Spor yaparken su içmek neden önemlidir?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Yaz geldi diye sporu bırakacak değiliz. Ama yazın çalışmanın daha zor olduğu ve çok sıvı tükettiğimiz de bir gerçek. Sıvı kaybını dengelemek içinse, özellikle birkaç şeye dikkat etmeliyiz.

attachment.php


Vücudumuzdaki su oranı yüzde 60 ila 70 arasında değişiyor. Vücudumuzdaki su miktarının çok az azalması bile, kanın kalınlaşmasına sebep oluyor. İşte televizyonlarda gördüğünüz uzmanların yazın en az iki litre su tüketmeniz gerektiği konusundaki ısrarları bu yüzden. Bir de egzersiz yaptığınızı düşünürseniz, saatte yaklaşık 1 litre su kaybettiğinizi bilmeniz gerekiyor. Spor sırasında ve sonrasında bu kaybı mutlaka sıvı alarak telafi etmeniz gerekir.

Soğuk yiyeceklere yönelebilirsiniz!
Yaz aylarında soğutulmuş yiyecekler tüketebilirsiniz. Bu yiyecekler terlemeyle birlikte vücudunuzdaki ısının da dışarı atılmasına neden olur, böylece enerji kaybedersiniz. Zayıflamak isteyenler için ideal bir durum. Yalnız çok soğuk yiyecekler mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Egzersize başlamadan önce bol bol su için!
Antrenmana daima iyi bir sıvı dengesiyle başlayın. Akşam ofis çıkışında spor salonuna gidiyorsanız, gitmeden su tüketmeye başlayın ve egzersiz yaparken de su içmeye devam edin. Dışarıda koşuyorsanız, 45 dakika boyunca sıvı tüketmeden dayanabilirsiniz. Daha uzun süre dışarıda olacaksanız, yanınızda mutlaka su bulundurun. Spor sonrasında sıvı kaybını hemen dengelemeniz çok önemli. Terlemeyle birlikte vücuttan atılan sıvının tekrar yerine konulması gerekiyor.

Su içmek için susamayı beklemeyin!
Susadıysanız, alarm zili çalıyor demektir! Aslında susama hissinin ortaya çıkmasına kadar beklememeniz gerekiyor. Sıvı kaybının belirtileri; koyu renkli idrar ile ağız ve gözlerdeki kuruluk hissidir. Antrenman sonrasındaki sıvı gereksinimini belirlemek için tartılın. Spor sonrasındaki ağırlığınızı spor öncesindeki ağırlığınızdan çıkararak ne kadar sıvı kaybettiğinizi tespit edebilirsiniz.

İçecek seçimi
Seçeceğiniz içecek, hedefinize bağlı. Sıkı bir şekilde spor mu yapmak istiyorsunuz, yoksa amacınız zayıflamak mı? Antrenman sırasında, odaklanmak zorunda olan hırslı sporcuların karbonhidrata ihtiyaçları var. Meyveli sodalar bu konuda iyi bir seçim. Hazır karışımlar genelde fazla şekerli olduğundan içeceğinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz: Meyve suyu ve sodayı 1/3 oranında karıştırın ve keyifle için. İzotonik spor içecekleri ve protein shake'leri, yüksek performanslı sporcular için geliştirildi; ancak eğer zayıflamak istiyorsanız, bu içeceklerden uzak durmanız gerekiyor; çünkü içerdikleri besin maddeleri kilo aldırabiliyor. Zayıflama meraklıları mutlaka suyu tercih etmeliler. Tadı hoşunuza gitmiyorsa, içine birkaç damla limon suyu ya da bir miktar zencefil ekleyebilirsiniz. Spor sonrası için özel bir tüyo: Alkolsüz bira, canlandırır, sakinleştirir ve vitamin ile mineraller açısından zengindir.

Formsante
 

Ekli dosyalar

  • 13082010134528_375_728330su2.jpg
    13082010134528_375_728330su2.jpg
    6,5 KB · Görüntüleme: 27

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst