Yetenek Sınavlarına hazırlanan arkadaşlar karakalem çizimlerde nelere dikkat etmeli?

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
09d2_20.jpg




Yetenek sınavlarına hazırlananlar karakalemde kendilerini nasıl geliştirebilir?
Eğer sınavları yakından takip ediyorsanız sınavların temelde iki şekilde olduğunu bilirsiniz. Birincisi desen sınavı, ikincisi de imgesel tasarım sınavıdır.
Farklı üniversiteler sınavlarda sizin karşınıza daha farklı sınavlar da çıkarabilirler. Burada sınava gireceğiniz üniversitenin insiyatifine bağlı durumunuz. Bir sulu boya çalışma isteyebilirler mesela.
Desen sınavına gelecek olursak, desen sınavında bizden bir figürü, karşımıza konulan bir modeli çizmemiz istenir. İmgesel tasarım sınavında ise belli bir konu etrafında çizim yapmamız istenir. Mesela; doğayı, doğada olan bir olay (deprem gibi), hastane ortamı ve insanlar gibi çizimler istenebilir.
Şimdi desen sınavı üzerinden sınavlarda neler yapmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Sınava girip başarılı olan arkadaşlarımızın da zamanla sitemize katkısı olacaktır. Umarım faydasını görürsünüz.
Desen sınavında figür nasıl hazırlamalıyız?

Desen sınavında çizeceğimiz figürü kağıda iyi yerleştirmeliyiz. Çünkü modelin baş kısmını alarak başladığımız bir çizimde figürün ayaklarının dışarıda kalması hata yapmamıza, kaybetmemize neden olacaktır. Model kâğıdın tepe kısmından başladıysa ne kadar aralık bıraktıysak yukarıdan, aşağıda da öyle bitmeli. Yan taraflardan da aynı mesafeyi korumalıyız. Modeli tamamen kağıt içerisine almalıyız. Buradan da anladığımız gibi kompozisyon kısmı çok önemlidir.
İkinci dikkat etmemiz gereken kısım ise çizgilerdir. Çizgi değerlerimizin, tonlamalarımızın yanlış ya da düzensiz olmaması gerekir. Bunun için sürekli egzersizler yapmalıyız. Daireler çizmeliyiz, düz çizgiler çizmeliyiz. Teksir kağıtları ya da gazete kağıtlarına çizmemiz bizim için daha iyi olacaktır.
Bir başka mevzu ise kalemimizin ucunun sivri olması gerekliliğidir. Eğer kalemimiz bastırdığımızda kırılıyorsa orada yanlış yapıyoruz demektir. Kalemi uzaktan tutarak ve doğru kullanırak çizim yapmalıyız. Çünkü kalemi bastırarak çizim yaparsak donlamalarda sıkıntı yaşayabiliriz.
Üçüncü olarak da çizdiğimiz modelin oran ve orantılarına dikkat etmeliyiz. Yani kafa büyük gövde küçük olmamalı. Bu önemli bir ayrıntıdır.
Özetlemek gerekirse her iki soru türünde de tonlama, oran ve orantı durumları, perspektifimiz çok önemlidir. Gerçeğe ne kadar yakın olursak başarılı olma şansımız daha da fazla olacaktır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst