Önce Sağlığınız! Göğüs Sağlığı Hakkında

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Memenin yapısı nasıldır?

Memede salgı yapan hücreler tarafından oluşturulan lobül adı verilen birimler vardır. Lobüllerin birleşmesi ile loblar oluşur. Meme bezi memebaşı çevresinde yeralan 15-20 lobdan meydana gelir. Lobüller birbirlerine süt kanalları ile bağlıdır. Süt kanalları meme başına doğru birleşirler. Meme başının etrafindaki koyu renkli alana ise areola adı verilir.

Meme bezi, çeşitli hormonların etkisi altında gelişimini tamamlar. Bu hormonların başlıcaları östrojen ve progesterondur. Salgılanan hormonların etkisi ile süt kanalları ve lobüller büyür ve gelişir. Hormonlar meme üzerinde etki gösterebilmek için hücrede özel yerlere (reseptörlere) bağlanırlar.


Meme Sağlığınız İçin Dört Adım

Aylık Meme Muayenesi
Normalde göğüslerinizin nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğinizi bilin. Her ay meme muayenenizi yapın ve bir değişiklik olduğunda doktorunuza haber verin.

Düzenli Check-up
Düzenli meme muayenesi yaptırmak için her yıl doktorunuza gidin. Mamografide, muayenede görülmeyen değişiklikler fark edilebilir.

Mamografi
Amerikan Kanser Topluluğu, 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirilmesini önermektedir. Kırk yaşından gençseniz ve ailenizde meme kanseri öyküsü ya da başka sorunlar varsa, mamografi çektirmeye ne zaman başlayacağınızı doktorunuza sorun.

Risk Değerlendirmesi
Doktorunuz meme kanseri riskinizin yüksek olup olmadığını saptayabilir. Meme kanseri risk faktörlerinizi saptayın ve bunları doktorunuza söyleyin:
İleri yaş
Anne, kız kardeş yada kız çocukta meme kanseri olması
İlk adetin 12 yaşından önce görülmesi
İlk çocuğun 30 yaşından sonra doğurulması yada çocuk doğurmamış olma


Kendi Kendine Muayene

Duşta:
Sağ kolunuzu kaldırın. Sol elinizin parmak uçlarıyla sağ göğsünüzün her tarafını yoklayın. Herhangi bir kitle ya da cilt değişikliğini hissedebilmek için elinizi nazik hareketlerle hareket ettirin. Sonra sol kolunuzu kaldırın ve sağ elinizle sol göğsünüzü muayene edin.

Aynanın Önünde:
Kollarınızı iki yana sarkıtın. Göğüslerinizde akıntı, kırışma, çukurlaşma ve cilt dokusunda değişiklik gibi alışılmadık bir durum olup olmadığını inceleyin. Ellerinizi başınızın arkasında kavuşturun ve göğüslerinizin şekilleri ve kenarlarında bir değişiklik olup olmadığını araştırın. Her iki meme ucunuzu yavaşça sıkın ve akıntı olup olmadığına bakın.

Sırtüstü Yatarken:
Sırtüstü yatın, sol omzunuzun altına bir yastık koyun ve sol kolunuzu başınızın altına yerleştirin. Sağ elinizle sol göğsünüze nazik, ancak basınçlı bir şekilde dokunmaya başlayın.

Koltuk altınızdan başlayarak göğsünüzün altına kadar inin, sonra parmaklarınızı biraz yana doğru hareket ettirin ve tekrar yukarıya doğru çıkın. Tüm meme bölgesinin dokunarak incelenmesini tamamlayana dek yukarı ve aşağı şekilde yaptığınız bu hareketleri sürdürün.

Ayakta Dururken:
Kolunuzu duvar gibi sert ve sağlam bir yüzeye dayayın ve aynı yukarı-aşağı hareketlerle göğüs ve koltuk altlarınızı sonra da yalnızca koltuk altlarınızı inceleyin. Kendi kendine yapılan bu muayenenin bir hekimin yapacağı düzenli muayenelerin yerini tutmadığını unutmayın.


TESPİT ETTİĞİNİZ KİTLE VE DEĞİŞİKLİKLERİ HEKİMİNİZE BİLDİRİN
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Memeye etki eden hormonlar

Hormon nedir?

Hormonlar, organ fonksiyonları ve metabolizmasını düzenlemek için gerekli olan emirleri ve cevapları taşıyan kimyasal ileti maddeleridir. İlgili salgı bezlerinde yapılır, kan yoluyla hedef organlara iletilirler. Hormonlar, hücreleri büyümeleri ve gelişmeleri için harekete geçiren anahtarlardır. Az salındıklarında gelişme geriliklerine, çok salındıklarında düzensiz doku üremesine neden olabilirler.

Memeye etkili hormonlar nelerdir?

Memeye etki eden başlıca hormonlar; östrojen, progesteron, testesteron, prolaktin, kortizol, insulin, oksitosin, büyüme ve tiroid hormonlarıdır.
Hormonların memeye etki mekanizmaları nasıldır?

Östrojen:

Kadın yaşamındaki en önemli hormon olan ve çoğunlukla yumurtalıklardan salgılanan östrojen, meme hücre bölünmesini artırır, salgının toplandığı kanalların gelişmesini sağlar. Damarlanmayı, çevre bağ dokusunun yapımını ve yağ dokusu birikimini de sağlayan östrojen, memenin hacim ve ağırlık olarak büyümesine neden olur. Ayrıca meme hücresinde, progesteronun hücre bağlantı noktalarını geliştirir ve memeye etki etmesini sağlar.
Östrojenin fazla üretilmesine veya aşırı aktivitesine bağlı olarak, meme destek dokusunda ödem meydana gelir. Ödeme karşı gelişen kimyasal ve hücresel reaksiyon sonucunda ise doku sertleşir, kanallarda sıkışma olur. Ortaya çıkan bu fibrokistik yapıda, kanallarda hücre artışı da olursa, meme başından yeşilimsi bir akıntı meydana gelir.

Progesteron:

Progesteron, memede salgı üreten yapıların farklılaşmasını sağlar. Böylece salgı hücreleri süt üretmeye hazır karakter kazanırlar. Yumurtalıklardan salgılanan progesteronun üretimi gebelikte artar.
Östrojen ve progesteronun birbirleriyle olan orantısı önemlidir. Daha çok progesteronun azalması şeklinde görülen bu oran bozulmasına bağlı rahatsızlıklar oluşabilir.

Testosteron:

Erkeklik hormonu olan testosteron, östrojen ve progesteron etkisini kırarak, memede hücre bölünmesini ve salgı yapılmasını baskılar. Bu nedenle ve östrojenin az olması nedeniyle erkekte meme dokusu gelişmez. Testosteronun kadında yüksek olması meme gelişimini geciktirir.

Prolaktin:

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin, memede salgı üreten yapıların ve salgının toplandığı kanalların gelişmesine yardımcı olur. Anne rahmindeki bebeğin meme dokusunun ilk gelişiminde de etkilidir. Asıl etkisi ise, gebelik sonrası memede süt salgısını sağlamaktır. Süt bezlerini döşeyen hücre tabakasını, aktif süt salgılayan salgı hücrelerine çevirir. Protein sentezini, özellikle süt proteini (kazein) sentezini arttırır. Gebelik dışında prolaktinin artması, memede gerginlik ve şişkinlik yaratır, meme başından süt gelmesine neden olur.

Kortizol:

Asıl görevi vücutta doku reaksiyonlarını düzenlemek olan kortizol, memede hem salgı kanalı hem de salgı bezi yapısının farklılaşmasında rol oynar. Böbreküstü bezinden salgılanır. Östrojenin etkisini de artıran kortizolun bazı türevlerinin, yağ dokusunda östrojene dönüşebildikleri bilinmektedir. Özellikle stres nedeniyle artan kortizol, tüm vücutta ve meme dokusunda ödem meydana getirir. Bu nedenle stresi kontrol etmek, vücudun ürettiği kortizol ve östrojen miktarının da kontrol altında tutulmasına destek olmaktadır.

Büyüme hormonu :

Tıpkı kortizol gibi memede salgı kanalı ve salgı bezi yapısının farklılaşmasını destekler. Anne karnındaki dönemde ve ergenlikte, memenin gelişmesinde etkilidir.

Büyüme hormonu meme kanseri gelişimini hızlandırır. Bu nedenle gençlerde meme kanseri daha hızlı gelişip yayılabilirken, ileri yaşlarda gelişim hızı büyüme hormonundaki azalmaya bağlı olarak yavaşlamaktadır. Yine, gebelikte çocuk gelişimini sağlamak için büyüme hormonu ileri derecede artmıştır. Dolayısıyla gebelikte oluşabilecek meme kanseri hızlı gelişir.

İnsülin:

Asıl fonksiyonu şekerin dokular tarafından alınımını ve kullanımını sağlamak olan insülinin meme dokusuna etkisi, tıpkı kortizol ve büyüme hormonu gibidir. Ayrıca hücrelerin progesterona olan duyarlılığını arttırır. Pankreastan salgılanır. Fazla salgılandığında doku gelişimini aşırı arttıran insülin meme kanserinde, baskılamaya çalıştığımız hücrelerin üremesini arttırıp tedavinin etkinliğini azaltır. Bu nedenle özellikle meme kanseri tedavisi olmuş hastalar, insülin ve şeker kontrollerini düzenli yaptırmalıdırlar.

Tiroid Hormonları:

Tıpkı progesteron gibi, memenin süt salgılayan bölümlerini uyarır. Ayrıca progesteronun etkisini arttırarak, bez yapısındaki değişiklikleri kolaylaştırır. Meme dokusunun hem östrojene hem de prolaktine olan duyarlılığını da etkileyerek memenin büyümesine neden olurlar. Özellikle hasta, kilo almamasına rağmen memesinin büyümesinden şikayet ediyorsa, tiroid testlerinin mutlaka görülmesi gereklidir. Tiroid hormonları hücre üremesini de arttırabileceğinden, meme kanserinde de dikkatle izlenmelidir.

Opr. Dr. Can İşler
Plastik Cerrahi Uzmanı
 

deniz

Yeni Üye
Katılım
12 Temmuz 2008
Mesajlar
4
Tepki
0
Puan
1
aslında çoğu kadın meme sağlığını hafife alıyor.ama benim bildiğim meme kistleri de büyük sorun oluşturuyor ve çoğumuz onların farkında değiliz.meme kistleri her on kadından birinde var.bu yüzden dikkat etmek gerekiyor.ben ağrı çekmeye başladığım da fark ettim ama o sinsiler meğerse çoktan varlarmışş.dikkat hanımlarrrrr.!!!!
 

chatlack

Daimi Üye
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
1.188
Tepki
807
Puan
113
Konum
İstanbul
Emeğine sağlık canım :( gerçekten çok dikkatli olmamız gerekiyor en önemlisi sağlığımız için düzenli kontrollerimizi yaptırmamız gerekir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst