Engelsiz Yaşam Manifestosu

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
· Eşit hak ve sorumluluklara sahip olmak istiyorum.



· Demokatik, laikve insan haklarına saygılı bir toplumda yaşamak istiyorum, çünkü ancak böyle bir toplumda engellilerin de eşit hak ve sorumluluklara sahip olacağına inanıyorum.


·Bana engelli kimliğimle değil, eğitimim, sosyal ve iş yaşamımdaki deneyimlerim ve üretiklerimle bakılmasını istiyorum.



·Acıma ve sempati değil, herkes için empati istiyorum.



· Bana ayrıcalıklı davranılmasını istemiyorum, ancak herhangi bir konuda engelli olmayan biri ile eşit koşullara sahip değilsem eşit koşullara sahip olacak kadar pozitif ayrımcılık istiyorum.



· Engellilik kavramını ve görselliğini kullanarak, maddi ve manevi kazanç sağlayan kurum ve kuruluşları reddediyorum.



· Kişiyi engelli duruma düşüren her türlü nedene karşı önlem alınmasını istiyorum.



· Kaldırımların yüksek olmasını istemiyorum.



· Engelli otoparklarına, engelli olmayan kişilerin araçlarının park etmesini, park edenlerle neden oraya park etmemesi konusunda gereksiz tartışmalara girmek istemiyorum.



· Her yerde en azından bir adet engelli otoparkı ve engelli tuvaleti olmasını istiyorum.



· Her yerde tekerlekli sandalyenin çıkabileceği eğim derecesinde bir rampa olmasını istiyorum.



· Çok katlı mekanlarda asansör olmasını istiyorum.



· Engelli mekanlar nedeni ile hareket güçlüğü çektiğimde, beni karga tulumba taşımalarını istemiyorum.



· Engellilerin de bir cinsel kimliği vardır ve kendi bedensel yapılarına uygun biçimde cinsel ilişki yaşayabilirler. Engellilerin cinsel yaşamı olamaz düşüncesindeki insanları kınıyorum.



· Engelli bir birey, engeli olmayan bir bireyle flört edebilir, evlenebilir ya da birlikte yaşayabilir. Buradaki birlikte olma kriteri, iki kişinin birbirlerinin bedensel eksiklerini tamamlaması değil, sevgi, saygı ve aşk temelli bir paylaşımın tarafları olabilme özelliklerine sahip olmalarıdır. Engellilerin ancak engellilerle birlikte olabileceği düşüncesindeki insanları kınıyorum.



· Engelli bireyler, herkes gibi tıbbi bir sakınca bulunmadığı durumda, çocuk sahibi olabilirler ve her anne-baba gibi çocuk yetiştirebilirler. Engellilerin çocuk sahibi olamayacağı düşüncesindeki insanları kınıyorum.



· İster bedensel, ister zihinsel, ister bunların dışında herhangibir engeli olsun, engellileri gerizekalı sınıfına koyan zihniyeti kınıyorum.



· Aciz veyardım muhtaç kategorisinde algılanmak istemiyorum. Çünkü bunu yaratan ben değilim, bu durumu yaratan koşullardır. Bu koşulları yaratanın ise engellileri bu kategoriye sokan engelli düşünce sistemi olduğuna inanıyorum.



· Engelliler için özel eğitim veren okullarda değil, yaşıtım olan diğer çocuklarla birlikte eşit hak ve sorumluluklara sahip olarak okumak istiyorum. Devlet ve toplum tarafından tecrit edilmek istemiyorum. Engelli olduğum için beni kabul etmeyen okul yönetimlerini kınıyorum.
 

masal

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
331
Tepki
269
Puan
63
Yaş
52
Konum
amasya
engel insanınların vücudunda değil bence beyinlerinde engelli arkadaşlara destek veriyorum ve katılıyorum bilmeliyizki herkes ama herkes potansiyel bir engelli adayı sonuçta insanız ve başımıza nezamna nerede ne gelecegini bilemeyiz
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
· Kaldırımların yüksek olmasını istemiyorum.

Bence önemli bir konu, bu sadece engelliler icin degil cocuk arabalari ile gezen anneler icinde bir sorun. :dertli:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst