Yılda 20 bin bebek kalça çıkığı ile doğuyor

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
Yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleştiği Türkiye'de 18-20 bin bebek kalça çıkığı ile doğuyor veya bu yeni doğan bebeklerde kalça gelişim problemleri ortaya çıkıyor.

Doğuştan kalça çıkıklığı; kız çocuklarda, birinci doğumlarda, ailede kalça çıkığı olanlarda, akraba evliliklerinde, ters geliş (makat gelişi) doğan bebeklerde, boyunda eğrilik, başında yassılık ve ayakta eğrilik gibi görünen problemler ile birlikte doğan bebeklerde daha sık görülüyor. Bu özelliklerden herhangi birini taşıyan bebekler riskli grup olarak adlandırırlar ve bu özelliklere sahip olmayan bebeklere göre 2 ila 8 kat daha sıklıkla kalça çıkığı veya gelişim problemleri ile karşılaşılma riski bulunuyor.

AİLENİN YANLIŞ UYGULAMALARI “BEBEĞİN SAKAT KALMASINA YOL AÇAR”

Via Hospital Group Uzman Doktoru Nazan Cihan, “Çoğu zaman bebek anne karnında iken kalça çıkıktır ya da kalçanın gelişimi yetersiz kalmıştır. Doğumdan sonra yapılacaklar, bu problemin iyi veya kötü yönde gelişmesine sebep olabilir. Bu anlamda kalça çıkığı önlenebilir bir sakatlıktır. Farklı bir deyişle ailenin bebeğe yapacağı yanlış uygulamalar bebeğin sakat kalmasına yol açabileceği gibi, doğru eylemler iyileşmesini sağlayabilir. Erken tanı için uygulanan radyolojik inceleme Kalça USG bebek 1-1.5 aylıkken yaptırılmalıdır ve 3 ayı geçirmemek gerekir. USG ses dalgalarıyla çalışan bir yöntemdir ve zararsızdır. Oldukça ekonomik olan bu yöntem ortalama 5-15 dakika kadar sürer.

Bebek sırtüstü sedyeye altı çıplak şekilde yatırılır. Kalça eklemi üzerine jel sürülüp USG probu eklem üzerinde gezdirilerek değerlendirme yapılır. Ekleme belli pozisyonlar verilir ve bazı açı ölçümleri yapılır. Daha sonra bunlar bir rapor hâlinde getirilip ebeveynlere sunulur ve durum çocuk hekiminin muayenesine yönlendirilir. Her bin doğumdan 15'inde ortaya çıkan bu hastalık için ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst