Özdemir Sabancı Biyografisi

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
Özdemir Sabancı





Özdemir Sabancı (d. 15 Mayıs 1941, Adana - ö. 9 Ocak 1996, İstanbul), Türk iş adamı.

1941 yılında Sadıka-Hacı Ömer Sabancı çiftinin en küçük oğlu olarak Adana'da dünyaya geldi. Tarsus Amerikan Lisesi'nde okuduktan sonra, Manchester Üniversitesi'nde (UMIST) kimya mühendisliği eğitimi aldı. Daha sonra İsviçre'de Kimya mühendisliği alanında ihtisas sahibi oldu.

Sabancı Holding bünyesindeki en büyük sanayi birimlerinden olan "Sasa"yı kurdu ve geliştirdi. Otomotive karşı özel bir ilgisi bulunan Sabancı, Temsa'da Mitsubishi Maraton otobüsleri, minibüsleri ve ticari araçlarının üretimini sağladı.

Toyota'yı Türkiye'de % 50-50 ortaklıkla bir otomobil fabrikası kurmaya ikna etti ve Toyota dünyadaki ilk ortak üretim tesisini kurdu. Sabancı Holding bünyesindeki Sasa, Temsa, Toyotasa, Pilsa, Yazakisa, Sapeksa ve Akkardansa şirketleri de Özdemir Sabancı'ya bağlıydı.

1970'te Sevda Girişken'le evlenen Sabancı, Demir ve Serra isimli iki çocuk sahibiydi.

Suikast

9 Ocak 1996'da DHKP/C militanları Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından Sabancı Merkezi'nde uğradığı silahlı saldırıda Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve Sekreter Nilgün Hasefe'yle birlikte yaşamını yitirdi.[2] Sabancı Center binasında çalışan ve diğer iki katilin binaya girmesini sağlayan Fehriye Erdal, 3 Kasım 1996'da meydana gelen Susurluk Kazasında ölen polis müdürü Hüseyin Kocadağ'ın tavassutuyla işe alınmıştı.

Ölümünün ardından

Ölümünün ardından Toyoto Motor Co., Türkiye'deki kuruluşun Sabancı grubundaki tüm hisselerini devraldı. Halen Toyota Türkiye (TMMT) bahçesinde bir heykeli bulunmaktadır.


 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst