Annedeki Meme Sorunları

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Annedeki Meme Sorunları

Yaralanan Meme Başları

Normal şekilde emzirmeyi engelleyen yaralı meme başlarının ortaya çıkmasında bir numaralı sebep annenin bebeğini doğru pozisyonda emzirmemesidir.

Bazen sadece küçük bir pozisyon ayarlaması ve bebeğin isteğine göre pozisyon değiştirmek tek gerekli şeydir.

Bebeğinizin ağzını geniş açması gerekir ve meme etrafındaki koyu kısmın yaklaşık 2 cm’lik kısmını da içine alacak şekilde memeye ağzını tam dolduracak şekilde yapışması gerekir. Bebeğiniz emerken meme başınız bebeğin ağzının iç kısmında kalmalı ve zedelenmeden korunmalıdır.

Bununla birlikte, eğer meme başlarınıza bakım yapmaya başladıktan 48 saat sonra herhangi bir düzelme görmüyorsanız veya yeni doğum süresini geçtiyseniz ve acısız bir süre emzirdikten sonra aniden meme başı zedelenmesi ortaya çıktıysa zedelenmenin sebebini belirlenmesi için doktorunuzla temasa geçmelisiniz.

İyileşmenizi ve rahat şekilde emzirmenizi sağlayacak önlemler:

1. Sık sık emzirin En az 2 saatte bir emzirin. Bu emzirme zamanları arasında bebeğinizin aç kalmasını ve buna bağlı olarak da göğsünüze zedeleyeci şekilde sarılmasını önleyecektir.

2. Beslenmeden önce birkaç dakika el masajı yapmak veya pompalamak Bu, gevşemeyi sağlayacaktır ve meme başının bebeğinizin emmesi için uygun hale gelmesini sağlayacaktır ki böylece sert şekilde emmeyecektir. Hatta başlangıçta bir miktar sütün masajla atılmasını sağlayınız.

3. İlk önce az zedelenmiş göğüsünüzü emzirin Bu bebeğinizin iştahlı iken yaralı göğüsünüzü fazla göğüsünüzü fazla zedelenmesini önleyecektir.

4. Doktorunuza ağrı kesici yazdırmayı düşünebilirsiniz. Emzirmeden bir süre önce kullanabileceğiniz ve rahatsızlığınız azalana ya da tamamen ortadan kalkana kadar alabileceğiniz bir ilaç yazdırabilirsiniz. Özellikle parasetamol türü ağrı kesiciler sütünüze geçse bile bebeğinize herhangi bir zarar vermeyecektir.

5. Emzirme sırasında sütyeninizin iki tarafını da açın.

6. Meme başlarına ılık çay pansumanı yapın Emzirmeden sonra kısa bir süre uygulayın. Pek çok anne bunun yatıştırıcı olduğunu belirtmektedir. Ilık, ıslak pansumanlarla (ıslak mendil iyi gelir) emzirmeden önce ve sonra sık sık meme başlarınızı rahatlatın.

7. Emzirmeden sonra meme başlarınızı rahatlatmak için sütünüzün birazını sıkın.Ve gelen süt ile meme başlarınıza ve etrafına masaj yapınız. Anne sütü deriyi iyileştirici özelliği olan E vitamini içerir. Bu yeterli gelmezse E vitamini içeren kapsülleri patlatarak içlerindeki yağlı maddeyi meme başına sürebilirsiniz.

8. Diğer krem ve merhemleri kullanmaktan kaçının Meme başı zedelenmeleri için satılan diğer kremler hava sirkülasyonunu önleyebileceği ve deriyi kurutabileceği için zararlı olabilir. Ayrıca içerdikleri parfüm bebeğinizin iştahını kaçırarak sütten kesilemsine neden olabilir. Ancak hekiminizin önerisi ile meme verdikten sonra bazı kremler kullanılabilir. Bu durumda da özellikle bebeğe zararı olmayan bitkisel ürünler piyasada mevcuttur. Bunların dışındaki bazı karışımlar bebeğiniz için zararlı maddeler içerebilir ve emzirmeden hemen önce yıkanarak temizlenmesi gerekebilir. Meme başı bölgesinin aşırı yıkanması da etrafındaki anti-bakteriyel özellikteki doğal maddelerin yok olmasına neden olabilir.

9. Tamponlar biraz ıslandığı zaman değiştirin Rutubet meme başlarının iyileşmesini önler. Eğer tampon meme başınıza yapışırsa almadan önce biraz ıslatın. Plastik hatlara sahip bakım tamponlarını kullanmaktan kaçının. Bu tip tamponlar sağlıklı meme başları için gerekli hava akışını önler. % 100 pamuklu olanları tercih edin.

10. Bebeğiniz için alternatif bir beslenme aracı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Meme başı yaralanmalarına bağlı olarak artık onu emzirmek olanaksız hale geldiyse, iyileşme sürecinde alternatif araçlar kullanabilirsiniz. Örnek olarak; ilaç damlatıcıları, besleme şırıngaları, kaşık vb.Bu araçları kullanırken bebeğinizin diline değiniz ve bu sırada damlatınız yada dökünüz,çünkü bu sırada diline değdiğinizde refleks olarak solunum borusu kapanır ve yiyecekler bebeğinizin soluk borusuna kaçmaz. Yine iyileşme sürecinde silikon meme başı dediğimiz bazı araçlar da yardımcı olabilir. Yalnız bunların temizliği ve sterilizasyonuna çok dikkat etmek gerekir.

11. Eğer bebeğiniz 4 haftalıktan daha küçükse meme emmeyi bırakması riskine karşı biberon kullanmaktan kaçının.

Meme tıkanmasıyla mücadele

Bebeğiniz ilk birkaç gün güzel şekilde emzirilirken 3 ya da 4. gün civarında güçlükler yaşamaya başlar. Bu genellikle meme tıkanmasına bağlıdır.

Erken dönemlerde sık sık emzirmek meme tıkanmasını en aza indirecektir. Süt miktarı artmakta olduğundan kısa süreli meme doluluğu yaşamanız normal olsa da süt akışının tamamen kesilmesi normal değildir.

Sorun geçici meme doluluğu mu yoksa tamamen tıkanma mı?

Bebeğinizin doğumunu izleyen günlerde meme doluluğu ile karşılaşsanız da göğüsleriniz hala sıkılabilir durumdadır. Bu hala yumuşak ve esnek oldukları anlamına gelir. Bu doluluk nadiren bir günden uzun sürer. Genellikle bebek için fazla zorluk çıkarmaz.

Diğer yandan sütün gelmemesi şiddetli olduğunda göğüsleriniz taş sertliğindedir ve meme başları da çok sert görünecektir. Bu bebeğinizin göğsünüze adapte olmasını çok zorlaştırır ve hatta adapte olduktan sonra bile süt emmesi çok güçtür. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için ızdırap verici olabilir.

Kendinize karşı nazik olun

Bebeğiniz verimli olarak emmediğinden göğüslerinizden bir miktar sütü dışarı akıtmanız önem taşır. Süt miktarınızın devamlılığını korumak için günde en az 8 ya da 10 kez bebeğinizin emmesi ya da sizin sütünüzü dışarı akıtmanız gerekir.

Eğer bebeğiniz memede değilse akıttığınız sütü bebeğinize verebilirsiniz. Dikkatli olun. Göğüsleriniz şiddetli şekilde tıkandığında sert müdahaleniz hassas göğüs dokusuna zarar verebilir.

Elle kullanılan ya da elektrikli pompayı bu durumda kullanmayın. Ilık pansumanlar sonrası bebeğinize vermeyi deneyin sonra yine 10-15 dakika ılık pansuman sonrasında mutlaka elle yada otomatik pompa ile sütünüzü boşaltmaya ve memenizi yumuşak hale getirmeye çalışınız.. Doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız sizin için en iyisidir.

Masaj ya da sıcak ve soğuk kompresin faydası olur mu?

Ilık ve ıslak kompres uygulayın ve nazikçe masaj yapın. Emzirmeden biraz önce sütünüzü dışarı akıtmanız meme ucu tabakasının yumuşamasını ve süt akışını sağlayacaktır. Bir kez meme ucu tabakası yumuşadığında bebeğinizi tekrar emzirmeye başlayın. Bu kez göğüsleriniz kolaylıkla emilebilir ve sütünüz akıcı olduğundan bebeğiniz rahat emebilecektir.

Hatırlayın ki çoğu bebek göğsünüzden süt boşaltmakta en iyi pompadan bile daha güçlüdür. Bebeğin memede geçirdiği zaman hem süt miktarınızın sürekliliği, hem bebeğiniz hem de sizin rahatınız için önemlidir.

Soğuk kompres uygulayın

Emzirme aralarında, acıyı ve yanmayı azaltmak için soğuk kompres uygulayabilirsiniz Ancak bunu çok kısa süreli uygulamalısınız . Çünkü uzun süre soğuk uygulaması süt miktarınızı ciddi şekilde azaltabilir.

Memede süt akıntısı:

Akıntı yapan bir meme, emzirme düzenimizi kurarken sık rastlanan ve rahatsız edici bir durumdur. Bebeğiniz için eşit miktarda süt üretmeniz 6 saat kadar veya daha fazla sürebilir. Süt üretiminiz bebeğinizin ihtiyacına adapte oldukça, emzirme zamanları arasında sütünüzün akmaması için bakım tamponları kullanmanız faydalı olabilir. Bazı yeni anneler sadece emzirmeyi düşündüklerinde veya bir ağlama sesi duyduklarında anne sütlerinin aktığını görmektedirler. Rahatlatıcı bir bakım tamponu araştırın ancak rahatsız etmemesi ve plastik desteği olmamasına dikkat edin.
Anne bebeğinden ayrı kaldığı zaman memelerini sağarak sütünü biriktirebilir ve bebeğini bu süt ile besleyebilir. Bu nedenle emziren her kadın özellikle elle sağma tekniğini bilmelidir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Yeşildal
Doktoramcam

Milliyet
 

senem*

Üye
Katılım
27 Eylül 2011
Mesajlar
60
Tepki
78
Puan
18
Yaş
39
Konum
tekirdağ
anne olmak böyle zor bir iş işte, benim kızımda 2,5 ay göğüslerimin ucu yara olmuştu kopacak sanmıştım artık bir ara, her emzirmemde ağlayasım geliyordu yaralar geçince rahatlamıştım:eek:ys:
 

gizemlii

Daimi Üye
Katılım
6 Ağustos 2011
Mesajlar
348
Tepki
290
Puan
63
Konum
MANİSA
Bi tanıdığımın yara olmuştuu yazık kıyamam emzireceği zaman ağlıyodu kadınnn :(:(:( paylaşımın için tşkler canımm-ciko-ciko
 

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
nerdeysse 1aya yakin yara olduydu gögüslerim artik ucu tamamen gitdi gidiyo diyodum
her defasinda tam emzircekken geri cekiyodum resmen o hale gelmistim
ama pes etmedim tuanamda emziremedigim icin nerdeysse herseye ragmen verdim
zaten bir kac defa cekipte yumusatdiktan sonra geciveriyodu agrizi cok sükür
ben kremle tedavi etdim bitkisel bi krem kokusu tadi olomayan
ve yikamama silmeme gerek kalmiyodu bebege zarari yokmus cünkü
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
doğumdan hemen sonra yara oluştuğunu duymuştum..şimdiden korktum..:sinifsinif:
 
H

Hera

Misafir
Ablamın yara olmadı hiç Aşırı sütü geliyordu bir yere gidiyorduk yollarda meme başlarından daire şeklinde Islaklık kıyafetinden dışarı çıkıyordu bi birini bi birini emziriyordu İkizlerin Allahım ne zordu hiç unutmuyorum teşekkürler bilgiler için..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst