Mamografi

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Meme Kanseri kadınlarda görülen kanserler sıralamasında birinci sırada yer almaktadır, ABD, de 1970 yıllarında kadınlarda görülen tüm kanserlerin % 25’i meme kanseri iken bu oran % 32 'ye yükselmiştir. Bu demektir ki meme kanseri kadın sağlığı açısından gittikçe artan bir sorundur. Bazı kadınlarda risk daha yüksektir,

Meme kanserinde risk faktörleri

Risk yaş ilerledikçe artar. Yumurtalıklardan kaynaklanan hormonlar süt bezi ve süt kanallarını etkileyerek kansere zemin hazırlar,

Hiç doğum yapmamak veya ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmak

Şişmanlık

Alkol ve sigara

Aile meme, yumurtalık, rahim, prostat, kalın bağırsak kanserleri'nin bulunması. Özellikle annesinde, kızkardeşinde ve teyzesinde meme kanseri olanlarda risk 2 - 3 kat fazladır.


Çevre faktörü, beslenme alışkanlıkları, stres endüstriyel ürünler ve atıklar etkili olabilmektedir. Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa Ülkelerinde Asya ve üçüncü dünya ülkelerine göre % 50 daha- fazla meme kanseri görülmektedir.


Yüksek radyasyon her türlü kanserle birlikte meme kanseri riskini de artırmaktadır.


Bir memede kanser varsa diğer memede görülme ihtimali % 30 daha fazladır.

Fibrokistik hastalığı olanlarda kanser riski, 3 - 4 kat artar.

Mamografi ( meme röntgeni ) nedir?

Mamografi özel bir röntgen cihazı kullanılarak memenin filimlerinin çekilmesi işlemidir.

Abseden kıstik kitlelere kadar çeşitli meme hastalıkları yanında, kadınları en çok korkutan meme kanserinin erken teşhisi tedavinin ilk adımıdır.


Teşhiste klinik muayene ve ultrasonografinin önemi inkar edilemez. Ancak hiçbir klinik bulgusu olmayan meme kanseri mamografi ile tespit edilebilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla tarama amacı ile mamografi yapılmalıdır,

Kendi kendine ya da hekim tarafından muayene ile ancak 1 .5 - 2 cm boyutlarında kitleler saptanabilirken mamografi ile 0,5 cm hatta daha küçük kitleler tespit edilebilir.

Bu da tedaviye 2 yıl önce başlama şansı demektir.


Mamografi ne zaman ve ne sıklıkla çekilmelidir ?
Tanı amaçlı mamografi yaş göz önüne alınmaksızın memesinde bir sorunu olan tüm kadınlarda çekilmelidir. Tarama amaçlı mamografi ile ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri Kanser Derneği ve Radyoloji Birliği önerileri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

Her kadın;

35-40 yaşları arasında ilk mamografi'sini çektirmelidir.

40-50 yaşları arasında her iki yılda bir kez

50 yaş ve sonrasında her yıl bir kez mamografi çektirmelidir

Ailede meme kanseri hikayesi varsa ilk kontrol mamografisi yaşı 30 olmalıdır.

Mamografi çekilirken rahatsızlık duyulur mu ?
Hayır. Çekim çok kısa sürer ve herhangi bir rahatsızlık vermez. Çekimde özel bir ilaç kullanılmaz. Ön hazırlık gerektirmez. Çekim sırasında belden yukarısı çıplak olacağından kolay çıkarılabilir bir kıyafet yeterlidir. Net görüntü elde edilebilmesi için vücudun üst kısmında pudra, parfüm, deodorant ve benzeri şeyler kullanılmamalıdır.

Mamografi'nin herhangi bir yan etkisi varmıdır ?
Mamografi için çok düşük dozda röntgen ışınlan kullanıldığından sık sık çektirilen mamografi de bile alınan radyasyon önemsenmeyecek miktarlardadır.

Mamografi nerede çektirilebilir ?
Özel bir cihaz ve teknik gerektirdiğinden deneyimli kişilerce çekilmeli ve uzman radyolog tarafından değerlendirilmelidir.

Alıntıdır!
 

zeyn0M

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2011
Mesajlar
1.002
Tepki
315
Puan
83
Konum
istanbul
x_3b95bec9.gif
 
Katılım
17 Şubat 2020
Mesajlar
50
Tepki
36
Puan
18
Yaş
30
Konum
İzmir
Selam hanımlar, ben ilk defa geçen ay mamografi çektirdim, insan gerçekten heyecanlanıyor. İstanbul kadıköyde yaşıyorum, internetten araştırdığımda evime yakın olan ******* buldum ve gitmeden telefonla görüştüm çok iyi ve ilgili davrandılar, beni bilgilendirdiler. Mamografi günüm geldiğinde de işlem sorunsuz geçti. sonuçlarım temiz çıktı, herkese şifalar diliyorum, mamografiyi aksatmayın.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst