Böbrek sağlığı ihmale gelmiyor...

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Böbrek sağlığı ihmale gelmiyor...

Dünya Böbrek Günü, Böbrek hastalıkları ve sonucunda gelişen Kronik Böbrek Yetmezliği konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak ve bilinci artırmak için kutlanıyor. Bu çerçevede insan sağlığının böbrek sağlığına da bağlı olduğu bilincinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Çünkü bilinçli bireylerde erken teşhis, böbrek yetmezliği tedavisini kolaylaştırıyor.

Her yıl Mart ayının ikinci perşembesi, doksanı aşkın ülkede, değişik etkinliklerle uzmanlar böbrek sağlığı konusunda toplumu bilgilendiriyor.

Nefroloji uzmanları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı kilo, ailede böbrek hastalığı gibi problemlerden en az birine sahip olan kişilerin bir böbrek hastalıkları uzmanına başvurmasını önemle tavsiye ediyorlar. Sessizce çalışan böbreklerimizin önemini genellikle başımıza hastalık geldiğinde öğrenebildiğimizi vurguluyorlar.

Türk Nefroloji Derneği verilerine göre, böbrekleri kalıcı olarak bozan hastalıklar sonucu gelişen Kronik Böbrek Yetmezliği görülme sıklığı hem dünyada hem de ülkemizde büyük bir hızla artıyor. Türkiye’de ileri evrede Kronik Böbrek Yetmezliğiyle yaşayan hasta sayısının 60 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor ve bu hastalar Diyaliz veya Böbrek Nakli ile yaşıyorlar.

Kronik Böbrek Yetmezliği sıklığında yıllık yüzde 12’lik bir artış olduğu ve bu artışın şeker hastalığı ve hipertansiyondaki artış ile paralellik gösterdiği vurgulanıyor. Son yıllarda diyalize girmekte olan hastaların yüzde 32,5’inin şeker hastası, yüzde 27’sinin ise hipertansiyon hastası olduğu gözlemleniyor.

Toplumda böbrek sağlığı konusunda bilinç artıp, şeker hastalığı ve hipertansiyon daha erken teşhis edilirse, bu hastalıkların böbrekleri etkilemesi önlenebilecek. Böylece böbrek hasta sayısının yarıya inmesi ve tamamen iyileştirilebilmesi ya da yavaşlatılabilmesi de mümkün olacaktır.

Yeterli sıvı almak, enfeksiyonlardan korunmak, hekim tavsiyesine uymak ve aşırı miktarda tuz gibi böbreklerimiz için zararlı olan maddelerden uzak durmak, böbrekleri korumanın en pratik yolları.

Diyaliz yöntemleri

Her iki böbrek de işlevini kaybettiğinde böbrek yerine koyma tedavilerine ihtiyaç duyuluyor. Böbrek yerine koyma tedavileri Diyaliz ve Böbrek Nakli şeklinde uygulanıyor.

Diyaliz iki türlü yapılabiliyor; biri karın içinde periton boşluğuna sıvı doldurarak vücudun içinde kanın kendini temizlemesi işlemi, karın diyalizi, yani Periton Diyalizi, diğeri ise bir makine yardımı ile kanın süzülmesi ve atık maddelerin temizlenmesi, yani Hemodiyaliz.

Hekimler, böbreklerin işlevini kaybettiği safhanın genellikle geri dönüşümsüz olduğunu önemle vurguluyor. Bu yüzden böbrek hastalıklarının ilk bulgular ortaya çıktığı anda geç kalmadan bir hekime özellikle de bir nefroloji uzmanına (böbrek hastalıkları uzmanı) başvurması yaşamsal önem taşıyor.

Böbrek sağlığının bozulması ile ilgili ilk bulgulardan birkaçı:

Genellikle kendini hasta hissetmek
Günlük aktivitelere olan ilginin azalması, odaklanmakta veya gevşemekte güçlük
Yorgunluk ve enerji kaybı
Nefes darlığı
Tat duyusunun / iştahın değişmesi
Gece sık idrara çıkma
Bulantı ve kusma
Libido / seks dürtüsünde azalma
Kaşıntı
Bacakların şişmesi
Bu tür bulgular ortaya çıktığında mutlaka böbrek hastalıkları uzmanına danışmak gerekir.

İlk bulguların pek çok hastalığın bulguları ile kolayca karışabileceğini de göz önünde tutmak gerekir.

Diyaliz hastalarında beslenmenin püf noktaları ;

Diyaliz tedavisi alan hastalarda orta-ciddi düzeylerde beslenme bozukluklarına sıklıkla rastlanır. Bu durum hasta yaşam süre ve kalitesini doğrudan etkilediği için önemli bir sorun olarak kabul edilerek, üzerinde ciddi olarak durulmalıdır.

Diyaliz hastalarındaki beslenme bozuklukları hasta, doktor ve diyetisyen işbirliği ile her hastanın kendine özel koşulları göz önüne alınarak aşılabilir.

CNNTÜRK
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst