Saç Derisi ve Saç Telinde Görülen Dermatolojik Bozukluklar

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
KEPEKLENME: Baş derisindeki keratenize olmuş ölü hücrelerin dökülmesi olayıdır. Sağlıklı bir baş derisinde gözle farkedilmeyecek kadar hafif olan deri dökülmesi olayı aşırı ya da tam tersi aşırı kuruluk, antibiyotik veya hormonal ilaç kullanımı, dengesiz beslenme v.b. nedenlerle pul pul dökülme şeklinde gösterilebilir. Meydan gelen kepeklenmenin rahatsız edici olmasından daha da önemlisi baş derisinde hücre yenilenmesinin hızlanması sonucunda cildin tahriş olmasıdır.

AŞIRI YAĞLANMA: Saç folikülüne açılan yağ keseciklerinin görevi cilt yüzeyinde laktik asitle dış etkenlere ve ve mikroorganizmalara karşı koruyucu bir tabaka oluturmaktadır. Ancak bu keseciklerin çok fazla büyümesi ya da salgısının artması sonucunda cilt yüzeyinde çok daha kalın bir yağ tabakası oluşur. Bu durum baş derisinin solunumuna engel olur ve hücre ölümü artar.

Aşırı yağlanma beraberinde kepeklenme, saç tellerinde zayıflama ve dökülme olayını getirir.

SAÇ DÖKÜLMESİ: Sağlıklı bir saç içinde günde 20 – 30 tel dökülme normaldir. Özellikle mevsim değişimlerinde bu sayıda artış görülebilir.


Saç dökülmesinin çeşitli nedenleri vardır:

Irsi Saç dökülmesi: Genellikle yağlanma ile kendini gösterir. Erkek hormonu olan testesteronun etkisiyle matrix hücrelerinin erken ölümü görülür. Bakım ancak bu hücreler ölmeden önce yapılırsa sonuç elde edilir.

Hormonal dengesizlik: En çok saç ve deride etkileri gözlemlenen rahatsızlıklardan biridir. Saçın dışarıdan bakımının yanısıra endocrino therapy (hormon tedavisi) uygulanması gerekir.

Kemoterapi tedavisi: Çok kısa bir süre içinde saçların dökülmesine neden olur. Tedavisi oldukça güçtür.

Dengesiz Beslenme: Özellikle hızlı zayıflama diyetlerinde ihtiyacı olan vitamin, proteinleri ve diğer maddeleri alamayan saç kökleri sağlığını kaybeder. Ayrıca aşırı yağlı ve şekerli besin tüketimi de saç dökülmesine neden olur.

Traxion: Saç tellerinin aşırı çekiştirilmesidir. Zorlama sonucunda saç telinin kırılması ve dökülmesi olayı gözlemlenir.

Saç Tellerinin kırılması: Uçlarda meydana gelen kırık saçın keratin ağının yıpranmasına ve oksijen alımının azalmasına neden olur. Sağlığını kaybeden saç teli kopar.

İlaç kullanımı: Daha ziyade antibiyotik etkisiyle görülür. Geçici saç dökülmesidir.

Yanlış ürün kullanımı : Saç teli ölü hücrelerden oluştuğu için kendini onarma şansı yoktur. Dolayısıyla kullanılan şampuan, bakım ürünleri, şekillendiriciler doğru seçilmeli ve doğru uygulanmalıdır. Özellikle de alkol derecesi yüksek, balmumu içeren, yağlı ve pH derecesi cilt ve saça uygun ayarlanmış ürünler kullanıldığında saç telinde incelme, matlaşma kırılma ve dökülme gibi olumsuz sonuçlar gözlemlenecektir.

Alıntıdır
 

Burcu Kartal

Yeni Üye
Katılım
29 Eylül 2011
Mesajlar
2
Tepki
0
Puan
1
Yaş
49
Konum
istanbul
Teşekkürler bilgi için :)

Bir süre önce dengesiz beslenmem yüzünden, saçlarım zarar gördü. Arkadaşımın tavsiyesi üzerine BIOBLAS Vittal Effect Şampuan'ı denemeye basladim. Ve 3-4 hafta sonra istediğim sonuçları aldım. Bahsettiğim şampuanın yanında saç bakım kremi de var, bunu da kesinlikle tavsiye ederim :)

Selamlar :)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst