Gizli Cennet; Sakız Adası!

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Alaçatıya gidip de, Sakız Adası'na gitmemek olur mu?

3Rdr4j.jpg


Hem bir gezgin olup hem de 10 yıldır Alaçatı’lı olup, Sakız’a hiç gitmemiş olmak açıkçası içimde ukte idi. Mümkün olan her fırsatta daha uzakları keşfe çıkıyorduk ya da Alaçatı’dan ayrılmaya üşeniyorduk. Sonunda bayram tatilinde Midilli ve Sakız’ı keşfetmeye karar verdik ve de iki adadan da güzel deneyimler yaşayarak döndük. Ancak Sakız’ın 1/3’ü biz Midilli’de iken yandığı ve de adanın en önemli gelir kaynağı olan sakız üretimini sağladıkları ağaçların yarısı tahrip olduğu için biz orada iken hüzünlü bir atmosfer vardı. Yine de ziyaretimizi iptal etmediğimiz ve de adayı keşfe geldiğimiz için tüm adalılar minnet duygularını hiç gizlemediler ve de sanıyorum bu kadar zor zamanlar geçiren adaya yapılabilecek en büyük yardım adayı ziyaret etmek olacaktır.

pYLyQz.jpg


Antik Yunan şairi Homer’in, Ortaçağ Köyleri’nin ve de doğal sakız ağacının adası Sakız, kesinlikle harika bir 2-3 günlük deniz ve kültür tatili sunuyor. Dağlık adanın girintili çıkıntılı muhteşem bakir koyları pırıl pırıl suları ile sessiz ve huzurlu keşifler… Adanın içlerinde tepelerde yer alan Ortaçağ Köyleri’nin labirent gibi daracık sokaklarında, taş ev avı ardından ve köy kahvesinde frape molaları…

Sahillerde yer alan Yunan Tavernaları’nda meze, uzo ve ahtapot ziyafetleri… Hepsi Sakız’da mümkün hem de Çeşme’den kalkan feribotlar ile sadece 45 dakika mesadefe!

kYl4Pv.jpg


Sakız rotaları
1. gün

Adaya varınca hemen limandan araba kiralarayak önce Sakız’ın güneyine ardından batısına yol alıp, ister tepe köylerini ister plajları dolaşarak keşifler yapmak, sahilde bir tavernada yemek yedikten sonra batıda yer alan tepelerden birisinde güneşin denize batışını izledikten sonra alacakaranlıkta Mesta’ya ulaşmak. Mesta, Sakız adasının en güzel renove edilmiş ve en ünlü Ortaçağ köyü. Köyün labirent gibi sokaklarında dolaştıktan sonra, köy meydanında yer alan O Meseonas Taverna’da akşam yemeği yiyip, farklı lokasyonlarda yer alan eski taş evlerini restore ederek otel hizmeti sunan Mesta Suites’de konaklamak (özellikle 7 ve 8 numaralı suitler daha genişçe ve sessiz).

1. gün rotasında görülemeye değer diğer tarihi köyler ve restoran/kafe önerileri:

Thimiana (Roussiko Taverna), Armolia, Kalamoti, Olympi, Vessa (köy kahvesi), Pyrgi (Tou Manoula To Cafenio – Manoula’s Café ve de Taverna Kanios)

1. gün rotasunda deniz keyfi için koylar:

Geniş ve Şezlonglu plajlar: Kambos (Citrus Cafe), Karfas, Agia Fotia (Didimi Taverna), Komi

Issız plajlar: Emporios’dan sonra siyah volkanik taşlı ıssız koylar, Vroulidia, Fana, Salagona, Apothika, Merikounta,

1. gün rotasında sahilde öğle yemeği alternatifleri:

Porto Emporio: Maria Taverna ya da Volcano Taverna

Limenas Meston: Papa Michelakis Taverna

Aya Irene: Taverna Elata
2. gün

Sabah uyanınca Mesta Meydanı’ndaki kiliseyi gezip, içeride yer alan Krokalya (taş bezeme sanatı) örneklerini görmek ve de yine meydandaki Maona’da frape içip, Murovoloz butiğinden sakız likörü, kremi ve de sabunu alıp, tekrar yollara dökülmek.

Girintili çıkıntılı koylardan birisinde deniz keyfi yaptıktan sonra, hayalet köy Anavatos ve de Neamoni manastırını keşfedip, ister Avygonyma tepe köyünde Avgonima All Seasons Otel ya da Pyrgos Otel’de konaklamak ya da adanın doğusunda Kampos Plajı’nda Perleas Mansion, Argentikon Luxury Suites, Riziko, Voulamandis House, Arhico ya da Astrakia otellerinde kalmak.

2. gün rotasında tepe köyleri:

Ortada yer alan köyler: Terk edilmiş eski bir taş köy olan Anavatos (Anavatos Art Gallery), Avygonyma

Kuzeybatı’da yer alan köyler: Sidirunda, Diefha (Mundo Manastiri) Volissos (Agia Markella Manastırı)

2. gün rotasında restoranlar:

Lithi: Kira Despira Taverna

Anavatos: Anavatos Taverna

Avygonyma: Pyrgos Taverna

Kambos: O Kostas Taverna veya Taverna Kambos ve de Citrus Kafe

2. gün rotasında plajlar:

Geniş ve Şezlonglu plajlar: Lithi, Elida

Issız plajlar: Limenas Mesta’dan sonraki 2 adet ufacık koy, Aghia Dynami, Avlonia, Karinda, Armenou Lagadi, Mytikas, Trahili, Ammos, Pyrgos, Metochi, Papalia, Gerita
3. gün

Adanın kuzeydoğusunu keşfetmek üzere yola çıkmak, önce bir plaj ****** olan Glari Beach ya da Daskalopetra Plajı’nda (Kafekouti Lounge Cafe) denize girmek. Ardından balık keyfi için Lagada limanında dev bir çınarın altında yer alan Passas Taverna’da ya da 80’lerin Çeşme Dalyanköy’ünü andıran Kardamyla Marmaro limanında Thalasses Taverna’da öğle yemeği yiyip, Christinas Cafe’de kahve içmek. Ardından Sakız Limanı’na dönüp ister akşamüstü feribotu ile Çeşme’ye dönmek, ister ertesi sabaha kadar Sakız limanı’nda konaklayıp kasabayı keşfetmek.

Sakız Limanı adresleri:

Kafe & Barlar: Ortada yer alan Sueno ve Remezzo, en batıda yer alan Oriental Cafe ve de en doğuda mendireğin ucunda yer alan Bourtzie Bar

Restoran: Bulabilen için küçük bir gizli cennet: Kehribar

Sakızda iken tadın:

Mastello peynirinden yapılan Saganaki (peynir ızgara)
Yeni ve taze bir bira olan Fresh Chios Beer
Adaya has Kazanisto uzo ve Homeros sakız likörü

Sakız’a gidiş & dönüş ve önemli bilgiler:

Ertürk firmasının feribotları her gün Çeşme Liman’dan sabah 9:30 ya da akşamüstü 19:00’da, Sakız Limanı’ndan ise her sabah 8:30 ya da akşamüstü 18:00’de kalkıyor.

Haftas onu gidiş ve dönüşte feribotlar kalabalık oluyor ve de gümrükte kuyrukları olabiliyor. İki tarafta da feribottan ilk inip pasaport sırasına ilk girmeye çalışın.

Ayrıca Sakız’da mutlaka araba kiralamak lazım! Motorsiklet ne yazık ki dağlık alanlar arasında yer alan engebeli toprak yollardan gidilen koylara inmek için yeterli değil. Çeşme Liman’a geldikten sonra gümrükten hemen çıkışta birçok Rent a Car firması yer alıyor. Hafta sonları araba bulmak zor olabildiği için önceden kiralamakta fayda var.

Sakız Adası’ndaki oteller:

Perleas Mansion – Kampos
Argentikon Luxury Suites – Kampos
Riziko – Kampos
Voulamandis House – Kampos
Astrakia– Kampos
Arhico – Kampos
Chandris – Sakız Liman,
Volissos – Sakız Liman, volissos-holidays
Grecian Castle – Sakız Liman’ın kuzeyi
Esperides Hotel – Agia Fotia
Erytha Hotel - Karfas
Golden Sand - Karfas
Sunset Hotel – Karfas
All Seasons Hotel – Avgonima
Pyrgos Otel – Avgonima
Pearl Bay Hotel – Vrondados, Daskalopetra
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst