İyi bir mülakat için yapmanız gerekenler

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İyi bir mülakat için yapmanız gerekenler






İş ararken ağzı en çok laf yapan ve en deneyimli adaylar bile mülakat öncesi hazırlık yaparlar. Neden dersiniz? Çünkü mülakatta başarılı olmak yetenek gerektirir ve bu yetenek geliştirilebilir. Ayrıca adayların mükemmel bir ilk izlenim yaratmak için ikinci birer şansları yoktur. Öyleyse mülakat performansınızı artırmak için bu ipuçlarına bir göz atın.Vücut dilinizi konuşturun

Bütün mesele kendinize güvendiğinizi göstermede; dik durun konuştuğunuz kişinin gözlerinin içine bakın ve el sıkışırken çekingen durmayın. Yarattığınız ilk izlenim mülakata müthiş bir başlangıç ya da hızlı bir son olabilir.

Başvurduğunuz işe ve şirkete uygun giyinin
Günümüzde işyerinde artık rahat giysiler tercih ediliyor fakat siz buna aldanıp mülakata da spor kıyafetlerle gitmeyin. İyi giyinmelisiniz ve profesyonel bir havanız olmalı. Başvurduğunuz şirketin kültürüne göre takım elbise ya da daha az resmi bir şeyler giyebilirsiniz. Mümkünse mülakattan önce şirketi arayıp kılık kıyafetle ilgili kuralları öğrenin.

İyi bir dinleyici olun

Mülakatın başından sonuna kadar insan kaynakları yetkilisi doğrudan ve dolaylı yoldan size bilgi verir. Eğer iyi dinlemezseniz büyük bir fırsatı kaçırmış olursunuz şirketi yakından tanıma fırsatını. Sözel yetenekler arasında iyi dinlemek ve karşınızdakine ne dediğini duyduğunuzu göstermek de vardır. Mülakatı yöneten kişiyi iyi gözlemleyin ve onun üslubuna konuşma hızına göre kendinizi ayarlayın.

Çok fazla konuşmayın

Mülakat sırasında sorulduğundan fazla şey anlatmak sizi büyük bir başarısızlığa götürebilir. Eğer önceden hazırlanmazsanız lafı ağzınızda gevelemeye başlayabilirsiniz ve işe alınmamanızın nedeni de doğru düzgün konuşamamanız olur. İş ilanını dikkatli oku***** pozisyonun gerektirdikleriyle kendi özelliklerinizi karşılaştırarak ve sadece gerekli bilgileri aklınızda tutarak mülakata hazırlanabilirsiniz.

Fazla samimi olmayın

Mülakat iş konuşmak için düzenlenmiş ciddi bir toplantıdır. Mülakata arkadaş edinmek için gitmezsiniz. Samimiyet derecenizi sizinle mülakat yapan insan kaynakları yetkilisine göre ayarlayın. Mülakata enerji ve heyecan katmanız sorular sormanız çok önemlidir fakat iş arayan bir aday olarak sınırlarınızı aşmamaya özen gösterin.

Uygun bir dille konuşun

Mülakat sırasında profesyonel bir dil kullanmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yaş ırk din siyasi görüş veya cinsel tercihle ilgili herhangi bir argo sözcük kullanmaktan kaçının. Böyle hassas konular çabucak arka kapıdan gönderilmenize neden olabilir.

Ukala olmayın

Mülakat başarınızda tutum önemli bir rol oynar. Kendine güven profesyonellik ve mütevazılık arasında hassas bir denge vardır. Yeteneklerinizi sergilemeye çalışıyorsanız bile kendine aşırı güvenmek fazla çekingenlik kadar tehlikelidir.

Sorulara uygun cevaplar vermeye çalışın

Mülakattaki insan kaynakları yetkilisi bir konuda başınıza gelen bir olay sorduğunda geçmiş davranışınıza bir örnek duymak ister. Uygun bir örnek veremezseniz hem soruyu cevaplayamamış hem de yeteneklerinizden söz etme fırsatını kaçırmış olursunuz.

Soru Sorun

“Sorunuz var mı?” diye sorulduğunda adayların birçoğu “Yok” cevabını verir; bu da yanlış cevaptır. Şirkette işlerin nasıl döndüğünü öğrenmek ve ilgili olduğunuzu göstermek için birkaç soru sormanız çok önemlidir. Soru sorarak aynı zamanda başvurduğunuz şirketin sizin için doğru yer olup olmadığını da öğrenme fırsatını da bulursunuz. Mülakat boyunca size sorulanları dinlerseniz ve daha fazla bilgi isterseniz yerinde sorular sorabilirsiniz.

Ümitsiz görünmeyin

Piyasa şartlarının zor olduğunu ve sizin de bir iş aradığınızı biliyorum. Fakat mülakata yüzünüzdeki “lütfen beni işe alın lütfen” ifadesiyle girerseniz ümitsiz ve pısırık görünürsünüz. Sakin olun ve kendinizden emin görünmeye çalışın. İşi yapabileceğinizi biliyorsunuz ve insan kaynakları görevlisinin de bunu anlamasını sağlayın.
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
İş verenler mülakata katılan adaylara şunları tavsiye etmektedir;

· Kendiniz olun
· Dürüst olun
· İş, üst denetçi, firma ve firmadaki geleceğiniz hakkında ilgili olun
· Sonuçlar üzerine odaklanın
· Çözümler üzerine odaklanın
· Gerçekten ne yaptığınızı anlatın
· Başka yerde yaptıklarınızın mevcut iş ve firma ile bağlantısını kurun
· Olaylara geniş açıdan bakın, sadece o anı düşünmeyin
· İstekli, girişken olun, kendinize güven duyun, fakat kendini beğenmiş bir tarzda davranmayın
· Diğer iş arayan adaylardan farklı olduğunuzu olumlu bir şekilde ifade edin

Mülakatların aslında en olumsuz tarafı, iş verenin sizin hakkınızda ne ortaya çıkaracağı değil, sizin onlar hakkında ne ortaya çıkaramadıklarınızdır. Unutmamak gerekir ki, bu süreç çift taraflıdır.

İş verenler sizi değerlendirirken, siz de sunulan fırsatları, zorlukları ve sizin için önem taşıyan işi değerlendirmeli ve yeteneklerinizin o firma için uygunluğunu ölçmelisiniz. Mülakatta başarılı olmanın sadece iki yolu vardır: Hazırlıklı ol, ve kendin ol…

Mülakata hazırlık açısından sorulabilecek muhtemel soruların önceden bilinmesinde fayda vardır. Tabii ki cevaplar kişiye özeldir. Dolayısıyla, vereceğiniz cevapların sizi tam yansıtmasına özen gösterin.

Yaygın olarak karşılaşılabilecek sorulardan bazıları şunlardır;

Kendinizden bahseder misiniz?
Mülakatlarda en sık karşılaşılan sorulardandır. Kafanızda önceden hazırladığınız kısa bir ifade olmalıdır. Eğer yönlendirme olmazsa, işle alakalı kısımlarla ifadelerinizi sınırlandırın. Mülakata alındığınız pozisyonla ilgili olarak önceki işlerinizi ve yaptıklarınızı anlatın. Geçmişten günümüze doğru bir sıra takip edin.

Eski işinizden niçin ayrıldınız?
Her türlü duruma rağmen olumlu tavrınızı koruyun. Temel bir problemi asla yönetim ile ilişkilendirmeyin ve asla amirinizin, takım arkadaşlarınızın veya firmanın içsel sorunlarından bahsetmeyin. İş veren güvenebileceği bir adayla çalışmak ister. Örneğin değişik kariyer fırsatlarından, farklı bir şeyler yapma ihtiyacınızdan veya ileri dönük sebeplerden bahsedebilirsiniz.

İşle ilgili olarak ne gibi deneyiminiz var?
Başvurduğunuz pozisyonla ilgili özel olarak yaptıklarınızı anlatın. Eğer özel deneyimleriniz yoksa mümkün olduğunca net bir açıklama yapın.

Bu firma hakkında neler biliyorsunuz?
Bu soru mülakattan önce firma hakkında araştırma yapmak ve araştırmacı kişiliğinizi göstermek için iyi bir nedendir. Mevcut konumlarını, Pazar içindeki değerlerini ve gelecek hedeflerini anlamaya çalışın. Bu bilgiler sizin için her zaman artı bir puan olacaktır.

Başka hangi firmalara başvurdunuz?
Dürüst olun, fakat bu kısımda fazla zaman harcamayın. Bu iş ve bu firma için yapabilecekleriniz üzerine odaklanın. Diğer başka şeyler dikkat dağıtır.

Niçin bu firmada çalışmak istiyorsunuz?
Bu düşündürücü bir sorudur ve mutlaka firma hakkında önceden yapmış olduğunuz araştırmaya dayandırın. Burada samimiyet çok fazla önemlidir ve kolaylıkla hissedilebilir. Uzun dönemdeki kendiniz için koymuş olduğunuz kariyer hedeflerinizle bağlantı kurun.

Aklınızdaki ücret nedir?
Hoşa gitmeyen küçük bir oyundur ve ilk başta cevaplarsanız muhtemelen kaybedersiniz. Dolayısıyla, cevap vermeyin. Bunun yerine, şöyle bir şey denilebilir, "Acaba bu pozisyon için siz bir ücret aralığı söyleyebilir misiniz?" Mülakatı yapan söyleyebilir. Eğer söylemezse; bunun işin ayrıntılarına, sunulacak kariyer ve gelişim fırsatlarına bağlı olduğunu söyleyebilir ve geniş bir aralık verebilirsiniz.

Takım çalışmasına ne kadar yatkınsınız?
Günümüzün değişen firma stratejilerine siz de ayak uydurmak zorundasınız. Artık bireysellikten çok paylaşımcılığın ön planda olduğunu unutmayın.

Bu iş için neden uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Yaptığınız yatırımlar ve sahip olduğunuz yetkinliklerin firmanın ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini anlatın. Başka adaylarla karşılaştırma yapmayın.

Bu işten beklentiniz nelerdir?
Eğer istediğiniz işin o iş olduğunu söylerseniz, karşı tarafın güvenini kazanırsınız. Eğer bu işi belli bir süre yapıp farklı alanlara atlamak istediğinizi söylerseniz olumsuz bir etki yaratırsınız. "Uyumlu bir iş ortamı, kendimi geliştirebilmem için fırsatlar, bilgimi ve tecrübemi yansıtabileceğim bir görev" işverenin duymak isteyeceği bir yanıttır.

İş yaparken en iyi performansı göstermenizde sizi ne motive eder?
Bu sizin kişilik özelliğiniz ile ilgilidir. Fakat iyi örnekler verin; zorlayıcılık, başarı ve takdir edilmek.

Bana sormak istediğiniz sorularınız var mı?
Her zaman önceden hazırlanmış sorularınız olsun. Firmada değer katacağınız alanlara, çalışma koşullarına, sizden beklenen sorumluluklara yönelik sorular olumludur.

Mülakat boyunca soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün. Çalışma ve öğrenme konusunda istekli olduğunuzu gösterin. Uygun giyinin, ilk izlenim çok önemlidir sözünü asla gözardı etmeyin. Ve mülakat sonrasında, yazacağınız kısa bir teşekkür mektubunun diğer adaylar karşısında size sağlayacağı avantajı da unutmayın.

Referanslar

Hacker C.A. (1999). Job Hunting in the 21st Century, CRC Press LLC.
Hawk, B.S. (1998). What Employers Really Wants, VGM Career Horizons.
Hull, W & Wait C. (1996) Professional Development: The Dynamics of Success, Wadsworth Publishing Company.

Alıntı : insankaynaklari.com
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst