Yanlış blender kullanımı obez yapıyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.517
Puan
113
Konum
İstanbul
yanlis-blender-kullanimi-obez-yapiyor-3368515.Jpeg


Yanlış blender kullanımı obez yapıyor

Hızla büyüyen bebeğinizin beslenmesinde blender önemli bir yer tutar.Ancak blender’in doğru zamanlarda kullanılması da bir o kadar önem taşır. Uzman Diyetisyen Serkan TUTAR bebeğinizin beslenmesinde blender’i doğru kullanmanız konusunda önemli bilgiler veriyor.

Yanlış blender kullanımı obez yapıyor
Çocuklar için ilk 6 ayın anne sütü ile geçmesi çok önemlidir. Bu dönemde su da dahil olmak üzere hiçbir besin bebeğe verilmemelidir.

Çünkü anne sütü içerisinde bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak olan besin öğeleri bulunmaktadır. 6. Aydan sonra anneler bebeklerine hangi besinleri verebilecekleri konusunda kararsız kalmakla birlikte telaşlanmaktadır. Özellikle tüm besinleri çocuklarına mümkün oldukça su kıvamında vermeye çalışırlar. Çünkü bebekler anne sütüne alıştıkları için bu pütürlü besinlere karşı direnç gösterebilir.

6. aydan sonra blender bebek beslenmesinde ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu dönemde pekmez, yumurta sarısı, elma suyu ve ev yapımı yoğurt gibi besinler bebeklerin beslenme programlarına eklenebilir. 6 ay boyunca anne sütü alan bebekler bu dönemde artan demir ve C vitamini nedeni ile bu besinleri tüketmesi zorunludur.

7. aydan sonra blender kullanmanız gereken günler başlayacaktır. Bu dönemde bebeğinize pirinç unu, pirinç, tavuk eti, az yağlı iki kez çekilmiş kıyma, sebze püre, meyve püre ve sebze çorba gibi besinleri verebilirsiniz. Özellikle pürenin bebeğinizin beslenme programına girmesi blenderin kullanılmasını zorunlu kılar. Bu dönemde blender ile hazırlanan besinleri, çocuğunuz pütürlü diye tüketmek istemese de sabırlı olunmalıdır. Püre besinler (yarı katı) ile bebeğin ağızda çevirme refleksinin geliştirilmesi amaçlanır. Tamamlayıcı beslenmeye başlamakta geç kalınması bebeğin çiğneme refleksinin geri kalmasına ve gelecek dönemlerde katı besinleri reddetmesine yol açabilir.

8. ayda diğer besinlere ek olarak kıymalı ve sebzeli iyi ezilmiş ev yemekleri, tam yumurta, pastörize sert peynir, tahıl ve kuru baklagillerle yapılmış iyi ezilmiş yemekler ilave edilir. Özellikle bu ayda bebek katı beslenme sürecine yavaş yavaş adapte edilmelidir.

8. aydan sonra blender bebeğe besin hazırlama yönteminden tamamen çıkarılmasa da kullanımını azaltılmalıdır. Çünkü bebekler bu dönemden sonrada sıvı formda besin tüketmeye devam ederse çiğneme refleksi azalmakta ve birçok besini tüketmekten kaçınmaktadır. Çok uzun süre kullanılan blender çocuğun ihtiyacı olan besinleri almamasına dolaysıyla vücudu için gerekli olan besin öğesi miktarını almamasına neden olur. Bu durumda ileriki zamanlarda demir yetersizliğine, kansızlığa, vitamin ve mineral yetersizliklerine neden olabilir.

Özellikle blender 8. aydan sonra bırakılmazsa bebeklerin damak tadı gelişimi ve besin tüketiminde sıkıntılar çıkabilir. Bu durum hem fazla besin tüketimine neden olabileceği gibi hem de daha az besin tüketimine neden olabilir.
Blender sadece bebeklik döneminde değil çocuklara hazırlanan birçok besin içinde kullanılabilir. Gün içerisinde hazırlanan meyve püreleri ve çorbaların daha pratik olarak hazırlanmasını sağlayan blender, sizler içinde büyük kolaylık olacaktır.

Anneler için büyük kolaylık…
Özellikle zaman yetersizliği nedeni ile bebeğinize yemek hazırlamakta sıkıntı yaşıyorsanız blender sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır. Kullanıldığı dönemlerde bebeklere hazırlamış olduğunuz besinlerin içerisindeki besin öğeleri miktarında herhangi bir kayba neden olmayan blender bebeklerinizin de besini daha kolay tüketmesini sağlayacaktır.

Doğru zamanlama ile kullanılmazsa fazla kiloya sebep olabilir…
Günümüzde fazla kilolu olmanın birçok sebebi olmakla birlikte bunlardan en önemlisi kan şekerini hızlı yükselten besinlerin daha fazla tercih edilmesidir. Bebeklik döneminde yemekleri çatalla ezmek yerine blenderi daha fazla tercih eden annelerin bebeklerinde katı besinleri çiğnemeye karşı bir direnç meydana gelebilir. Bu durumda daha yumuşak ve sıvı gıdalar tercih edilir. Kan şekerinin hızlı yükselmesine ve ani düşmelere neden olan sıvı besinlerin uzun süre tercih edilmesi bireyin kilosunun her geçen gün artmasını tetikleyebilir.

Fazla kiloya sebep olduğu gibi düşük kiloya da neden olabilir!
Bebeklik döneminde katı gıdalara alışmayan bireylerin ileriki dönemlerde besin tüketiminden kaçınması da sık karşılaşılan bir durumdur. Vücut için yeterli besin tüketilmemesi özellikle kansızlık başta olmakla birlikte vitamin ve mineral yetersizliklerine de sebep olabilmektedir. Vücut için gerekli besinin karşılanmaması sonucu düşük vücut ağırlığı dolaysıyla diğer hastalıklar tetiklenebilir. Bebeklerin katı gıda dönemine geçişleri sıkıntılı olsa da annelerin daha sabırlı davranması ve bir an evvel (8.ayda) katı gıdalara geçiş yapması ileriki yıllarda sağlıklı bir birey için şarttır.

Milliyet

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst