Yapı Taşları: Karbonhidratlar

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Karbonhidratlar vücudun ideal enerji kaynağıdır. Enerji ayrıca 3 kaynaktan daha alınabilir. Yağlar,protein ve alkol.Fakat karbonhidratlar en etkilisidir.

Karbonhidratlar iki şekilde meydana gelir:
Nişastalar: (Kompleks Karbonhidratlar)
Şekerler: (Basit Karbonhidratlar)

Türü ne olursa olsun, vücut karbonhidratları yakıta dönüştürür(glikoz). Bu enerji üretiminde kullanılır.Kaslarınızın ve beyninizin enerji için glikoza ihtiyacı vardır. Glikoz eksik olunca kaslar enerji için yağ yakmaya başlar ve fazla glikozu glikojen olarak depolar. Beyniniz, sadece kandan temin edilen glikoza bağlı olarak çalışır. Bu yüzden davranışlarımız ve ruh halimiz kan şekerinin seviyesine bağlı olarak değişebilir.

Laktoz ve fruktoz gibi doğal oluşan şekerler basit karbonhidratlardır (şeker). Aynı zamanda daha fazla işleme tabi olan sükroz da bu gruptadır.
Diğer basit şekerler ise kahverengi şeker, akçaağaç şurubu, mısır şurubu ve melastır.

Basit şekerler kolayca glikoza dönüşür ve çabucak kana karışır. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir-bu size çabuk bir enerji verir ve ruh halinizi yükseltir. Eğer kan şekeri seviyesi çok yükselirse, vücut bunu önlemek için insülin üretip şekeri temizler. Çok fazla basit şeker tükettiğinizde vücut çok fazla insulin üretecek ve bu da kan şekeri seviyesinin düşüp sizin rahatsızlanmanıza sebep olacaktır.

İyi arıtılmış olan karbonhidratlar; beyaz pirinç veya beyaz un, gerçekten, basit şekerler veya karmaşık karbonhidratlara ait değildir. Bu tam tahıllı gıdalar besinlerinden ve liflerden arındırılırsa, bunlar içi boş kaloriler haline dönüşür. Çünkü sadece yakıt sağlarlar ve başka bir işe de yaramazlar

Patatesler, baklagiller, sebzeler, meyveler, tüm taneliler bizim için ana kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır. Çoğu karmaşık karbonhidratlar basit şekerlerden daha zor sindirilir ve glikoz daha yavaş ortaya çıkar ve böylece kan şekerini normal seviyede tutar.

Basit şeker yada lifli gıdalar, hangisini alırsanız alın aynı enerjiyi alırsınız. 1 gram karbonhidrat 4 kaloridir. Eğer beslenme tablosunun kenarında bir porsiyon 15 gram karbonhidrattır derse o zaman anlayın ki (15gramx4 kalori =60 kalori) yani bir porsiyonda 60 kalori alıyorsunuz demektir.

Kompleks karbonhidratların yavaş enerji üretimi dışında başka etkileri de vardır. Bir çoğu sağlıklı yaşamamız için gerekli olan diyet lifi gibi besinler içerir. Bir dilim tam kepekli ekmekte B vitamini, çinko ve bazı proteinler vardır. Genelde basit şeker içeren meyvelerde de vitamin,mineral ve lif bulunur..

Ayrıca, Kompleks karbonhidratlarda, yağ oranı da düşüktür. Kompleks karbonhidratlar; ekmek, tatlı patates, yulaf ezmesi, makarna, pirinç, kepekli buğdaydır, ..vb.

Günlük alabileceğiniz kompleks karbonhidratları belirleyelim.

Kahvaltı için taneli tahıllar

Öğlen için makarna veya ekmek

Akşam yemeği için patates,baklagiller ve sebzeler

Ara öğünler için ise meyveler ve krakerler.

alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst