Yüksek ısı ve ateş erken yaşta katarakta neden oluyor

Çilekli Sakız

Genel Yönetici
Genel Yönetici
Katılım
1 Şubat 2009
Mesajlar
4.185
Tepki
5.840
Puan
113
Yaş
32
Konum
İzmir/ Tokat
Yüksek ısı ve ateş karşısında çalışılan bazı meslek gruplarında ve yaşa bağlı olmaksızın çok daha erken yaşlarda katarakt gelişebiliyor.
130320141100377156926_2.jpg

Dönerci, kaynakçı, fırıncı gibi yüksek ısı ve ateş karşısında çalışılan bazı meslek gruplarında ve özellikle sıcak cam endüstrisinde çalışan işçilerde yaşa bağlı olmaksızın çok daha erken yaşlarda katarakt gelişebiliyor.
Prof. Dr. Dilaver Erşanlı, ısı ve ateş karşısında uzun süre bulunmaktan dolayı, göz merceğindeki opaklaşma sonucu katarakt oluştuğuna dikkat çekti. Erşanlı, ilerlemiş kataraktta göz merceğinde, sarı kahverengi pigment kümelerinin görülmesinin çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu vurguladı. Yüksek ısının göze verdiği zararları anlatan Erşanlı, “İnsan göz merceğinin ıslak ağırlığının yüzde 33’ü mükemmel protein dizilimlerinden oluşur. Genç insanlara baktığımızda göz merceği proteinlerinin yüzde 90’ı suda çözünen proteinlerden oluşur. Bu proteinlerden en önemlisi olan alfa kristalin protein kompleksi kısmi olarak sıcaklık nedeni ile bozulmuş ve miktarı artmış suda erimeyen proteinlere bağlanarak opaklaşmayı başlatır. Bu opaklaşma ışığın sinir tabakasına düşmesini engeller ve bunun sonucunda görme keskinliği ve kalitesi bozulur” diye konuştu.

KATARAKTIN TEK ÇARESİ AMELİYAT
İster yaşa bağlı isterse koşullar neticesinde gelişen katarakt olsun, tek çarenin ameliyat olduğunu belirten Prof. Dr. Dilaver Erşanlı, kataraktın ilaç ile tedavisi olmadığını ifade etti. FAKO yöntemi ile yapılan ameliyatta sertleşmiş yapı, ses dalgaları ile parçalanıp sıvı halde dışarı alınır diyen Prof. Dr. Dilaver Erşanlı, ısı karşısında kişinin kataraktı çok daha erken opaklaştığından, görme kalitesini ve düzeyini azalttığını en uygun zamanda, geciktirilmeden alınmasının en doğru yöntem olduğunu söyledi.

EN AZ 6 AYDA BİR DÜZENLİ BİR GÖZ KONTRÖLÜNDEN GEÇİLMELİ
Katarakt ameliyatı sırasında göze yerleştirilecek merceğin kalitesinin, kişinin yaşam kalitesini sürdürmesi açısından çok önemli olduğunu Erşanlı, “Ameliyatla opaklaşan mercek alınır ve yerine aynı kırıcılıkta ömürboyu göz içinde kalacak yapay mercek yerleştirilir. Bu mercekler tek odaklı veya çok odaklı olabilir. Burada çok odaklı (multifokal) mercek tercih edilirse hastanın hem yakını hem uzağı iyi görmesi sağlanır” dedi.

Prof. Dr. Dilaver Erşanlı, özellikle ısı ve ateş karşısında çalışan kişilerin en az 6 ayda bir düzenli bir göz kontrolünden geçmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.




ALINTI
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst