Çocuğumu cinsel istismardan korumak için ne yapmalıyım?

Oruc

Daimi Üye
Katılım
17 Temmuz 2008
Mesajlar
2.598
Tepki
2.379
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Çocuğumu cinsel istismardan korumak için ne yapmalıyım?

Ülkemizde son günlerde gündemde olan çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz vakaları çocuğun ihmal ve istismarının somut örnekleridir. Çocuk, korunmaya, ilgiye ve sevgiye muhtaç bir varlıktır.

Ailenin uygun tutum ve davranışlarıyla çocuk kişilik, ruhsal ve davranışsal gelişimi sağlıklı yapılandırılır. Ancak ebeveynler çocuklarına yeterli düzeyde ilgi ve sevgi göstermez, kişilik gelişiminde uygun rol model olamaz ise çocuk istismara ve fena muameleye açık hale gelir.

Çocuk, ailede bulamadığı ilgi ve sevgiyi aile dışında aramaya yönelir, kişilik bozukluğu ve istismar eğiliminde olan kişi veya gruplarca cinsel taciz ve tecavüz girişimleri ile karşı karşıya kalabilir. Günümüzde belirli bir kesim ailelerce, çocuğun ticarî bir **** olarak algılanması, çocukların kullanılarak kazanç sağlanmasına yönelik tutumlar istismar ve ihmali yaygınlaşmıştır.

Ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken ruhsal gelişim evrelerine uygun yaklaşımlarda bulunmaları, çocuklarıyla açık, demokratik iletişim ve etkileşimde olmaları, çocuklarıyla ilişkilerini geliştirebileceği gibi çocuğu takip ederek karşı karşıya kalabileceği çevresel sorunlara da müdahale etme fırsatları olur. Özellikle çevresel istismara karşı çocuklar bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. İnternet cafeler, eğlence merkezleri vb. yerlerde çocuklarının dikkatli olmaları yönünde açıklamalar ile çocuklara yaşanmış somut örnekler vererek tehlikelere karşı bilgilendirilmelidir. Ebeveynler yasaklayıcı tutumlardan kaçarak çocuğun yaşamsal sorumluluğunu kendisi alması yönünde eğitmelidirler. Böylece çocuk kendisini bekleyen tehlikelere karşı duruşunu belirleyebilir, sorumluluğunu üstlenebilir. Eğitimde çocuğun istismar karşısında "hayır" diyebilme, sınırlarını belirleyebilme gücü ve kararlılığını, anne-baba sağlıklı rol model olarak göstermelidir.

* Sosyal Hizmet Uzmanı, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı

Yasaklamayın, bilinçlendirin

Ebeveynler "koruyucu,

bağımlı" ve "otoriter,

reddedici " tutumlardan

kaçınarak çocuğun

bireyselliğini ve özgüven

gelişimini destekleyici

yaklaşımlarda bulunmalıdır.

Çocuğunuzun kötülükler

karşısında 'hayır' diyebilme

refleksini geliştirmeye çalışın.
 

kSo

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
8.266
Tepki
5.908
Puan
113
Konum
İsTaNBUL
benimde en çok korktugum konulardan birisi bu ALLAH kızımı korusun tüm yavrularıda korusun
 

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
allahıım en korktuğğum şşey allahıım sen önce cemil cümlemizinsonrada benim evlatlarıımıı bu kötü insanlardan koru yarabbim amin
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst