Doğum sonrası, cinsel ilişkiye ne zaman başlanmalı?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bir kadın için doğurmak ya da bir çift için çocuk sahibi olmak, hayattaki dönüm noktalarından biridir. Peki evinizin o yeni sevimli ve küçük üyesi hayatınıza dahil olduktan sonra, cinsel yaşama dönüşünüz nasıl gerçekleşecek?

attachment.php


Bebek sahibi olma fikri aklınıza geldiğinde, hiçbir şeyi düşünmezsiniz, düşünmek de istemezsiniz zaten. Ancak hamilelik ve doğum derken her şey yoluna girip, bu pembe rüyadan uyanıp, gerçekten de evde yalnızca iki kişi olmadığınızı fark ettiğinizde, eşinizle ilişkinizin bu durumdan nasıl etkileneceği sizi biraz endişelendirebilir. Aslında durumun ne kadar doğal bir süreç olduğunu algıladığınızda, eşinizle bu karmaşık dönemi el birliğiyle nasıl atlatacağınızın yollarını bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Eşinizle yaşadığınız özel dakikalar elbette geri gelecek. Küçük bir sabır sınavından geçtikten sonra, yeniden mutlu olabilirsiniz. Kadıköy Şifa Hastanesi Ataşehir Başhekimi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yasemin Yakut, doğum sonrasında cinsel yaşamınızın nasıl etkileneceğini anlattı ve önerilerde bulundu.

Doğum sonrası neler olur?

Hamilelikte meydana gelen değişikliklerin geriye dönmesi için gereken süre 6-8 haftadır. Bu dönemde miktarı giderek azalan, rengi ve kıvamı açılan vajinal kanama olur. Normal doğum sonrası, vajina dokusu ödemlidir. Doğum sırasında vajinada yırtıklar oluşmuş ise pelvis tabanında da zayıflık söz konusudur. Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryenle doğumda ise vajina dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır. Beslenme ve hijyenine dikkat eden yeni annenin, vücudundaki değişikliklerin yavaş yavaş toparlandığını gördükçe, kendine güveni gelecektir. Yeni hamilelik için korunmak, bu dönemin en sık sorulan sorularındandır. Emziren kadınlarda yumurtlama ve regl döngüsü daha geç normale döner. Emzirme döneminde anne regl görmeyebilir, ancak bu hamile kalmayacağı anlamına gelmez. Doğumdan sonra 6. haftada yumurtlama başlar.

Cinselliğe tekrar ne zaman başlanabilir?

İster normal ister sezaryenle doğum yapmış olun kanamalar tamamıyla bitmeden ilişkiye girmek sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Rahmin içini döşeyen dölyatağı dediğimiz kısmı enfeksiyondan koruyan ortam, doğum sonrası olan lohusalık kanaması ile hassaslaşır ve bundan dolayı mikroplar daha kolay üreyebilir. Bununla birlikte doğumun ardından rahim daha kolay iltihaplanır. Bu tarz iltihaplardan, enfeksiyonlardan korunmak için doğumdan sonra kanamaların bitmesini beklemek gerekir. Doğumun ardından akıntılar bitmiş, kanamalar kesilmiş ve artık ağrı hissedilmiyorsa, cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur. Şunu unutmamak gerekir; anne, bebeğini emzirmiyorsa, doğumdan 4-6 hafta sonra yumurtalık fonksiyonları geri döner ve yumurtlama meydana gelebilir. Bu nedenle eğer yeniden hamile kalınması planlanmıyorsa mutlaka korunmak gerekir. Aynı zamanda emzirmenin de hamileliği önlemediğini unutmamak gerekir. Halk arasında söylendiğinin tam tersine, süt korumaz.

Doğumdan sonra erkeklerin hayatında neler oluyor?

Doğum sonrası, erkekler için genelde karmaşık duyguların yaşandığı bir dönemdir. Kadının anne rolüne girmesi, ebeveyn olma duyguları, kadının hamilelik ve doğum sonrasında yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişimler erkekleri bir duygu karmaşasına sürükleyebiliyor. Yaşanan bu fiziksel ve ruhsal değişikliklerden dolayı erkekler çoğunlukla doğumun ardından bir süre duruma adapte olmakta zorlanabilir ve bocalayabilirler. Erkeklerde bu durumda en sık yaşanan tepkiler uyarılma ve boşalma sorunlarıdır. Bu sorunlar zamanla kendiliğinden geçebileceği gibi, bazen profesyonel yardım ile de çözülebilir.

Çiftlere öneriler

Doğum sonrasında cinselliğe dönüşü kolaylaştırmak için çiftlerin birbirlerine karşı anlayış ve sabır göstermesi çok önemlidir. Bunun dışında yapılabilecekler şöyle özetlenebilir:

* Çiftler birbirleri ile yaşadıklarını fiziksel ve ruhsal değişim konusunda açıkça konuşabilmelidir. Kadın, geçirdiği hamilelik ve doğum sürecinin kendisini nasıl etkilediği konusunda, erkek de tüm bu dönem boyunca genel olarak nasıl etkilendiği konusunda eşini bilgilendirmelidir.

* Doğum sonrasında genellikle kadının ilişkiye hazır olması (ilişki esnasında salgılanan vajinal sekresyonların, eğer normal doğum yapmış ise dikişlerin iyileşmesi) daha uzun sürebilir. Bundan dolayı kadının eşini bu konuda bilgilendirmesi ve ilişkiye hazırlık süresinin daha uzun tutulması gerekebilir.

* Çiftlerin cinsel ilişki sırasında aceleci olmamaları, birbirlerini, vücutlarını yeniden keşfetmeye çalışmaları normal bir cinsel yaşama giden yolu kolaylaştırır.

* Yaşanan fiziksel değişikliklerden biri de genital bölgede yaşanan kasılmalardaki farklılıklardır. Bazı kadınlarda kasılmalar yoğunlaşırken bazılarında azalabilir. Normal bir cinsel ilişkinin yaşanabilmesi için çiftlerin bu değişiklikten dolayı kendileri için en uygun pozisyonları keşfetmeleri gerekir.

* Ciddi ruhsal değişiklikler yaşayan ve kendi çabaları ile sorunlarını çözmekte güçlük çeken çiftlerin mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerekir.

ALINTIDIR!
 

Ekli dosyalar

  • doğumsonrasıilişi_200.jpg
    doğumsonrasıilişi_200.jpg
    9,3 KB · Görüntüleme: 152
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Rica ederim bitanem. Sağlıklı bir şekilde kucağına alda canım. Tekrar yaşa, geçici şeyler bunlar
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Kız ben bunu hamile kalmadan önce açmışım; ama şimdiden düşünüyorum tabiisi :kptmya::kptmya::kptmya:
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
:kptmya::kptmya::kptmya:gülüyorum ama bakmayın güldüğüme
aslında ciddi bir konu lohusalığınızda kendinize iyi bakın:kahve::kahve::kahve:
 

tobe

Genel Yönetici
Genel Yönetici
Katılım
7 Nisan 2011
Mesajlar
3.397
Tepki
3.765
Puan
113
Yaş
37
Konum
Eskişehir
Bu konuda bilinçli olmak çook önemli.
Paylaşım için teşekkür ederim arinacım.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst