Dünyanın en önemli moda fotoğrafçılarından biri Türk Mert Alaş

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
1971 İstanbul doğumlu Mert Alaş'ın yanına gelen o adam bugünkü iş ortağı Marcus Piggott'tan başkası değildi. İkili daha o gece bir çok ortak noktaları olduğunu keşfetti. Uzun uzun fotoğrafçılıktan söz ettiler. Galler kökenli Piggot ile Mert Alaş 1994 yılından bu yana birlikte çalışıyorlar, hiç ayrılmadılar. Aralarında 2006 Pirelli takviminin de bulunduğu bir çok işe imza attılar..
Elizabeth Hurley, Madonna, Victoria ve David Beckham, Kate Moss, Penelope Cruz, Scarlett Johansson gibi bir çok ünlü onların objektifine poz verdi.Mert Alaş ve Marcus Piggott'nun o gece barda tanıştıktan sonra birlikte iş yapmaya başlamaları da keşfedilmeleri de çok uzun sürmemiş. İşe çok yakın iki kız arkadaşlarının fotoğraflarını çekerek başlamışlar. Mert Alaş o günleri Hürriyet'e verdiği bir röportajda şöyle anlatmıştı: " Biz bu işe, çok yakın bir iki kız arkadaşımızın nü fotoğraflarını çekerek başladık. Hiç unutmuyorum, birinin adı Lula’ydı. Gece yarısı telefon açıp "Lula atla taksiye gel. Taksinin parasını biz vereceğiz. Aklımıza süper bir fikir geldi" derdik. Ama bunu haftada iki üç kere yapardık. Lula gelirdi ve sabahlara kadar fotoğraf çekerdik. Dandik, derme çatma, ucuz ışıklarla çalışırdık. O yıllarda tek amaç içimizdeki sanat açlığını gidermekti. Ünlü olmanın peşinde falan değildik. "Keşfedilmelerini ise şöyle olmuş: "Marcus’un bir arkadaşı ünlü bir derginin moda editörüydü. Bir gün elimizde çektiğimiz fotoğrafların ufak polaroidini gördü. Bunları bana versenize dedi. Verdik ve ertesi ay dergide yayınladı. İnanamadık. Bir sonraki ay, bir sanat dergisi arayıp "bize de o dergideki gibi bir çekim yapar mısınız" dedi.
Alaş o çalışmayı ise şöyle anlatıyor: " Björk’le çalışan bir şarkı sözü yazarının portresini çekmiştik. Kız çekim için bizim eve geldi. Fazla güzel bir kız değildi. Bizim fırının camını çıkardık, kızın önüne koyduk. Cama su damlaları serptik. Yani aslında kızın çirkinliğini fırın kapağı ile kapatmıştık. Fotoğraf oydu. New York’taki sanat dergisine de benzer bir fotoğraf çektik. Sonra zaten dönemin en ünlü üç fotoğraf menajeri arka arkaya bizi aradı. Hepsi de bizimle çalışın, başkasıyla görüşmeyin, dedi. Biz üçüyle de görüştük. Londra’dakini seçtik."İkilinin birlikte çalıştığı ilk ünlü ise şarkıcı Björk olmuş. Karanlıkta Dans filminin basın fotoğraflarını çekmelerini istemiş.

İkili tüm bunların ardından İngiliz The Times gazetesi tarafından moda dünyasının en etkili 25 kişisi arasında gösterilmiş.Mert Alaş ortağı Piggott ile birlikte çektiği 'nü' fotoğraflara 'nüstehcen' denilmesini ise hiç doğru bulmuyorBu konuya yaklaşımını şu sözlerle dile getiriyor Piggott: "Çekerken karşımdaki kişiyi arzulamıyorum ki müstehcen olsun. Bizim fotoğraflarımız daima sınırdadır. Sınır altı ya da sınır üstü değildir. Sınır üstü zevksiz, sınır altı güvenli oluyor. Biz biraz zevksiz, biraz güvenli bir noktada durmasını biliyoruz. Ama o noktayı yakalamak için de çaba harcamıyorum.

Bir saatlik çekimden sonra esas fotoğrafı seçmemiz 10 günümüzü alıyor. 100 fotoğrafsa önce dörde indiriyoruz. Dördünü büyük ebatlarda basıp bir hafta yatıp kalkıp onlara bakıyoruz. Ve bir sabah işte bu, diye uyanıyoruz

alıntıdır..
 
OP
okypete

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
İşte objektifin ardındaki ünlü Türk Mert Alaş ve Marcus Piggott'nun çalışmalarından çarpıcı örnekler.
 
OP
okypete

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
kylieminoguepopss0303mertalasm.jpg


kylieminogue


katemoss

katemosspopss03mertalasmarcusp.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst