Yumurta Donasyonu Patlaması mı Yaşanıyor?

saglikon2

Yeni Üye
Katılım
12 Nisan 2013
Mesajlar
28
Tepki
13
Puan
3
Konum
Bakırköy
yumurta-donasyonu-patlamasi-mi-yasaniyor.jpg

Kırklı yaşların sonlarında hamile kalmak, çocuk doğurmak çok nadir ve zordur. Özellikle Hollywood’da bu doğal bir olaymış gibi sıklıkla yaşanmakta. Peki ülkemizde durum nedir? Önce kariyer derken çocuk sahibi olmayı erteleyen ancak hayallerinden vazgeçemeyen kadın için son çare donasyon mudur? Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Halit Fırat Erden “Kırklı yaşların ortası ve sonrasında gebe kalabilmenin tek yolu donör yumurta kullanılmasıdır.” dedi.

Kadınların hamile kalma şansının istatistiksel olarak neredeyse sıfır indiği 40 ve üzeri yaşlarda çocuk sahibi olmak mümkün mü? Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Halit Fırat Erden konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Kırklı yaşların ortası ve sonrasında gebe kalabilmenin tek yolu donör yumurta kullanılması yani yumurta donasyonu’dur. Hollywood’da ileri yaşta çocuk sahibi olabilmeleri için taşıyıcı anne kullandıklarını Nicole Kidman, Sarah Jessica Parker dışında kimse açıklamıyor. Ünlüler güzel olabilir ancak diğer kadınlardan daha doğurgan değillerdir. Modern yaşamdaki kadın daha çok iş hayatındaki başarıya odaklandı. Dolayısıyla içgüdüsel hissi olan annelik duygusunu bastırdı. Kariyer belli bir noktaya geldiğinde kadın için anne duygusu harekete geçiyor burada önemli olan gebeliğin ileri yaşlara ötelenmesi sonucunda belli sayıda olan yumurta rezervi azalması veya tükenmesidir. Bu süreyi uzatmak malesef pek mümkün değildir. Ayrıca yaş ilerledikçe varolan yumurtaların döllenme olasılığı azalmaktadır. Çünkü yumurtalar da tüm dokularımız gibi yaşlanır. Bu nedenle 45 yaşında yumurtlama olsa da bu yumurtanın döllenmesi ve sağlıklı bir gebelik olma şansı çok düşüktür. Gebelikte düşük yapma oranı 30′lu yaşlarda %12 nin altındayken 40-45 yaşları arasındayken %51′e yükselmektedir.

Doğurganlıkta Yaş Çok Önemli!

Kadınların kısırlıkla ilgili yaşadığı en önemli sorunun yaş olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Halit Fırat Erden sözlerine şöyle devam etti:

“İleri yaş gebeliklerinin diğer riski de yaşla birlikte hızla artan kromozomal anomalilerdir. Örneğin Down sendromu riski 20 yaşında 1500′de birken, 43 yaşında 45′te 1′dir. 33 yaşındaki bir kadının tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olma şansı, 40′lı yaşlarının ortasında tüp bebek yöntemi deneyen bir kadından çok daha yüksektir. 40′lı yaşlardan sonra bu deneme çok umutsuz bir çabadır. 49 yaşında gebe kalan bir kadını görmek anne olmak isteyen kadınları da umutlandırır. Burada sorulması gereken soru olan bu gebeliğin nasıl oluştuğudur? İleri yaştaki kadınların‘’mucize’’ gebelik haberleri kısırlık tedavisi gören diğer insanları yanlış beklentilere sokarak infertilite ile uğraşan doktorların sıkıntı yaşamalarına neden olmaktadır. 45 yaşından sonra iyi kalitede yumurta bulunması ve tüp bebek yöntemi ile bile gebe kalma olasılığı neredeyse olanak dışıdır.

Yumurta Donasyonu Patlaması mı Yaşanıyor?

Günümüzde yumurta donasyonu yoluyla gebelik ileri yaştaki kadınlar tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Op.Dr. Halit Fırat Erden konuyla ilgili şunları söyledi:

“Donörlerin genellikle 20’li yaşlarda veya 30’lu yaşların başında olması, gebeliğin sağlanması ve sürüdürülmesi olasılığını belirgin olarak yükseltmektedir. Örneğin 46 yaşında bir hastanın kendi yumurtası kullanılarak yapılan IVF’de sağlıklı bir gebelik oluşup, sağlıklı şekilde sonlanması ihtimali %3’den azdır. Halbuki genç bir kadından alınan yumurta donasyonu ile ihtimal %40 dan fazladır. Maalesef hala ünlü kişilerin abartılı şekilde haber yapılan gebelik ve doğum haberleri o yaşlardaki aslında menapoz döneminde olan kadınlarda gebelikle ilgili yanlış ve boş umutları birden artırıp bu konuyla uğraşan doktorları zor durumda bırakmaktadır. ”

Kısırlık ve tedavisi psikolojik ve fiziksel olarak zor bir süreçtir. Bu nedenle hiç kimse insanlara deneyimlerini anlatmak zorunda değildir. Ama kendi faydamız için ünlülerin mucizevi gebelikleri ile ilgili magazin haberlerini akıl ve mantık süzgecimizden geçirmeliyiz. Çünkü Hollywood’da şu anda yumurta donasyonu patlaması yaşanmaktadır. Hollywood ünlülerinin kırklı yaşlarda doğal yollardan gebe kalma hikayeleri konusunda daha gerçekçi olması gerekir. Ünlü aktrisler daha güzel ve daha zengin olabilir ama yumurtalıkları ve yumurtaları kendi yaşlarındaki diğer kadınlardan farklı değildir. Cerrahi ve kozmetik girişimler, botox uygulamaları dolgular görüntüyü değiştirebilir ama yumurta kalitesini asla değiştiremezler. Bu nedenle 40′lı yaşlarda beklentilerimizi yeniden tanımlayıp daha gerçekçi hale getirmemiz daha doğru olur.” dedi.

Hollywood Starları Yumurta Donasyonu Patlaması Yaşıyor…

Kırklı yaşların sonlarında doğum yapan ünlüler kervanına 49 yaşındaki aktrist Laura Linney de katıldı. Mark Schauer ile 2009 yılında evlenen aktrist ilk çocuğu olan oğlunu dünyaya getirdi. Birkaç ay önce Halle Berry 47 yaşında ikinci kez çocuk sahibi oldu. Kelly Preston 2012 ‘de 48 yaşında üçüncü kez anne oldu. Susan Sarandon 46 yaşında anne oldu, Beverly D’Angelo’nun 49 yaşında ikizleri oldu. Geç yaşta ikiz doğuran anneler listesinde Holly Hunter (47), Geena Davis (48), Jane Seymour (45), Marcia Gay Harden (45), Marcia Cross (45) ve Cheryl Tiegs (52) sayabiliriz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst