Yuva Seçimi

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Şehirleşme, anne-babaların ikisinin de çalışması, göçlerle geniş aile yapısının ortadan kalkması ve yoğun trafik nedeniyle çocukların sokağa bile çıkamaması günümüzde çocuk yuvalarını zorunlu hale getirmiştir.
Kaç yaşında göndermeli?
İdeal yaş, üç yaştır. Yuva, 3-6 yaş arasında, çocukların fiziksel ve ruhsal gelişmelerinde önemli bir rol oynayabilir.
Yuvalar nasıl çalışmalı?
coc-dgr9.jpg
Personel çocuklara kendi çocuğuymuş gibi davranmalı, sevgi ve şefkatle yaklaşmalıdır. Çocuğa, vücudunu tanımayı, temizlik kurallarını, sağlıklı olmak için uyulması gereken davranışları öğretmelidir. Yuva eğitimi, heyecanlı, neşeli ve sevgi dolu olmalıdır.
Yuva, öğretim yapan bir okul değildir. Çocuk bu yaşlarda kavramları tanıyabilir, ama okuma konusunda zorlanmamalıdır. Yuva deyince akla, oyunla eğitim gelmelidir.
Yuva eğitiminde, daha çok birlikte gerçekleştirilen oyunlar, müzik gibi sanat dalları ve çevre gezileri türü etkinliklere ağırlık verilmelidir. Yani, el becerilerini ve zekasını geliştirici oyunlar oynatılmalıdır.
Çocuklara işbirliği yapmayı, paylaşmayı,uzlaşmayı, hoşgörülü olmayı oyunlarla öğretmelidir.
Şarkı söylemek, müzik eğitimi çocukların zevk alacakları alanlardır. Bahçede oynanan oyunlar, birlikte jimnastik hareketleri hem çocuğun kaslarını geliştirecek gibi hem de iştahını düzenleyerek çocuğa güzel, sağlıklı bir alışkanlık kazandıracaktır. İyi bir yuva çocukta öğrenmeye ilgi uyandırır.
İyi bir yuva nasıl olmalı?
İyi bir yuvada her şeyden önce fizikî olarak çocukların rahat hareket edebilecekleri geniş sınıfların olması gerekmektedir. Sınıfların havadar olması ve doğal güneşi alması gereklidir. Yuvanın iç mimarisi kolay temizlenebilir olmalıdır.
Özellikle uygun büyüklükteki bir bahçeye sahip olması önemli bir kriterdir. Yuvanın geniş, oyuncaklarla dolu, hattâ içinde evcil hayvanların da olduğu bir bahçesinin olması dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında yer alır.
coc-dgr10.jpg
Pastel renklerle boyanan sınıflar ve duvarlarda çocuklara uygun eğitici ve eğlendirici resimler yer almalı, yuvadaki banyo, tuvalet ve mutfak gereçleri çocukların boylarına uygun olmalıdır. Sadece banyo ve tuvalet gereçleri değil tabaklar, bardaklar, çatallar ve kaşıkların da boyutları küçük olmalıdır. Tüm materyallerin, mobilyaların yuva ortamına uygun seçilmeleri, renkleri, kullanım kolaylıkları ve rahat temizlenebilir olmalarına dikkat edilmelidir.

Yuvada kullanılan tüm materyaller ve oyuncakların tehlikeli, kesici ve batıcı uçlarının korumalı olmasına dikkat edilmelidir. Pek çok çocuğun aynı anda oynayabileceği bol miktarda oyuncak ve kitap bulunmalıdır.

Yuvanın ve çalışanlarının düzenli aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekir. Çalışanların çocuk gelişimi konusunda iyi eğitim almış olmaları yanında deneyimli olması ve çocukları sevmeleri de önemlidir. Eğitim programı çocukların yaşlarına ve gelişimlerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Eğitim programı, basketbol ve yüzme gibi spor etkinliklerinin yanı sıra çocuklara dans, bale, müzik, resim, heykel gibi sanatsal etkinlikleri de içermelidir.
Yuvaya vermeden önce..

  • Çocuğunuzu yuvaya götürmeden önce bu testi yapın. Eğer bu testte yer alan soruların yarısına evet cevabı veriyorsanız, çocuğunuzu yuvaya başlatmadan önce bir psikologla görüşmenizin yararlı olur
  • Çocuğunuz aşırı hareketliyse, çok soru soruyorsa, her şeyi ellemek, eline almak, açmak, bakmak istiyorsa, (Hiperaktif çocuk)
  • Çocuğunuzda aşırı inatçılık varsa
  • Çocuğunuzun hayal gücü çok geniş ve zenginse
  • Eşyaları, giysileri ve kendisi konusunda çok titizse
  • Oyuncaklarını kimseye vermek istemiyorsa
  • Evde duygusal sorunlar yaşanıyorsa
  • Evliliğinizde ayrılma kararı aldıysanız
  • Eve yeni bir kardeş gelecekse
  • Ülke veya şehir değişikliği yapmanız gerekiyorsa
  • Çocuğunuza daha önce anneanne veya babaanne bakıyorsa
  • Çocuğunuzla yemek sorunları yaşıyorsanız
  • Yeniden evlilik zamanıyla yuvaya başlama aynı zamana geldi ise
  • Siz çocuğunuzdan daha önce hiç ayrılmamışsanız veya siz bu ayrılığa hazır değilseniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst