Parmak ve boynunuzu çıtlatmayın!

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Gün içinde pekçoğumuz rahatlamak amacıyla boynumuzu veya parmaklarımızı çıtlatırız... Ancak uzmanlar bunun sadece psikolojik rahatlama sağladığını belirterek uyarıyorlar: Bu tarz hareketler felç de dahil pek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir!

Yoğun iş stresiyle birlikte masa başı işlerin, insanları rahatlamak için çeşitli vücut hareketleri yapmaya yönlendirdiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, parmak ve boyun çıtlatma gibi hareketlerin sadece psikolojik bir rahatlamaya neden olduğunu açıkladı. Bu hareketlerin ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Havıtçıoğlu, "Sürtünmeli eklem yerleri vücutta en çok çıtlatılan bölgelerdir. İki kemiğin birleştiği yerde bağlantı kapsülünü yağlayan sıvı bulunur. Parmakların gerilmesi esnasında kapsül de gerilir. Böylce bunun içindeki sıvının basıncı azalarak gaz kabarcıkları patlar, çıtırdama sesi de bu yüzden oluşur" dedi.


Felç Bile Olabilirsiniz!

Boyun ve parmak çıtlatmanın zararlı bir alışkanlık olduğunu belirten Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Eklemlerimizden çoğu kez ses çıkarmak için yapılan zorlayıcı hareketler var. Boynunu sağa sola çevirip kütletme ve elleri, ayakları, dizleri zorlayarak çıtlatmak gibi hareketler bunlar. Bu tür hareketlerin yapılması doğru değil. Parmaklarımızı ya da diz eklemlerimiz menteşe tipinde eklemlerdir ve bu eklemlerin beslenmesi eklem içindeki sıvıyla oluyor. Sıvının hareketiyle kıkırdağın beslenmesi ve buna bağlı hareketler esnasında eklem yüzeylerinin düzgün olması sağlanıyor.

Boynu aniden sağa sola çevirip kütletme omurilik yaralanmalarına, felce neden olabilir. Eklem hareketleri dışında da omuzunu oynatarak ses çıkaran ya da kalçasını oynatarak ses çıkarın insanlar var. Bu yöntemle ses çıkarma işlemi, adalelerin birbiri üzerinde kayarken çıkardığı sestir. O ayrı bir rahatsızlık, sorundur. Eklemlerden ses çıkarmak için yapılan hareketler gereksiz, aşırı yapıldığı zaman kıkırdakta hasarlar oluşturabilecektir. Bu rahatlama genelde psikolojiktir. Bu tür hareketler eklemin aşırı zorlanmasına neden olduğu için zararlıdır.

Alıntıdır!
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ben belimi, boynumu, ellerimi yapıyorum ya :dertli:
 
G

guzelcem

Misafir
Bende parmaklarımı çıtlatırım :( çok önemli bir konu sağlığımızla oynuyoruz-hmm emeğine sağlık canısı.
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
bazen bende kaptırıyorum kendimi parmaklarımı çok çıtlatıyorum boynumu kütletiyorum iyi değil ama yaparken bazen farkına bile varmıyorum:dertli::dertli:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst