Yanlış Beslenme Kalp Hastalığı Riski

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Kolesterol, kalp damarlarının tıkanmasına neden olabilen bir besin.

Ancak, ailede yüksek kolesterol olsa bile, 0-2 yaş arası bebeklerde kolesterole yönelik her hangi bir diyet uygulanması gerekmez. Bebeklik döneminde yani 0-2 yaş arasında yağ ve kolesterol bebek için gerekli. Çünkü beyin ve sinir gelişiminde bu maddeler gereklidir.

Ayrıca, yüksek kolesterolü önlemek için diyet yapmak tek çözüm değil. Çünkü kolesterolün yüzde 80’i karaciğer tarafından üretiliyor. Geri kalan yüzde yirmisi besin yoluyla alınıyor. Bu yüzden gereksiz diyetlerden de kaçınmak gerekiyor. Özellikle de bebeklik döneminde...



Bebeğinizin kalp sağlığı için mutlaka sıvı yağ kullanmak doğru değil. Çünkü belirli ölçülerde doymuş yağ da kullanmak gerekiyor. Az yağlı ya da tamamen yağsız süt kullanmak da yanlış. Bu sütlerde protein/yağ oranı yüksek olduğu gibi sodyum oranı fazladır. Ve bu durum böbreklerin fazla yüklenmesine neden oluyor.



İlk 6 ay sadece anne sütü. Mükemmel bir besin. 1 yaşından sonra başlanan inek sütünde ise, tam yağlı olanları kullanmak gerekiyor.



Bebeklik döneminde kolesterol ve yağ konusunda katı kurallar uygulamanız gerekmiyor.

Şunları uygulayınız:

Gün aşırı 1 yumurta verebilirsiniz. Bir yumurtanın sarısı 289 mg. kolesterol içerir. Yumurtanın bu etkisi nedeniyle bebeklere yedirmekten çekinen annelerin endişelenmesine gerek yok. 18 aya kadar bebeğinize haftada 4-5 yumurta yedirebilirsiniz. Ancak 18. aydan sonra azaltabilirsiniz. Bunun nedeni ise diğer yiyeceklerden artık daha fazla kolesterol almaya başlamasıdır.



Kızartmalardan vazgeçin. Kızarmış besinler yalnızca bebekler için değil, çocuk ve yetişkinler için de önerilmiyor. İşte bu yüzden bebeğinize kızarmış patatesi kızarmış tavuk, kızarmış et yerine, haşlanmış olanlarını verin.



Yağı ölçülü kullanın. Bebeğinizi sebze, balık gibi yiyeceklere alıştırırsanız, ilerde de bol yağlı yiyecekleri tercih etmeyecektir. Ama sütün, tam yağlı olmasına dikkat edin. Kullanacağınız peynirin ise 2 yaşına kadar az yağlı olması gerekir.



Lifli yiyecekleri seçin. Türkiye’de bebek beslemenin avantajından yararlanın. Sebzenin ve meyvenin bol bulunduğu ülkemizde, lifden zengin yiyecekleri kullanabilirsiniz. Örneğin elma, yağ kolesterolüne karşı içerdiği pektinle kolesterolün risklerini azaltır.



Protein konusunda dikkatli olun. Bebeğin yeterli protein alması çok önemlidir. Ancak kırmızı etin çok yağlı olmamasına ve dikkat edin. Ama günde 1 kez ceviz büyüklüğünde kırmızı et almasına özen gösterin. çünkü kırmızı et, içerdiği demir nedeniyle önemli bir besindir.



Hazır gıdalarla beslemeyin. Çok fazla yağ ve şeker içeren hazır gıdalardan uzak tutun. Hazır dondurma ve tatlılar bebekler için uygun besinler değildir.



Fast-food yiyeceklerden sakının. Besin değerleri düşük olan fast-food yiyecekler hem yağlı, hem tuzlu hem de kolesterol değeri yüksektir. Bütün bunları göz önüne olarak daha küçücük yaşta bebeğinizin bu yiyeceklere alışmamasına dikkat edin.



2 yaşından sonra



Çocuklar 2 yaşından itibaren bir yetişkin gibi beslenirler. Günde 1000-1300 kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde de yine kalp sağlığı olduğu kadar genel sağlığı açısından da protein, karbohidrat, yağ ve vitamin,mineral içeren besin öğelerinden dengeli bir şekilde almalı. Günde alınması gereken kolesterol miktarı ise100 mg olmalı. En fazla 250 ile 300 mg’a kadar alabilirler. Anne babaların 1 yumurtada 280 mg, 1 bardak tam yağlı inek sütü 33 mg kolesterol olduğunu düşünerek çocuklarını beslemesi gerekiyor.

Kalbe faydalı besinler

Balık: Haftada en az 1 kez balık yedirin. Balığın barındırdığı omega-3 yağ asidinin önemli yararlarından biri, kandaki pıhtıların oluşmasını önlemektir. Ayrıca trigliserid oranını düşürür.

B vitaminleri: B vitaminleri ve folik asit, kolesterolün risklerini azaltırlar..

Mineraller: Çeşitli mineraller kan basıncını düşürür. Özellikle magnezyum, kalsiyum ve potasyum içeren besinleri sofrasından eksik etmeyin. (Yeşil sebzeler)

Antioksidanlar: C ve E vitaminleri, havuç ve turunçgillerde bulunan beta karoten antioksidan özellik taşır. Yani, kolesterolün okside olmuş türünün damarlara vereceği zararı bu antioksidan özellikleri sayesinde önler.


ALINTIDIR
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst