Bu sakız oruç bozmuyor!

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bu sakız oruç bozmuyor!

Diyanet'in web sitesinde Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan ''Dini Soruları Cevaplandırma Platformu''nda oruçla ilgili en çok merak edilen sorular ve cevaplara yer verildi.

attachment.php


''Sakız çiğnemek orucu bozar mı?'' sorusuna, ''Bozar ancak 'kenger sakızı' gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz'' yanıtı verildi.

''Akupunktur tedavisi orucu bozar mı?'' yönündeki soru ise ''Akupunktur, vücutta belirli noktalara iğne batırarak, çeşitli hastalıkları tedavi etme metodudur. Orucu bozan şeyler kapsamında olmadığı yani vücudu beslemesi ve gıdalandırması söz konusu olmadığından akupunktur yaptırmak orucu bozmaz'' diye yanıtlandı.

''Böbrek taşı kırdırmak orucu bozar mı?''

Oruçlu olan bir kimsenin, vücuduna şifa veya gıda verici bir madde enjekte edilmeden böbrek taşı kırdırması ile orucun bozulmayacağı, ayrıca operasyon esnasında böbreklere kan akmasının da orucu bozmayacağı ifade edildi.

''Göz damlasının orucu bozup bozmayacağına'' ilişkin soruya da, şu şekilde cevap verildi:

''Göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.''

''Nikotin bandı orucu bozar mı?''

''Nikotin bandı'' ile ilgili soruya karşılık da deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantların orucu bozmadığı hatırlatılarak, bu açıdan sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandığı nikotin bantlarının da oruç açısından bir sakıncasının bulunmadığı dile getirildi.

''Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?'' sorusuna, sırf dış tedavisi sebebiyle orucun bozulmayacağı, aynı zamanda tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonların da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmadığı kaydedildi. Ancak ağız su ile çalkalanırken boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa orucun bozulacağı ve kaza edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Anjiyo yaptırmanın da, yapılacak operasyonlarda yeme ve içme anlamı bulunmadığından orucu bozmayacağı kaydedildi.

(AA)
 

Ekli dosyalar

  • kenger.jpg
    kenger.jpg
    22 KB · Görüntüleme: 71

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
goz damlasi vs anlarim da ramazan da da sakiz cignenmeyiversin arkadas kenger sakizi bozmaz digerleri bozar falan amaaaan hicbirini cignemeyiversinler topu topu bir ay sonucta:tskler:
 

Kardelen27

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.159
Tepki
3.758
Puan
113
Konum
istanbul
AA diyanette şaşırmış eğer doğruysa
bizlermi dinimizin emrine uyacağız
yaksa dini mi kendilerine uydurmaya çalışıyorlar bu
insanlar işlerine geldiği gibi fetfa veriyorlar
bilen zaten biliyor çok şükür
peki bilmeyen sakız çiğnerse vebali kime
yazık çok yazık iyice cıvıttılar-kizgin
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst