızdaki liken planus beyaz çizgiler ve noktalar biçiminde görülür. bu farklılıklar genellikle rahatsızlığa yol açmazlar. diş doktorları rutin muayeneleri sırasında liken planusu saptayabilirler. çok şiddetli liken planusta ağızda ağrılı yara ve ülserler görülebilir. liken planusu doğrulamak için ağızdan biyopsi almak gerekebilir. doktorunuz bu yaranın bir enfeksiyon neticesi gelişip gelişmediğini araştırmak isteyebilir. vakit zaman biyopsiyi bir kaç kez tekrarlamak gerekebilir.
liken planus tipinde alerjik reaksiyonlarda diş malzemelerine karşı gelişebilir, fakat bu durum nadirdir. şayet böyle bir durum var ise alerjiye neden olan madde çıkartılmalıdır.
bir çok tedavi ağrıyı azaltmasına ve yaraları iyileştirmesine karşın ağız içi liken planusunda kesin tedavi yoktur. ağrı ve yanma hissi yok ise tedavi yapmaya gerek yoktur. çok şiddetli ağız içi liken planus olguları lokal sürülen ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. ağızdaki liken planus kötü ağız bakımından olumsuz yönde etkilenir. dolayısıyla hastalar yılda iki kez diş hekimine muayene olmalıdırlar.
cinsel bölgede liken planus
liken planusu bulunmakta olan beş bayandan bir tanesinde vajinal bölgede liken planus lezyonu vardır. şayet hafifse hiçbir rahatsızlığa yol açmaz. fakat yara açılırsa, cinsel ilişki sırasında ağrıya sebep olabilir. erkeklerde cinsel bölgede liken görülme sıklığı daha azdır.
risk altında mısınız ?
ağız içerisinde liken planusu olan hastalarda kanser geliştirme riski hafifçe artmıştır. dolayısıyla ağız içerisinde liken planus bulunmakta olan hastalarda tütün ve alkol kullanımı kanser gelişim riskini arttırdığı için yasaklanmalıdır. 6-12 ayda bir rutin ağız içi dermatolojik muayenesi yapılmalıdır.
diyet
baharatlı gıdalar, domates ve domatesli ürünler, kafeinli kahve ve kola, cips, mısır patlağı, şayet ağız içerisinde yara var ise liken planusu tetikleyebilir.
tırnak tutulumu
bazı liken planus olgularında tırnak tutulumu olabilir. tırnak değişikliklerinin pek çoğu tırnak yatağını haraplar. genellikle sadece bir kaç el ve ayak parmağı tutulabilir, fakat vakit zaman hepsinde de görülebilir.
tırnakta uzunlamasına girinti ve kabarıklıklar, kalınlaşma, yataktan ayrışma ve tırnak kaybı görülebilir. şiddetli olgularda tırnak geçici veya kalıcı olarak haraplanabilir.
tirnak_.jpg

saçlı deri tutulumu
nadir olgularda liken saçlı deride de görülebilir. bu durum liken planopilaris adını alır. liken planopilaris görülen alanda kızarıklık, tahriş ve bazı olgularda kalıcı saç kaybı gelişebilir.
sac-derisi-egzama.jpg

liken planus durağan ise hastalığın şiddeti ve dağılımında 1-2 aylık dönemde değişiklik olmaz. liken planusun nedenini açıklayacak bir çok teori olmasına karşın, bir çok dermatolog bu hastalığın otoimmun olduğunu düşünmektedirler. otoimmun terimi şu anlama gelmektedir: hastanın mikroplarla mücadele etmesini sağlayan beyaz küre hücreleri normal deri, ağız içi mukozası, tırnak ve saç hücrelerine saldırırlar.
liken plnus ile ilgili daha fazlası
liken planus rahatsız edici ve tedavisi zor bir deri hastalığıdır. hastalığın şiddeti ve dağılımı birkaç aydan sonra nadiren değişir. liken planusta tam iyileşme görülmezken, cildiye uzmanınız sizin bulgularınız kontrol altına alacak tedavi planını oluşturacaktır.

kaynak: dermatoloji uzmanı dr. şafak metekoğlu güneş
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst