Yıldız Çiçeği (dalya) & Bakımı

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Yıldız Çiçeği

Hakkında;

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Meksika ve Guatemala olan Dalya yıldızçiçeklerine bu ad, ilk kez bitkiyi 1789 yılında Avrupa'ya tanıtan İsveçli bitkibilimci Dr. Andreas Dahl'dan esinlenerek verilmiştir. Dalya yıldızçiçeklerinin yabani türlerinin boyu 6 m'ye kadar çıkarken tohumundan yetiştirilen çok yıllık, yumrulu ve duyarlı otsu bitki olan kültür türlerinin boyu 3060 cm. kadar olur. Ancak, bunlara çoğu kez bir yıllık bitki işlemi uygulanır.

Yeşil renkli, oval biçimli ve belirgin damarlı yapraklan olan bitki, yaz ortalarından sonbahardaki ilk don olayına kadar bol bol çiçek açar. Mavi dışında hemen her renkte olan yalınkat veya katmerli yüzlerce çiçeği ve güzel görünüşlü yapraklarıyla çarpıcı bir görüntü oluşturan dalya yıldızçiçekleri, bahçelerde kendilerine ayrılan çiçek tarhlarında çok güzel dururlar. Ayrıca evlerin balkonlarında plastik saksılar içinde de yetiştirilebilirler.

images


İstekleri ve Üretimi

Dalya yıldız çiçegi, hiç değilse gündüzün yarısını bol güneşli geçiren ortamları ve organik madde yönünden zengin bitek, hafif kumlu, süzek (suyu iyi akıntılı) topraklan sever.

Çiçek açtığı dönemde bolca sulanan bitki tohumlarıyla, gövde çelikleriyle, yumrularıyla veya kökten bölünmesiyle çoğaltılır. Tohumla üretimde, bitkinin tohumları ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında doğrudan doğruya bahçede bolca gübrelenerek hazırlanmış yerlerine 2530'ar cm. aralıklarla ekilirler. Tohumların çimlenmesi 714 gün içinde gerçekleşir.

Ya da şubat mart aylarında sıcak yastıklara ekilen tohumları çimlenip olgunlaşarak fide haline geldiğinde ve hava ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine şaşırtılırlar. Bitkinin yumrularıyla, çelikleriyle ya kökten bölünmeyle çoğaltılması yılın değişik zamanlarında profesyonel üreticiler tarafından yapılmaktadır.

Yildiz.jpg


smilie_girl_031.gif
smilie_girl_031.gif
smilie_girl_031.gif
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çok beğendim bu çiçeği beenn çok güzell -hmm
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst