Yaşlılıkta Herkesi Bekleyen Temel 7 Sorun

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
İnsanların çoğu yaşlanacağını ve yaşlandığında sağlığının gençlikteki gibi olmayacağının farkındadır ancak pek az kişi bu gerçeği göz önünde bulundurarak yaşar. Ortalama ömür uzadıkça yaşlılıkla ilgili problemlerin daha da sık gözükeceği açık bir gerçektir. Belli başlı hastalıkların yaşlılıkla görülme sıklığı artar ve bu gerçekte doğal bir durumdur. Bugün 60 yaş üzerindeki bireylerin büyük kısmı aşağıdaki 7 sorundan en az biri ile birlikte yaşamaktadır;

Şişmanlık ve ilişkili hastalıklar (şeker hastalığı ve ****bolik sendrom başta olmak üzere)

- Eklem rahatsızlıkları

- Osteoporoz (kemik erimesi) ve düşmeler

- Kalp ve damar hastalıkları

- Kanser

- Görme ve işitme problemleri

- Diş problemleri

- Hafıza ve duygusal iyilik hali ile ilgili problemler

Yaşlıların 7 temel alanda özetlenen bu sorunlarla karşılaşması neredeyse kaçınılmazdır. Ancak gençlik yıllarında elde edeceğimiz bazı alışkanlıklar ve uygulamalar ile bu sorunların şiddetini azaltmak/ortaya çıkış yaşlarını ötelemek olasıdır. Dikkatlice incelendiğinde sorun gruplarının tamamının üç ana grup alışkanlık ile ilişkili olduğu ortaya çıkar;

Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıkları

İdeal günlük yaşantı alışkanlıkları

Zararlı alışkanlıklar

Şayet ideal kilonuzu koruyarak ve doğru beslenerek yaşlılığa adım atarsanız çok şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Sağlıklı ve doğru beslenme davranışlarının uzun dönem ortaya konması (gençlikten başlayarak bir yaşam tarzı haline getirilmesi) tüm sorunlarda büyük avantaj sağlamaktadır.

İdeal günlük yaşantı modern insana biraz uzaktır. Konumuzla ilgili olarak ideal günlük yaşantıdan kasıt her gün en az yarım saat mümkün ise açık havada hareket etmektir. Bu sayede en az dört başlıkta (şişmanlık, eklem, kalp damar, kemik erimesi) ciddi kazanımlar elde edilebileceği bilimsel olarak ispatlanmıştır.

İnsanoğlu bazen yaptıkları ile değil yapmadıkları ile de sağlık kazanımları elde edebilir. Sadece sigaranın bırakılması ve alkol tüketiminin sosyal düzeylere indirilmesi en az beş başlıkta büyük kazanımlara neden olmaktadır.

Bu basit ama etkin önlemlerin yaşlanmadan alışkanlık haline getirilmesi pekçok yaşlının sıkıntı içinde geçirdiği yılları başkaları için eğlenceli bir hale çevirebilir.

Alıntıdır!
 

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
en kötüsü de demans veya alzheimer olmak ,allah korusun çok zor :sinifsinif:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst