Yenidoğan bebek bakım rehberi

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bebeğinize “hoş geldin” demeye sayılı zaman kala bilmeniz gereken öyle çok şey var ki... Çünkü doğumdan sonra sizi ağlama krizleri, gaz çıkarma nöbetleri, banyo seansları gibi zor zamanlar bekliyor. Tüm bunları sıkıntıyla değil keyif alarak yaşamak için bebeğinize nasıl yaklaşmanız gerektiğini çok iyi bilmelisiniz. İşte bunun için yazımıza göz atın!

yenidogan_bebek_glr1.jpg


Bebek yıkamaktan tırnak kesimine, göbek bakımından emzik kullanımına kadar A’dan Z’ye yeni doğan bakımını Hamile Eğitim Rehberi Ayşe Öner anlatıyor...

Yeni doğan bebek nasıl yıkanır?


yenidogan_bebek_glr3.jpg


Önce bebeğin başı tutun, kolunuzu bebeğin boynunun altına yerleştirin ve boyun altından bebeği kavrayın. Diğer elinizle poposundan yakalayın ve onun kucağınıza alın. Bu esnada onunla göz göze gelin. Belki bu sırada ağlıyodur, ama suda susacaktır. Onunla konuşun. Yavaşça ayaklarını suya sokun ve sonra onu tamamen suya bırakın.

Şaşıracak, susacak ve dikkatle algılamaya çalışacaktır. Siz sakinseniz o da sakinleşecektir. Elinizle üzerine suya atarak suya alışmasını sağlayın. Sonra iki elinizle bebeğin başından tutarak onu suyun üzerinde yüzdürün. Bunu bebekler çok severler.

Huzursuz olduğunda, ağladığında bebeğinizi bu şekilde rahatlatabilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde yaptığınızda uyuması kolaylaşır. Hiç sabun kullanmadan her gün suda yüzdürerek bebeğinizin rahatlamasını ve uykuya kolay dalmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeği yıkama işini tek başınıza yapabilirsiniz. Kesinlikle sakin olmalısınız. Korkuyor ve titriyorsanız bebek sizden güven değil, tehlike sinyalleri aldığı için ağlamasını hiçbir şekilde durduramazsınız.

Bebeğin hıçkırığı nasıl geçirilir?


yenidogan_bebek_glr9.jpg


Bebekler hıçkırır, çünlü karın kasları ve diyaframları zayıftır. Beslenme sonrasında gazını iyi çıkarmadığınızda da hıçkırırlar. Hatta anne karnında bile hıçkırırlar.

Bebek yutkunduğunda ve diyaframını düzelttiğinde hıçkırık geçer. Eğer hıçkırık tutmuşsa, bir miktar daha emzirmeniz gerekir. Eğer bebeğiniz sürekli hıçkırıyor ve emzirmenize rağmen hala hıçkırığını geçiremiyorsanız, bir çay kaşığının içine bir damla limon damlatıp verin. Limonun tadı çok ekşi geldiği için bir anda nefesini tutar ve diyaframını düzeltir, böylece hıçkırığı da geçer.

Ama limonu sıklıkla vermeyi tercih etmeyin. Ekşime ve mide bulantısına yol açabilir. Çok çaresiz kaldığınızda bir alternatif olarak deneyebilirsiniz.



Bebeğin gazını en kolay nasıl çıkarırsınız?

yenidogan_bebek_glr5.jpg


Beslenme sonrasında bebeğin yuttuğu havayı çıkarmanın en kolay yolu, sırtı dik olacak şekilde bebeği omzunuza yerleştirip, yanağınızla başını desteklemek (çünkü başını geriye atabilir) ve tam beline avcunuzla güçlü vuruşlar yapmaktır. Bu vuruşlar çok nazik vuruşlar olmamalıdır. Daha sonra elinizin topuğu ile yukarı doğru masaj uygulayın.

Eğer bebeğiniz gaz çıkarmasına rağmen tekrar olabilir diye devam etmek istiyorsanız, onu önce yatırıp sonra tekrar omzunuza yerleştirin ve tekrar beline birkaç vuruş yapın.

Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir?

yenidogan_bebek_glr8.jpg


Bebeğiniz sürekli ağlıyor ve bir türlü susturamıyorsanız onu bir süre yatağına bırakıp bekleyebilirsiniz. Bazen bebekler hiç nedensiz ağlayabilirler, bu bir çeşit enerji boşalımıdır. Bir süre sonra susup uykuya dalarlar.

Bebeğiniz uyku öncesinde uzun süre ağlıyorsa onu biraz yalnız bırakın. Eğer ağlaması kesilmiyorsa mutlka doktora telefon açıp danışın.

Bebeğinizin ağlaması sırasında sinirlenmişseniz bebeği bir başkasına devredin. Sakinleşin, sonra bebeği kucağınıza alın, onunla birlikte dans ederek, şarkı söyleyerek ve sabırla sırtına vurarak sakinleşmesine yardımcı olun. Hatta ellerinizi ısıtarak bebeğin karnına koyabilirsiniz. Belki karnında spazm oluşmuştur.


Yeni doğan bebek nasıl tutulmalı?

yenidogan_bebek_glr11.jpg


Bebeği tutmak için önce başından kaldırıp boynundan destekleyerek kucağınıza almalısınız. Bebeğinizi bazen gazını çıkarmak için yüz üstü de yatırabilirsiniz. Mutlaka bir elinizle bebeğin boynunu desteklemelisiniz.

Bebeğin neden ağladığını nasıl anlarız?

yenidogan_bebek_glr10.jpg


Bebeğin ağlaması eğer gazıyla ilgiliyse dizlerini karnına doğru çeker ve ağlaması hiçbir şekilde kesilmez, giderek artar. Yapmanız gereken, bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olacak masajlar uygulamak, onun rahatlamasını sağlamaktır.

Eğer sürekli bebek ağladığında kucağınıza alıp emziriyorsanız, bebek bu defa hazımsızlık problemi yaşar ve gaz sorunu daha da artar. Bebek çaresiz kaldığı için açmış gibi aranır ve anne bebeğin doymadığına inanıp üzerine mama verir. Bebek yeşil kaka yapar, sürekli kusar. Bu, bebeğin hazımsızlık çektiğinin belirtisidir. Bu durumda bebeğin gazını çıkarmalısınız.

Bebek eğer uykuya dalmakta zorluk çekiyor ve bunun için ağlıyorsa, ona ılık bir banyo yaptırabilir, biraz masaj uygulayabilirsiniz. Eğer canı sıkıldığından ağlıyorsa, onu kucağınıza alıp gezdirerek şarkı söyleyebilir ve dans edebilirsiniz.

Bebeğinizin bezini kontrol etmelisiniz. Bez belini sıkmış veya kirlenmiş olabilir.

Bebeğin üzerindeki giysiler çok kalın gelmiş olabilir. Bu durumda bebeğin üstünü hafifletmelisiniz.

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, badisinin veya zıbınının içindeki etiketi rahatsız ediyor olabilir. Muhakkak bebeklerin iç çamaşırı etiketlerini sökün.

Bebeklere emzik verilmeli mi?


yenidogan_bebek_glr7.jpg


Emme içgüdüsü yüksek olan bebeklere, eğer anneden sonra hala emmek istiyorsa, yalancı emzik verilebilir. Biberon emen çocuklar mutlaka emzik alırlar, çünkü emme hazzını tatmin edemiyordurlar. Emzik; parmak, dil ve damak emmekten daha sağlıklıdır.

Ancak yenidoğan bebeğe “kiraz emzik” denilen, top gibi ve uzun boyunlu emziklerden vermemelisiniz. Çünkü böyle bir emzik bebeğin ağzını doldurduğu için daha sonra annenin meme ucunu beğenmez. O nedenle ince, ezik ya da “ortodontik” olarak adlandırılan emzikleri tercih etmelisiniz.

Eğer silikon bebek için çok sert geliyorsa kauçuk, lateks emzikler vermelisiniz. Emziği sıklıkla değiştirmelisiniz.

Emziği bebeğin vücuduna asmak için zincir kullanmayın, bu bebek için tehlikelidir.

Emzik yere düştüğünde ve kirlendiğinde atıp yenisiyle değiştirmelisiniz.


Yenidoğan bebeği nasıl giyirmeliyiz?


yenidogan_bebek_glr6.jpg


Ayrı ayrı zıbın ve külot giydirmektense badiyi tercih edebilirsiniz. Önce bebeğin başını geçirin, sonra giysinin kolundan üç parmağınızı geçirip içinden bebeğin elini tutup kolunu giydirin.

Bebekleri kucağa alırsak alışırlar mı?

bebek_guven_glr9.jpg


Bebekler kendilerini ifade etmek için ağlarlar. Bunu onların konuşmaları gibi düşünmelisiniz.

Bebeklerin ilk üç ay boyunca alışkanlıkları olmaz. Bebeğinizi bu süre boyunca kucağınızda taşımalısınız. Çünkü buna çok ihtiyacı var. Bebeğinizi kucağınıza bağlayarak taşıyabilir, sıklıkla emzirebilirsiniz.

Annenin bebeğini taşırken kendini sakin ve güvende hissetmesi gerekir. Anne panik içinde ve korkuyorsa, etrafın etkisinde kalmış ve bebeğin ağlamasını kendi suçu gibi görüyorsa, bebekler çok telepatik varlıklar olduğundan, enerji ve duyguları hissettiklerinden, bebek kendini kötü hissedecektir. Annenin bebeğine güvenle dokunması ve kucağında taşıması gerekir.

Bebeklerin gazlı dönemleri vardır. Bebekler kendilerini döndürmeyi ancak dördüncü aydan sonra öğrenirler. Bu zamana kadar bize muhtaçtırlar. Zaten kendilerini döndürmeye başladıktan sonra gaz problemleri de bitecektir.

Bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılır?


yenidogan_bebek_glr4.jpg


Göbek bağı parçası, hiçbir fonksiyonu olmayan, bebeği acıtmayan, herhangi bir ağrısı olmayan, zamanla çürüyen bir parçadır. Bunun kurumasını hızlandırmak için arada bir, gün içinde, bebeğin çişiyle ıslanmışsa ya da banyodan sonra ucundaki mandaldan tutarak kaldırmalı, etrafını da alkollü veya antiseptik solüsyonlu pamukla silmelisiniz.

Bebeğin bezini kapatırken asla göbeğin üstüne kapatmamalısınız. Bezi göbeğin altına yerleştirmelisiniz. Göbek düştükten sonra birkaç gün bebeği yıkamamalısınız. Çünkü açık yaradır. Orayı antiseptik solüsyonla yara kapanıncaya kadar silip, açıkta bırakarak, o bölgenin kurumasını sağlamalısınız.

Göbek düştükten sonra birkaç damla kanama olabilir, normaldir. Çok büyük bir kanama yoksa doktora başvurmanıza gerek yoktur.

Bebekleri yıkarken nelere dikkat etmeliyiz?


yenidogan_bebek_glr13.jpg


Bebeğin banyo küveti ayaklı olmalıdır. Bebeği yıkama işini eğilerek yapmamalısınız. Çünkü doğumdan sonra zaten sırt ağırları çekiyorsunuzdur.

Küvet düz, kenarları yüksek bir leğen gibi olmalıdır.

Suyun sıcaklığı, elinizi soktuğunuzda teninizi rahatsız etmemelidir. Sıcaklık 36-36,5 derece kadar olmalıdır. Bunu bir termometreyle ölçebilirsiniz ama unutmayın en iyi termometre cildinizdir. Elinizle, sünger, tülbet veya havluyla yıkayabilirsiniz bebeğinizi. Bebek teniyle algılar. Bu nedenle farklı şeylerle temas etmesi önemlidir.

Bebeği her gün suya sokabilirsiniz. Bebek, anne karnında suyun içindeydi ve kuru bir dünyaya doğdu bu nedenle aslında suyu sever. Yeter ki siz sakin olun. Bebeğinizi güvenle tutun, suya sokun, onu yüzdürün.

Bebeğin tırnaklarını keserken nelere dikkat etmeliyiz?

yenidogan_bebek_glr2.jpg


Bebeklerin doğduktan sonra tırnaklarını bir hafta içinde kesmek gerekir.

Çok uzun süre bebeğin ellerini kapatmak, bebeğin ellerini öğrenmesini ve kullanmasını geciktirir. Bu da bebeğin motor gelişimini yavaşlatır. Çünkü bebekler elleriyle dokunur, elleriyle hissederler. Elleri üşüyor ya da tırnaklarıyla yüzünü kesiyor diye ellerini kapatmamalısınız.

Bebeklerin tırnakları için çıt çıt makas kullanmayın. Ucu küt bir makas ve tırnak törpüsü kullanın. Tırnaklarını keseceğiniz zaman bebeğinizin karnı tok ve keyfi yerinde olmalıdır. Siz oturur konumdayken bebeğinizi karnınıza yatırın, elini tutun ve tırnaklarını kesin. Düz kestiğiniz için kenardaki sivrilikleri tırnak törpüsüyle yuvarlayın.

Aynı şekilde ayak tırnaklarını da yine düz olarak kesin ve kenarlarını törpüyle yuvarlayın. Düz keserek tırnağın yatağını geniş oluşturmasını sağlarsınız ve tırnak batması problemi yaşamamış olursunuz.

Alıntıdır!
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Benim de :kptmya:

Kokularını hissettim bir an burnumda -hmm
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ay ben nasıl bakarım ki minnacık :cicibebek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst