Ziyan olmasın: Artan yemekler en doğru şekilde nasıl saklanır?

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
Pişirdiğinizde arta kalan yiyecekleri çöpe atmak yerine onları en doğru şekilde saklayarak israfa dur diyebilirsiniz.

10606133-728xauto.jpg


Hiçbir şeyin çöp olmasını istemiyorsanız öncelikle artan yemeklerinizi doğru bir şekilde saklamayı öğrenmelisiniz.

Ekmek
640xauto.jpg

Paketlenmiş ekmeği tarihi geçtikten 5 ila 7 gün içinde tüketebilirsiniz. Ekmeklerin tazeliğini korumak ve raf ömrünü uzatmak için dışarıda bekletmek yerine derin dondurucuda saklayın. Ağzı iyi bir şekilde kapanabilen poşete koyabilr ya da alimünyum folyoya sararak dern dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.

Kek
640xauto.jpg

Süt esaslı ya da taze meyvelerden yapılan bir kek olmadığı sürece, aslında bu yiyecekler oda sıcaklığında daha taze kalacaktır. Oda sıcaklığında bekletirken bir plastik ambalaja sarmayı ihmal etmeyin. Şunu da eklemek de fayda var; kekler piştikten 2 gün sonra tazeliğini kaybetmeye başlayacaktır.


Peynir
640xauto.jpg

Peynirleri orijinal kapları yerine hava geçirmek kaplarda saklamaya özen gösterin. Peyniri saklarken kabın içine az bir miktar su ilave edin. Böylelikle peynirin kurumasını önleyeceksiniz. Yumuşak peynirler buzdolabında yaklaşık 1 hafta dayanır.

Tavuk
640xauto.jpg

Pişmiş tavuğu kemiklerinden arındırdıktan sonra dışarıda bir müddet soğumaya bırakın. Ardından ayıkladığınız tavuk etlerini hava geçirmez bir kaba koyun ve dondurucuya atın. Bu şekilde pişmiş tavuğu 3 gün boyunca saklayabilirsiniz.
Haşlanmış yumurta
640xauto.jpg


Diyelim ki katı haşladığınız yumurtayı soydunuz fakat yemekten vazgeçtiniz. Sakın çöpe atmaya kalkışmayın. Bunun yerine hava almayan bir kabın içine az bir miktar su koyun ve suyun içine yumurtanızı ekleyin. Kabın ağzını kapatın. Buzdolabında haşlanmış yumurtayı bu şekilde bir gün boyunca muhafaza edebilirsiniz.

Makarna
640xauto.jpg


Haşlanmış makarnayı bitiremediyseniz çöpe atarak israf etmek yerine ertesi gün de tazecik tüketmeyi deneyin. Bunun için makarnayı kaynar suda birkaç dakika daha haşlayın. İlk günkü gibi lezzetini bulamasanız da tadı fena sayılmaz.

Fırınlanmış sebzeler
640xauto.jpg


Hava geçirmez kaplar fırınlanmış sebzeler için en ideal olanıdır. Bunun için cam kapları tercih edin.



 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst