Yumurtlama (ovulasyon) dönemi ne zamandır?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
attachment.php



Yumurtlama nedir?
Adet kanamasının ilk günü yeni bir adet döngüsünün başlangıcı demektir.

Bu aşamada beyin dokusunun derinlerinde yer alan “hipotalamus” adlı bölgeden salgılanan bir hormon, hipotalamusa yakın yerleşimli hipofiz adı verilen salgı bezinden folikül uyarıcı başka bir hormon salgısını başlatır. Bu hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinde yeni bir yumurta hücresi “folikül” adı verilen bir kesecik içinde olgunlaşmaya başlar.

Olgunlaşma tamamlandığında, olgun folikül içinde üretilen yüksek miktarlarda ös****** hormonu etkisiyle bir yandan rahim iç tabakası gelişmeye başlar, bir yandan da hipofiz bezinden bir başka hormon salgılanır. Bu hormon, yumurta hücresini barındıran folikülü çatlatır ve yumurta hücresini serbest bırakır.

Yumurta hücresinin serbest kalmasına yumurtlama (ovulasyon) denir.

Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır?
Yumurtlama gününüzü hesaplamak için öncelikle son iki adet dönemi başlangıcı arasındaki günleri sayın. Bu size adet döngünüzü yani kaç günde bir adet gördüğünüzü gösterir.

Bulduğunuzu bu sayıyı en son adet başlangıç tarihine ekleyin. Bu tarih de bir sonraki adetinizin başlangıç tarihi olacak demektir. Yumurtlama bir sonraki adet kanamasının başlangıcından yaklaşık 14 gün önce olur.

Şimdi işin kritik noktasındayız… Bulduğumuz bir sonraki adet başlangıç tarihinden 14 gün geriye gitmemiz gerekiyor. 14 gün öncesi yumurtlamanın gerçekleşebileceği tarihtir.

Evet fazla karışık değil mi? Örnekle açıklayalım:

İki adet dönemi arası 28 gün olan yani 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama yaklaşık 14’üncü günde gerçekleşir.

35 günde bir adet gören kadında (35-14=21) 21’inci günde,

25 günde bir adet gören birinde ise (25-14=11) 11’inci günde gerçekleşecektir.

Yumurtlamanın gerçekleştiğini nasıl anlarsınız?

Her sabah yataktan kalkmadan beden ısınızı ölçün. Ölçümlerinizi not edin. Beden ısısının hafif yükselme yaptığı günün yumurtlama gününüz olduğunu anlayabilirsiniz.

Yumurtlamanın gerçekleştiğini göğüslerinizde hassasiyet, karnınızda ve kasıklarınızda ağrı, rahatsızlık hissi ve vajinal akıntıların artması ile de fark edebilirsiniz.

Hamile kalmak için yumurtlama takvimi yapmak neden önemli?
Yumurtlama gününü hesaplamak, hangi günlerde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız olduğunu gösterir. Ya da istenmeyen gebelikleri önlemek için, bu günlerde ilişkiye girmemek ya da korunarak ilişkiye girmek gerektiğine işaret eder.

Hamile kalmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmeli?
Hamile kalmak için en verimli günler, yumurtlamanın olduğu gün ve bu tarihten 5 gün öncesidir.

Sperm hücreleri genital kanalda 5 güne kadar canlı kalabilir, yumurta hücresi ise yumurtlamadan sonra yalnızca 12-24 saat yaşayabilir. Bu nedenle yumurtlama olduğu anda spermlerin yumurta hücresini, fal-lop tüpü içinde (kanalda) bekliyor olmaları veya kısa zamanda oraya ulaşmaları gerekir. Uzmanlar, verimli günlerden birkaç gün öncesinde sperm sayısının azalmaması için cinsel perhizde bulunulması ve verimli günlerde gün aşırı ilişkiye girilmesini öneriyorlar.

Bir başka deyişle, bir sonraki adet başlangıcından 10-16 gün önceki dönem hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu dönemdir. Şayet bu dönemde iki günde bir cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığı artar. (10., 12., 14. ve 16. günler hamilelik açısından en uygun günlerdir.)

Ancak, burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu var: Cinsel ilişki bu dönemde çiftler arasında bir zorunluluk haline gelmemelidir. Konuyu stres etmeden her iki tarafın da bunun için istekli olması önemlidir.

Alıntıdır:bebecik

 

Ekli dosyalar

  • bebegrossesse_couplheureu.jpg
    bebegrossesse_couplheureu.jpg
    12,6 KB · Görüntüleme: 161

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
bende hesapliyim diycem ama o kadar tuhaf bir adet donemim varki biri digerini tutmuyo malesef
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst