Bayanlar da Ağız ve Diş Sağlığı

paradise34

Yeni Üye
Katılım
27 Eylül 2018
Mesajlar
1
Tepki
3
Puan
3
Yaş
35
Konum
İSTANBUL
KADINLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

agiz-ve-dis-sagligi.jpg


Erişkinlik, adet, hamilelik, emzirme ve menopoz döneminde kadınlarda cinsiyet hormonları düzeyinde bazı dalgalanmalar söz konusudur. Bu hormonal değişiklikler doğrudan veya dolaylı olarak ağız ve diş sağlığını etkileyebilir.

Ergenlik çağında
Cinsiyet hormonu seviyesindeki dalgalanmalar, özellikle mensturasyon dönemlerinde, diş eti kızarıklıklarına ve diş eti kanamalarına neden olabiliyor.

Gebelik sırasında,
kadınlarda “progesteron” ve “östrojen” hormonlarındaki değişiklikler dişeti hastalıkları riskini artırır. Bu hormonal değişiklikler ağızda kızarıklığa ve dişlerde kızarıklığa ve kanamaya neden olabilir. Gebelikte uzun süreli diş eti hastalığı erken doğuma neden olabilir. Hamilelik sırasında gebelik sırasında ortaya çıkan “Hamilelik şişmesi” hamilelik veya hamilelik sırasında kendini geliştirebilir.

Birçok gebe kadınlarda bulantıdan kaynaklanan kusma, ağız ortamındaki asitliği arttırır. Bu asitler dişlerde erozyonlara neden olabilir. Asitin nötr olmasını sağlayarak karbonatlı su elde edilebilir. Böyle bir uygulama imkansızsa, ağzın su ile çalkalanması ve asit ortamının uzaklaştırılması mümkün olabilir

Hamilelik Kontrolü
Bu ilaçlar, hamilelikte ortaya çıkan hormonlar nedeniyle anneninkine benzer semptomlara neden olurlar. Doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı gingival enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle ameliyattan önce dişhekiminin bu durumu göz önünde bulundurması gerekiyor.

Menopoz, kadın yaşamında çok önemli bir süreçtir. Bu dönemde kadınlarda hormonal ve psikolojik değişiklikler meydana gelebilir. Doğal olarak, ağız dokuları ve dişler de bu değiştirilebilen etkide yer almaktadır. Menopoz sırasında, femoral hormon “östrojen” seviyesinde önemli bir değişiklik vardır ve “östrojen” seviyesi en düşük seviyededir.

Östrojen de kalsiyum emilimi için temel bir maddedir, kemikte kalsiyum seviyelerinin düşmesine, başka bir deyişle kemik iliği ve osteoporozuna neden olabilir Kemik erime, vücuttaki tüm kemiklerde bulunur. Kemik dokusunun cildinde oluşan mukus, bazen dişlerin destekleyici dokuları kaybetmesine ve sonuçta diş kaybına neden olabilir. Menopoz sırasında yüksek kalsiyum ihtiyacı (1200 mg / gün) vardır. Günlük diyette kalsiyum almak doğru değildir. Bu nedenle, doktor kalsiyum preparatları ile kalsiyum alımını arttırmak için D vitamini önermektedir. Aynı zamanda, menopoza bağlı olarak değişen kalsiyum dengesini yeniden kurmak için hormon tedavisi de kullanılmalıdır.

Menapoz döneminde ağız ortamında oluşabilecek değişiklikler:
Menapoz sırasında kadınların ağız ortamlarında çok değişik belirtiler gözlemek mümkündür Bu belirtilerin tümü aynı anda bir kişide görülebildiği gibi biri ya da birkaçı birlikte de görülebilmektedir.

– Ağız kuruluğu “xerostomia”
– Ağızda hassasiyet
– Ağızda ağrı veya yanma hissi
– Diş fırçalama sonrası ağızda yanma, tat alma duyusunda değişiklik.
– Çene kemiğinde erime
.

Menopoz sırasında geleneksel diş bakımına özellikle dikkat edilmesine gerek yoktur.
 

mügü

Moderatör
Moderatör
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
3.597
Tepki
8.454
Puan
113
Yaş
59
@Ev Kedisi nerdesin ya
Ben geliyorum sen yoksun
Evet yaşlanınca diş te yaslaniyor
 

Eeccee

Cilveli kahve ❤
Katılım
13 Ekim 2018
Mesajlar
373
Tepki
1.797
Puan
93
Konum
Hatay
Benim doktorumun sayesinde malesef bütün dişlerim mahvoldu. :(
28 yaşındayım bütün dişlerim kaplama
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst