Yenidoğan bebeklerde en sık görülen göz hastalıkları

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Yenidoğan bebeklerin çoğunda göz hastalıkları görülür. Ancak ebeveynlerde bile görülmeyen hastalıklarla da karşılaşmak mümkün. Bu yüzden şüphelendiğiniz bir durum söz konusu ise hemen bir doktora başvurun.

bebeklerdeg%C3%B6zsa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1_200.jpg



Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Mulun, yenidoğan bebeklerde en sık görülen göz hastalıklarını sizler için anlatıyor.

Gözyaşı kanal tıkanıklığı

Yenidoğan bebeğinizin bir veya iki gözünde sulanma, çapaklarıma ve kızarıklık varsa; gözyaşı kanallarının doğuştan tıkalı olabileceğini düşünerek, göz doktoruna götürmelisiniz. Eğer kanal tıkalı ise doktorunuz; bebeğinize, masaj ve çapaklanma için damlalar önerecektir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi kolay ve çoğu bebekte zamanla geçen bir sorundur. Düzelmeyen vakalarda ise kanalın açılması bir yaşına kadar masaj ve damla ile yapılır, sonrasında ise kanala "prob" denilen aletle narkoz altında girilerek açılabilir.

Katarakt

Eğer bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, bir veya iki gözünün göz bebeğinde beyazlık görürseniz, hemen doktora başvurun. Bu durum genellikle katarakt sonucu olduğu gibi; beyaz göz bebeği, göz içi tümörler veya bazı özel durum göz hastalıklarında da nadir de olsa görülebilir. Yenidoğan kataraktının tedavisi, görüldüğü andan itibaren ameliyattır. Ameliyat sonrası gerekli refraksiyon (kırma kusuru) düzeltilmesi ve göz tembelliği ile mücadele edilmesi gerekir.

Göz tansiyonu

Başlangıçta belirti vermeyebilir. Gözler normalden büyük ve sulu olur. Göz tansiyonu, önlenebilir körlük sebeplerindendir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, olumlu sonuca ulaşma şansı da o kadar çok olur. Yapılacak tedavi ile göz tansiyonu düşürülerek görme kaybı önlenir. Ancak bebeklerdeki göz tansiyonu (glokom) hastalığı erişkinlere göre tedaviye biraz daha zor cevap vermektedir. Göz tansiyonunun tedavisi cerrahidir. Yetersiz durumlarda ilave olarak damla tedavisi yapılır.

Şaşılık

Yenidoğan bebeklerde konjenital yani doğumsal şaşılık olabilir. Zor doğumlarda, travma sonucu gözü hareket ettiren kasların siniri zedelenebilir ve buna bağlı göz kayması olabilir. Genellikle burun kökü geniş olanlarda yalancı şaşılık olabileceği gibi, katarakt göz içi tümörlerinde de göz kayması olabilir. Gözde ileri derecede refraksiyon (kırma bozukluğu) da varsa kaymaya neden olabilir. Eğer bebeğinizde göz kayması varsa, mutlaka göz doktoruna gidin.

Göz enfeksiyonları

Genellikle doğum sırasında, doğum yolunuzda bulunan mikroplar, bebeğinizin gözünde enfeksiyona sebep olabilir. Bu bebeğinizde; çapaklanma, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik şeklinde belirti verir. Gözyaşı, kanal tıkanıklığında; çapaklanma ve sulanma yapar. Tedavisi, hekim kontrolünde yapılmalıdır. Yenidoğanda göz ve çevresinde anomaliler olabilir. Bunlar; gözün yokluğu, ptoris ve göz tümörleridir. Bebeklerde kırma kusuru olabilir. Eğer bebeğinizde görme bozukluğu varsa, bu sorunu gözlük takarak giderebilirsiniz. Göz tembelliğini önlemenin en önemli parçası; refraksiyon kusurunun düzeltilmesidir. Ayrıca bebeğinizde görünürde herhangi sorun olmasa da bir yaş civarında mutlaka göz doktoruna götürmelisiniz.

Yenidoğan bebeklerde prematüre retinopatisi (ROP)

Erken doğumlarda ve kuvözde kalan bebeklerde mutlaka prematüre retinopati (ROP) muayenesi yapılmalıdır. Çünkü bu durumlarda; gözün sinirleri, görme hücreleri ve damarları etkilenir. Ayrıca kuvözde kalmak ise bebeklerde nadir de olsa, gözün damar tabakasında gelişme geriliğine sebep olabiliyor. Bu durum tespit edildiğinde krio veya lazer gibi yöntemlerle göz tedavi edilir. Edilmediği takdirde göz görmeyi kaybedebilir. Yeni doğan bebeklerde muayene bazen zor olabilir. Bu yüzden gerektiğinde narkoz altında muayene yapılmalıdır.

Bebeğin gözlerinde nelere dikkat etmeli?

• Kızarıklık, sulanma varsa,

• Çok çapaklanıyorsa,

• Göz bebeğinde lekeler varsa,

• Göz ve göz çevresi normal bir görüntü de değilse,

• Şaşılığı geçmiyorsa,

• Gözü ya da gözleri sürekli kayıyorsa, doktora gitmelisiniz.

Her hastalıkta olduğu gibi sorunun erken teşhisi, önlenebilir rahatsızlıkları engeller ve hastalığın kalıcı olmasının önüne geçer.


Alıntıdır!


 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
önemli bi konu gerçekten bebişlere çok dikkat etmek lazım
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst