Denizin üstünde yürümek ister misiniz?

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
denizin-ustunde-yurumek-ister-misiniz--1478355.Jpeg


Denizin üstünde yürümek ister misiniz?

600 metre uzunluğundaki yol nedeniyle insana su üstünde yürüyormuş hissi veren Kızkumu Plajı...

Marmaris’in Orhaniye köyünde, adını bir efsaneden alan ve denizin içinde kumlardan oluşan 600 metre uzunluğundaki yol nedeniyle insana su üstünde yürüyormuş hissi veren Kızkumu Plajı, bu sezon da turist akınına uğruyor.

İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan ve etrafını çeviren ormanlarla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Orhaniye köyü, efsanevi Kızkumu Plajı’nın ünü sayesinde her yıl on binlerce turisti konuk ediyor. Özellikle cip safari turlarının ortak uğrak noktası olan plaj, köyün ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Katıldıkları turlar kapsamında Kızkumu’nda yaklaşık bir saat kalan yerli ve yabancı turistler, poseidon çayırlarının bir arada tuttuğu kumlardan denize doğru uzanan yaklaşık 2 metre genişliğindeki yolda yürüyor. 600 metre uzunluğundaki yolu adımlayan ziyaretçiler, suyun üzerinde yürüyormuş hissine kapılıyor. Denizin ortasında yürürken sadece birkaç metre yakınlarından geçen tekneleri gören turistler, hayret içerisinde kalıyor.

ÖÇKK özel koruma altına alınacak

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, çevreciler olarak Kızkumu Plajı’na aynı anda çok fazla ziyaretçinin kabul edilmesine karşı olduklarını belirtti.

Özel Çevre Koruma Kurumunun (ÖÇKK), Kızkumu’nu "özel koruma" altına alacağını ifade eden Filiz Ersan, "Marmaris ve Türk turizmi için önemli bir kazanç kaynağı olan Kızkumu, çok üzülerek söylüyoruz, yok olma sürecine girdi. Bu plaj, üç bin yıl öncesine dayanan bir efsanenin ürünü. Bu efsane nedeniyle her yıl binlerce turist denizin üstünde yürümek için Orhaniye’ye geliyor. Gerekli önlemler alınmazsa birkaç yıl içinde kumlar tamamen yayılacak ve bu efsane sona erecek" dedi.

Plajdan denize doğru uzanan yolu oluşturan kumların dağılmasının poseidon çayırlarının köklerinin zayıflamasından kaynaklandığını kaydeden Ersan, sadece Akdeniz’de yoğun görülen bu çayırların da koruma altında olduğuna dikkati çekti.

Kızkumu efsanesi

Köylülerin anlattığı ve geçmiş yıllardan günümüze kadar gelen Kızkumu ile ilgili efsaneye göre, üç bin yıl önce Baybassos Kenti’nin kralı, düşmanlarıyla giriştiği uzun yıllar süren savaşı kaybeder. Kenti ele geçiren düşmanlar, kral ile halkını öldürür. Krallığın güzelliğiyle meşhur prensesi, korsanlardan kaçmaya çalışır. Deniz kıyısına gelen ve yüzme bilmeyen prenses, mucize sonucunda eteğine doldurduğu kumları serptikçe deniz üzerinde bir yol oluşmaya başlar. Havanın karanlık olması nedeniyle yolunu kaybeden prenses, eteğindeki kumlar bitince boğularak yaşamını yitirir. O günden sonra da koy, Kızkumu olarak adlandırılır.

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst