Akut Piyelonefrit

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
İdrar yolları enfeksiyonlarının çoğu alt idrar yollarını kısmi etkiler idrar kesesi ve idrar yolu bazen bakteri üreterek yukarı üst idrar yollarına veya böbreklere ilerler ve akut piyelonef rit (böbrek enfeksiyonu) meydana gelir.

idrar yolları enfeksiyonu özellikle kadınlar arasında yaygındır. ABD'de doktora yılda 6 milyon başvuru bu hastalıkla ilgilidir. Kız öğrencilerin yüzde 1 ila 3'ünde idrar yolları enfeksiyonu vardır. Cinsi faaliyetin başlamasıyla kadınlarda enfeksiyon sıklığı artar.

Bakterilerin çoğu idrar yollarına uretra kanalıyla girer. Normal durumlarda bu bakteriler vücuttan idrar yoluyla atılır. (Ayrıca idrarın bakteri üremesini önleyen özellikleri vardır). Gene de bazı faktörler bakterilerin direnip tam bir enfeksiyona dönüşecek kadar çoğalmasına neden olur. Cinsi ilişki hamilelik idrar yollarında tıkanma bazı bakterilerin tabiatı enfeksiyon oluşmasına yardım eder.

BELİRTİLERİ:
Böğürde (yan taraf) ağrı; Yüksek ateş; Titremeler; Kusma;İdrara çıkarken yanma; Artan sıklıkla idrara çıkma.

Eğer doğru tedavi yapılırsa akut piyelonefrit nadiren kronik bir böbrek hastalığına dönüşür. Yaşlılarda veya zayıf bünyeli kimselerde ani ölüm nedeni olabilir. Ayrıca eğer enfeksiyon tamamen geçmezse tekrarlayabilir.

TEDAVİ
İlk tedavi yolu antibiyotiktir. Hastalığın sık sık tekrarlaması veya kronik böbrek iltihabı bulunması mesaneden geri akış gibi bir başka sorunla ilişkili olabilir. IVP denen bir böbrek radyografisi idrar kesesi röntgeni böbrek ultrason muayenesi veya başka teşhis testleri yapılabilir.

Alıntıdır!
 

zeyn0M

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2011
Mesajlar
1.002
Tepki
315
Puan
83
Konum
istanbul
x_3b95bec9.gif
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst