Yaş farkının ilişkilere etkisi

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
yas-farkinin-iliskilere-etkisi-998276.Jpeg


Yaş farkının ilişkilere etkisi

Evlilik terapisti uzman psikolog Mine Eren, genç kadının, kendisinden yaşça büyük erkeğe, gücü nedeniyle ilgi duyduğunu söyledi.

Can Dündar’ın Türk edebiyatının "Şair-i Azam"ı Abdülhak Hamid Tarhan’ın kendisinden yaşça küçük Belçikalı eşi Lüsyen ile yaşadığı aşkı anlattığı "Lüsyen" romanı, çiftler arasındaki yaş farkı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Eren, yaşı ilerlemiş erkeğin, hayat deneyimiyle kazandığı birçok şeye sahip olduğunu belirterek, kadının yaşı ilerlemiş erkeğin kazançlarını düşündüğünde onu güvenilir bulduğunu ifade etti.

Maddi imkanlar, statü, şöhret gibi kriterlerin de yaşı ilerlemiş erkeklerin genç kadınlar tarafından tercih edilmesine neden olduğunu dile getiren Eren, "Yaşlı erkek, sürekli veren, genç kadın ise sürekli alan konumundadır, tıpkı ebeveyn çocuk ilişkisinde olduğu gibi. Bu ilişkide genç kadın, kendini özel hisseder, maddi ve duygusal yönden ihtiyaçları kolayca karşılanır. Genellikle, korunma, beslenme, güvenlik, sevgi ihtiyacı olan genç kadınlar yaşlı adamlarla birlikte oluyor" dedi.

Psikolog Eren, yaşlı erkek-genç kadın birlikteliğinin süresine de değinerek, şunları kaydetti: "Gerçek ilişkide yaşanması beklenilen ruhsal doyumun, yaşlı erkek-genç kadın ilişkisinde olması çok da mümkün gözükmüyor. Nesil farklılığı sorun yaratıyor. Farklı yaşam evreleri de söz konusu. Genç kız, ergenlik dönemini bitirmiş genç-yetişkinlik dönemine girerken, yaşlı erkek olgunluk döneminde. Biri geçmişin hesaplarını yaparken, diğeri geleceğini inşa ediyor. Bu fark, ilişkinin sağlıklı olmasını engeller ister istemez. Diğer taraftan yaşlı erkeğin bu ilişkide genç kadının ruhsal olarak ihtiyaçlarını karşılamada zorlandığı da bir gerçektir. Ruhsal ihtiyaç karşılanmadığı için ilişkinin çok uzun sürmediği, çoğunlukla genç kadının terk ettiği görülür. Tersi de mümkün tabii ki..."

Uzman psikolog İbrahim Eke ise öncelikle bir ilişkinin sağlıklı olup olmayacağının, yaş farkı dışında birçok olgu ile ele alınması gerektiğini söyledi.

Eke, tam tersi bir durumda toplumsal tepkinin çok farklı olacağını vurgulayarak, "İlişkideki büyük yaş farkından yola çıkarak, direkt ’sağlıksız’ tanımı yapma şansımızın olmadığını düşünüyorum. Ama soruyu şöyle sorarsak, sosyal algı açısından var olan bir çarpıklığı da tanımlamış oluruz: 60 yaşındaki büyük ’kadın’ şairimiz, 18’lik Belçikalı bir genç ’erkek’ ile birlikte olsa ve sonra bunun romanı yazılsa çok mu spekülatif olurdu böyle bir durum? Yani yaşı büyük olan erkek olunca durum bir ölçüde normalize edilebiliyor" şeklinde konuştu.

Genç kadının, kendisinden yaşça büyük erkeğe ilgi duymasında belirleyici olan kavramın, güç olduğunu düşündüğünü aktaran Eke, "Sonuçta sınıf atlama hayali bugün de neler yaptırıyor insanlara? Başka birçok dinamik de var elbette açıklayıcı olabilecek, güvenlik ihtiyacı, ulaşılamayacak olana giden kısa yol gibi..." dedi.

İbrahim Eke, konuya erkeğin tarafından bakıldığında da öne çıkan kavramın güç olduğunu dile getirerek, "Böyle bir ilişkide erkek ne bulur? Tabii ki o da güç bulur, başka bir deyişle iktidar. Sahip olmak bir iktidar biçimidir. Etrafımıza baktığımızda, o kadar ’şairane’ olmasa da bu ilişkilerin farklı biçemlerini görebiliriz. Özetle iki taraf için de aşk olarak tanımlamaktan çok, ihtiyaçların karşılıklı olarak karşılandığı bir ilişki dinamiği tanımı yapmak daha gerçekçi" diye konuştu.

Gazeteci-yazar Can Dündar’ın yoğun bir araştırma döneminin ardından kaleme aldığı ve Birinci Dünya Savaşı öncesinde başlayan bir aşk hikayesini anlattığı kitap, okuru bir yandan da Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık ediyor.

Daha önce dile getirilmediği belirtilen anekdotların aktarıldığı kitapta, Atatürk’ün Lüsyen ile dansı, Keriman Halis’in Türkiye güzeli seçildiği yarışmanın jürisinde yaşananlar, Abdülhak Hamid ile Nazım Hikmet’in edebiyat tarihimiz açısından kritik önem taşıyan buluşması, Karındeşen Jack’ın Sultan Abdülhamid’e gönderdiği suikast mektubu, İsmet İnönü ve Halide Edib’in satranç tutkuları gibi öyküler de anlatılıyor.

Milliyet
 
R

Rosie

Misafir
bence de çok yaş farkı olmamalı. benim en fazla benden 6 yas büyük oldu o da sınır :dertli:
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
erkek kadından büyük olmalı ama arada uçurum kadarda yaş farkı olmamalı
ben en fazla on yaş düşünüyorum..
 

tobe

Genel Yönetici
Genel Yönetici
Katılım
7 Nisan 2011
Mesajlar
3.397
Tepki
3.765
Puan
113
Yaş
37
Konum
Eskişehir
5 yaş büyük olması ideal bana göre ama Aralarında 10 yaş fark olan tanıdıklarımda var 10 yaşda sorun olmuyormuş demekki...
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
erkek kadından büyük olmalı ama arada uçurum kadarda yaş farkı olmamalı
ben en fazla on yaş düşünüyorum..

bencede biraz da yaş farkı olmalı erkeklerin daha geç olgunlaştığı da unutulmamalı Benim eşimle aramda 10 yaş var ve gayet de memnunum halimizden :lilav:
 
H

Hera

Misafir
Bu yaş olayına fazla ehemmiyet vermiyorum çünkü her erkek yada kadın şahıs olarak farklıdır vede önemli olan RUHLARIN anlaşmasıdır MANEN birbirlerie yeten kadınla erkek ömür boyu geçinirler erkeğin GEÇ olgunlaşması fikride artık kalmadı öyle erkek te farkındalığını hayatın yaşıyor kadın yıpranır kısmına gelirsekte Kadında baksın kendine Fazla yemesin İçmesin Fazla Doğurmasın saçına başına baksın eline ayağına baksın erkeğini elinde tutsun Hitap Etsin Erkeğine Her Açıdan

Kendimden Örnek vereceğim Ben eşimle aynı Yaştayım Lakin benim eşim sanki 15 yaş büyük bir adam Olgunlunluğundadır ruhu öyle Olgun bense Daha Çocuksu yum heleki Ona Göre Alın işte Akıl Yaşta Değil Başta Deyen Atalar haklı Çıkıyor Burada
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst