Yemek Yemeyen Çocuklar İçin Öneriler

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Yemek Yemeyen Çocuklar İçin Öneriler

Kim demiş çocuğum yemek yemiyor diye!

Çocuklara, özellikle bebeklere yemek yedirmek deveye hendek atlatmaktan zordur. Yemek yedirmek için türlü oyunlar yapılır; "koştu koştu, hooop, aferiiiiiin" gibi garip sözlere başvurulur, etrafta kim varsa (baba, nine, abi, komşu) yemeği onun yiyeceğine dair kanı oluşturup (sen yemezsen abi yiyecek) kıskandırarak yedirmeye çalışılır...

Yani zamane çocuklarına yemek yedirmek çok zahmetli ve strateji gerektiren bir uğraştır. Kendisi için faydalı yemekleri yemeyen bu çocuklar iş, kola, hamburger, şeker gibi zararlı gıdalara gelince bir heveslenirler ki şaşmamak ve kızmamak mümkün değil. Bu sebeple kendisi de bir anne olan Nevin Terzioğlu çocukların severek yiyebileceği yemeklerin tariflerinden oluşan bir kitap yazdı. Turkuaz Yayınları'ndan çıkan "Anneee Acıktım" adlı kitapta, çocuklar için yapılabilecek besleyici yemek tariflerin yanı sıra uzmanlardan öneriler de var. Uzun yıllar yemek programı hazırlayan ve bu program sebebiyle her gün birçok insanla görüşen, uzmanlardan bilgi alan Terzioğlu'nun kitabı işte böyle bir tecrübenin ürünü.

Yemeyen çocuklar için birkaç öneri

Baş başayken de başkalarının yanındayken de çocuk için, "Yemek seçiyor, az yiyor, hiç yemek yemez..." gibi olumsuz ifadeler kullanmayın. Yapmadıklarını değil yaptıklarını ön plana çıkarın. Az da olsa yediyse, "Bugün yemeğini güzel yedin, aferin sana." deyin. Göreceksiniz, bir süre sonra daha iyi yer hale gelecek.

Çocukların istemedikleri yemeklerin malzeme alışverişine ve yapımına katılmaları, o yemeğe karşı tutumlarını olumlu yönde değiştirecektir. Diyelim ki çocuğunuz ıspanaktan hoşlanmıyor; eve kadar hiç değilse bir bölümünü taşımasına fırsat vermeniz, evde ıspanakları yıkarken yardım istemeniz, yemeğin yapımına katkıda bulunmasını sağlamanız çocuğun yemeği tatmaya heveslenmesine sebep olacaktır.

Çocuğunuzun yemekte zorlandığı bir şeyler pişirdiğinizde; eğer tabağını kendisinin seçmesine izin verirseniz biraz daha rahat yiyebilir.

***

Brokoli-patates püresi (9. ayda)
Avuç içi kadar brokoli ile yarım patates 1 kupa su ile pişirilir. Suyunu çekince indirilir. Sıcakken ezilip 1 kibrit kutusu taze kaşar rendelenir. İki yemek kaşığı yoğurda yarım sarımsak rendelenip sebze püresine eklenir.

Öneri: Brokoli ve Brüksel lahanası iyi antioksidan gıdalar olmasına rağmen bebeklerde ayda 3-4 kezden fazla tüketilmemelidir.

***

Damla çikolatalı bisküvi

Malzeme: 125 gram tereyağı, 125 gram esmer şeker, 100 gram toz şeker, 1 adet yumurta, 225 gram un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 175 gram damla çikolata.

Yapılışı: Tereyağını, toz şeker ve esmer şekerle birlikte krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edin. Sırasıyla un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Son olarak damla çikolatayı ekleyin yoğurun. Hamuru buzdolabında 1 saat dinlendirin. Unlu zeminde elinizle yuvarlayıp 5-6 cm çapında baton şekline getirin. Hamuru yarım santim kalınlığında dilimleyin, yağlı kâğıt döşenmiş fırın tepsisine yerleştirin. 220 dereceye ayarlanmış fırında 10-15 dakika pişirin ve servis yapın.

***

Bezelye çorbası
Malzeme: 2 su bardağı bezelye, 4 su bardağı su, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çorba kaşığı un, 1 adet kesme şeker, tuz, karabiber

Yapılışı: Bezelyeleri haşlayın, blendırdan geçirin. Bir tencerede unu yağla iki dakika kavurun. Blendırdan geçirdiğiniz bezelyeyi katın, birkaç dakika daha kaynatın. Şeker, tuz ve karabiber ekleyin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst