Yılbaşı sofrasının baş tacı salata olsun

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
1419951888148.jpg

Yılbaşı sofrasının baş tacı salata olsun

Yeni yıla günler kala kurulan sofraların cazibesi yılbaşı hindisi, kestaneli pilav ya da yılbaşı pastası olsa da sofranın başköşesine yerleştireceğiniz büyük lezzetli bir salatayla ancak bu besinleri rahatlıkla, aşırıya kaçmadan yiyebilirsiniz. Böylelikle yeni yıla “Sağlık” ile girebilirsiniz.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, yılbaşı sofrasından sağlıklı kalkmak için yapılması gerekenleri anlattı.
YENİ YILIN İLK GÜNÜNE SAĞLIKLI UYANIN
Yılbaşı sofrasında en dikkat edilmesi gereken durum açlık hissinin kontrolüdür. Sadece açlık nedeniyle değil, gecenin coşkusuna kapılarak aşırıya kaçmak yani sınırsız tüketim, yeni yılın ilk gününün sabahına ishal, mide bulantısı, besin zehirlenmesi, şişkinlik, hazımsızlık ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık sorunlarıyla uyanmaya neden olabilir.
GÜNLÜK BESLENMENİZE DEVAM EDİN
Açlık hissinin kontrolü öncelikle 31 Aralık gününe kahvaltıyla başlayarak mümkün olur. Tüm gün aç kalmak yapılabilecek en büyük hatadır. Ara öğünler atlanmamalı, öğle yemeğinde, akşam et yenileceğinden, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
BOL YEŞİLLİKLİ VE LİMONLU BİR SALATA HAYAT KURTARIR
Akdeniz yeşilliği, peynir, domates, salatalık, kırmızı turp, havuç, kırmızı lahana, renkli biberler üzerine bol limon sıkılmış bir salata ya da yoğurtlu bir salata antioksidan özelliği ile yılbaşı sofrasının sağlık kaynağı olacaktır. Salata ayrıca posa zengini olduğundan açlık hissini azaltarak, masada bulunan diğer yemeklerden ölçülü bir şekilde yenilmesini sağlar. Salatayı mümkün olduğunca limon ve sirkeyle tatlandırmak; özellikle mayonez gibi malzemeler içeren soslarla birlikte tüketmemek önemlidir.

SALATAYLA BİRLİKTE YEDİKLERİNİZDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
• Kırmızı et yerine daha düşük yağ içeriğine sahip hindi ve tavuk eti tercih edilmelidir.
• Kırmızı et tüketilecekse, kızartma etler yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler
tüketilmelidir. Garnitür olarak çiğ sebze ya da haşlama veya ızgara sebze tercih edilmelidir.
• Yılbaşı sofrasında şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar bulunmalıdır.
• Yemekler yavaş yavaş tüketilmeli, yılbaşı sofrası çok geç saatlere kadar kalmamalı, yemek çok geç saatte yenilmemelidir.
• Pilav veya makarna yeniliyorsa, ekmek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmelidir.
• Yılbaşı yemeğinde alkol alınacaksa, alkol oranı ve kalorisi düşük olan içkiler tercih edilmeli, alkol aç karnına değil mutlaka yemeklerle birlikte tüketilmelidir. Rakı, votka yerine şarap ve likör çeşitleri tercih edilebilir.

Sabah

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst