Dişlerdeki 10 sinyal!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
fft2mm1279059.jpg

Dişlerdeki 10 sinyal!

Rakamlar ülkemizde diş ağrısı dayanılmaz boyuta gelmeden doktora gitme alışkanlığının düşük olduğunu gösteriyor. Bazı belirtilerin ağız sağlığı açısından ciddi risk olduğu genellikle göz ardı ediliyor

Bir sağlık problemi ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay çözüme ulaştırılabildiği herkesin malumu. Türkiye'de pek çok kişinin ağız ve diş sorunu yaşadığını ancak doktora başvurmakta geciktiğini belirten Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın da bu noktaya dikkat çekiyor.

Diş ağrısının tahammül sınırlarını zorlamadan diş hekimine gitme alışkanlığının çok az olduğunu belirten Yalçın, üzerinde pek fazla durulmayan ancak ağız sağlığını tehdit eden 10 belirtiyi şöyle sıralıyor:

Ağrı: Diş ağrısı, sıklıkla diş çürüğünün ilerleyerek dişin sinir dokusuna ulaşması ile meydana gelir. Önce yemeklerde hafifçe hissettiğimiz ağrı, zaman içinde bizi uyutmayacak kadar şiddetlenir. Çürük dışında çatlak ya da kırık diş veya diş kökü, çene eklemi hastalıkları, dişeti hastalıkları, gömük dişler de şiddetli ağrıya sebep olabilir.

Hassasiyet: Sıcak, soğuk yiyecekler bize ızdırap vermeye başladıysa, diş hassasiyeti hayatımızı kısıtlamaya başlamış demektir. Aşınmış diş minesi, dişeti çekilmesi, çürük, kırık diş, eski ya da kırık dolgularınız varsa tedavisini ertelemeyin.

Dişeti kanaması: Dişeti iltihabı veya dişeti hastalığının habercisi olabilir. Özellikle dişetinin iyi temizlenmediği alanlarda çok sıklıkla kanamaya rastlanır. Bazen sadece sert ya da yanlış şekillerde diş fırçalama, diş ipi kullanımına bağlı olarak da kanama oluşabilir. Dişetlerinde sürekli kanama olması sistemik hastalıkları da gösterebileceğinden diş doktoruna başvurmak doğru olacaktır.

Yaralar: Bazen sadece protez, dolgu veya ortodontik braketlerin sebep olduğu iritasyona bağlı oluşan yaralar görülebilir. Ama bakteri ya da virüslerin sebep olduğu yaraların tedavisi takip ve ilaç desteği gerekecektir.

Ağız kokusu: Ağız hijyeninin yeterli olmaması, çürük dişler, yarı gömük dişler, dişeti iltihabı, ağız kuruluğu ağız kokusuna sebep olabilir. Su tüketiminizi arttırarak bu sorununuzu bir miktar azaltabilirsiniz.

Çene ekleminde ağrı ve ses: Çoğunlukla kulak önünde ağrı, ağız açma kapama sırasında kısıtlama ve ağrı şikâyetleri çene ekleminizde bir problem olduğuna işaret eder. Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığı, sistemik hastalıklar, eksik dişler, tek taraflı çiğneme, ortodontik bozukluklar çene eklemi sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdir.

Ağız kuruluğu: Sistemik bir hastalık veya kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ağızda nemin eksilmesi ağız kokusuna ve diş çürüklerinde artışa sebep olabilir.

Dudak çevresindeki piercing: Süs olarak kullanılan piercing, ağız çevresinde iltihaba sebep olabilir. Ağız ortamında çok miktarda bakteri mevcuttur ve yaralar çok hızlı iltihaplanabilir. Ateşli ve halsizseniz, dudak çevresindeki piercingin çevresinde kırmızılık ve hassasiyet olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Kırık ya da çatlak diş: Hassasiyet ve ağrıya sebep olur. Tedavi edilmezse dişin çekilmesine kadar giden sorunlar yaşanabilir.

Renk bozuklukları ve renklenme: Dişlerinizin birinde ya da genelindeki renk bozuklukları öncelikle estetik olarak rahatsızlık verecektir. Tek dişteki renklenme, genellikle düşme, çarpma sonrası oluşabilir.


ntvmsnbc
 

hayall

Daimi Üye
Katılım
26 Aralık 2011
Mesajlar
304
Tepki
269
Puan
63
Konum
Kars
valla ben çektim ağrısını sonra çektirdim yirmilik dişimi
 

eyluldogan

Aktif Üye
Katılım
9 Ağustos 2014
Mesajlar
190
Tepki
58
Puan
28
Yaş
37
Konum
Antalya
teşekkürler paylaşım için, gerçekten de diş ağrısı bizi ağlatana kadar bekliyoruz. n azından ben bekliyorum dişçi korkum var. bunda tabi uyuşmayan dişimi çekmeye çalışan o rezil doktorun da payı var ama olsun yine de dikkat etmek, kontrolleri yaptırmak gerekiyor.
 

aysecolaksiz

Yeni Üye
Katılım
30 Ocak 2016
Mesajlar
16
Tepki
0
Puan
1
Yaş
42
Konum
ankara
evet sağlam ve doğru işlem için iyi doktoru/hekimi secmek önemlidir. sağlıklı dişlere sahip olmak için cok iyi arastırmak ta önemli ben cok cektim dişlerimden ağrı kanal dolgu cekim hersey..diş doktorundan yana da sansım yoktu. ama suan oyle mutluyum ki tüm dişlerim sağlam ve düzgün tüm tedavilerimın sonunda basarı elde ettik. Ankara da miadent diye bi özel hastane var oraya gıttım ve istediğim gülümsemeye kavustugumu soyleyebiliim :) inşallah sizde güzel bi gülümseme için arastırmanızı dogru secimler ile sonuclandırırsınız:)
 

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
diş ağrısı sinyallerini veriyorda hemen diş doktoruna giden kim ki
zamanında gitmiş olsaydım şimdi bukadar sıkıntı çekmiyor olacaktım :bayil:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst