Yabancı Dili Nasıl Öğrenebilirim?

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Yabancı dil öğrenmek öncelikle azim, sabır ve kararlılık isteyen bir iştir. Zaman, gayret, ciddiyet ve irade gerekir. Öğrenmek isteyenler için hazırlık okulları ve yabancı dil kursları bu iş için idealdir. En güzeli orta (intermediate) seviyeye ulaştıktan sonra imkân dâhilinde yurtdışında bu sürece devam etmektir. Hazırlık okuyan öğrencilerin başka sorumlulukları olmadığı için İngilizceye ayıracakları yeterli enerji ve vakitleri vardır. Hazırlık okuma imkânı bulamayan öğrenciler Türkçe, tarih, matematik gibi derslerin yanında ne yazık ki İngilizceye zaman ayıramıyorlar. Benzer şeyleri çalışanlar içinde söyleyebiliriz.

Yabancı dile karşı tutum ve tavır çok önemlidir. Ön yargılarımızı aşmalıyız. Başarılı olmanın temel şartı başarmak istediğiniz işi sevmekten geçer. Bu bütün işler için geçerli olsa da yabancı dil öğrenme konusunda kendisini daha belirgin bir şekilde gösteriyor. Çevremize ve istatistiklere baktığımızda yabancı dili sevenlerin daha başarılı olduğunu görüyoruz. Yabancı dili bir türlü benimseyemeyenlerin veya mecburiyetten okuyanların ya zorlandıklarına ya da başarısız olduklarına şahit oluyoruz.




Gramer

Türkiye yabancı dilin öğretildiği bir ülke olduğu için hedeflenen dilin grameri mutlaka çalışılmalıdır. İyi bir gramer bilgisi yabancı dilde okumayı, dinlemeyi, konuşmayı ve yazmayı kolaylaştırır. Piyasada satılan sayısız gramer kitabı var. Bunlar seviye, metot ve yayın evlerine göre çok çeşitli. Türkçe açıklamalı gramer kitaplarıyla yola başlanabilir. Benim öğrencilere tavsiyem bir tane değil birden fazla gramer kitabını alıştırmalarıyla bitirmeleri yöndedir. Kitapları okurken veya takip ederken öğrencilerin önemli gramer konuların altını çizmelerinde fayda vardır. Benim tavsiyem günde ortalama 5 saat İngilizce çalışan bir öğrenci en az bir saatini gramere ayırmalıdır. Ayrıca bilindiği gibi öğrenmek öğretmekten geçer. Belli bir seviyeyi yakalayan öğrenciler yola yeni başlayanlara yardımcı olabilirler. Bu şekilde hem öğrendiklerini pekiştirirler hem de yeni şeyler öğrenme ihtiyacı hâsıl olur.




Kelime

Benim tavsiyem yeni öğrendiğiniz yabancı kelimeleri bir yere kaydedin. Kimileri öğrendikleri kelimeleri post-it (yapışabilen kağıtlar) üzerine yazarak görebilecekleri yerlere asarlar. Her gün bunlara bakıp tekrar etmek suretiyle akıllarında tutarlar. Bu bir yöntemdir. Kimileri defter tutmayı severler. Tuttukları deftere önemli gördükleri kelimenin telaffuzunu, eş anlamlarını ve örnek cümlesini yazarlar. Yabancı dilde başarılı olmuş kişilerin alfabetik sıraya göre kelime defteri tuttuklarını gördüm, aynen sözlük gibi. Benzer bir şekilde öğrendiği kelimeleri audio şeklinde kaydedip arabada, iphone, ve ipodlardan dinleyenleri biliyorum. Kelimeleri liste şeklinde tutup ezberleyenler az değil. Bunların hepsinin çok faydalı olduğuna inanıyorum. Özellikle gece yatmadan önce ve sabah kalktıksan sonra yeni öğrenilen kelimeleri tekrar etmenin çok faydalı olduğu bilimsel bir hakikattir. Kişi kendisine en uygun tekniği bulup aksatmadan kelimelere çalışmalıdır.

Okuma

Sanırım dört beceri arasında yabancı dile en büyük katkıyı sağlayacak olan okuma becerisidir. Burada öğrencilerin yapabilecek iki türlü okumadan bahsetmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi serbest okumadır. Öğrenciler mutlaka yabancı dil seviyelerine ve ilgilerine göre kitaplar seçmeli ve günde birkaç saatini okumaya ayırmalıdır. Başkalarının ne okuduklarından daha ziyade onlarda merak uyandıran kaynaklar okumalarında fayda var. Sevdikleri kitapları okurken daha önce öğrendikleri gramer yapılarını ve kelimeleri pekiştirme fırsatı bulacak ve hatta yenilerini farkına varmadan öğrenecektir. Yanlarında bulunduracakları kullanışlı bir sözlük (tavsiyem İngilizce –Türkçe) tıkandıkları anda onlara yardımcı olacaktır.

Öğrencilerin yapmaları gereken ikinci okuma şekli eleştirisel okumadır. Daha kısa uzunlukta metinler farklı alanlardan (eğitim, psikoloji, tarih, biyoloji, vs) seçilip okunduktan sonra soruların cevapları bulunmalıdır. Önemli cümlelerin, yapıların ve kelimelerin altları çizilmeli gerekirse defter tutulmalıdır. Öğrenci hoşuna giden cümle kalıplarını not etmeli ve daha sonra yazacağı paragraflarda kullanmaya çalışmalıdır. Bunları yaparken İngilizce-İngilizce sözlük kullanması faydalı olacaktır.

Günümüzde kitapların dijital versiyonlarına ulaşmak artık çok daha kolay. Elektronik sözlüklere sahip olan bilgisayar, Ipad, ve Kindle gibi aletlerle kitap okumak artık daha farklı bir boyut kazandı ve bu mutlaka değerlendirilmelidir.

Dinleme

Eskiye nazaran artık yabancı dilde dinleme becerisini geliştirme imkânımız bugün daha kolay. Mesela internetten bu konuda istersek çok iyi bir şekilde faydalanabiliriz. Artık yabancıları dinlemek için masraflara girerek İngiltere ve Amerika’ya gitmeye gerek kalmıyor. Birkaç tıkla merak ettiğimiz herhangi bir konuda yabancıların duygu ve düşüncelerini dinleyebiliyoruz. Üstelik anlatılan ve tartışılan konuların alt yazısını takip etme imkânı sunan siteler (TED | Talks | List) var. Herkes tarafından bilinen ‘Youtube’ web sitesi doğru amaçla kullanıldığında yabancı bir dil öğrenmek isteyenler için dipsiz bir kuyu gibidir. Tabii bu kuyuya atlayıp boğulmakta var (bak. Yakup Çetin: Zihin kirliliği).

Yabancı dili artık ana dil seviyesinde konuşanların çoğu size yabancı dilde filmler seyretmeyi tavsiye edebililer. Filmler konusunda çok seçici olmanızı tavsiye ederim. Çok konuşmalı filmler seyredin ki İngilizcenize faydası olsun. Kulaktan daha ziyade gözlere hitap eden bol efektli aksiyon filmlerin faydalı olacağını düşünmüyorum. Zihnimizi kirletebilecek her türlü görsellerden uzak durmalıyız. Anlamakta zorluk çeken öğrenciler filmleri İngilizce alt yazıyla seyredebilirler. Bu şekilde istedikleri anda ekranı dondurup önemli kelimelerin anlamlarına bakabilirler.

Dikkat edilmesi gereken dinleme yaparken insan dikkatini vermelidir. Örneğin, yemek yaparken açık olan radyo veya televizyondan dinlenen İngilizce haberlerden istifade minimum düzeyde olacaktır. Ayrıca vakti israf etmemek için öğrenciler dinledikleri konuşmaları, şarkıları, haberleri, vs aşağı yukarı anlamalıdırlar ki faydası olsun.

Konuşma

İnsan bilmediği bir konuda sanırım konuşamaz. Öğrencilerimiz en büyük sorunlarında bir tanesi bu. Kitap okumayıp vaktinin çoğunu malayani (Facebook, playstation, vs.) şeylerle geçiren bir öğrenci herhangi bir konu üzerinde İngilizceyi bırakın Türkçede konuşamaz. Ben inanıyorum ki çok okuyan insanların konuşup yazabilecekleri çok şey vardır.

İmkânı olan pratik yapmak için yurt dışına çıkabilir. Ancak oralarda kimse size gel benimle biraz pratik yap demiyor, dolayısıyla kendi imkânınızı kendiniz oluşturmalısın. Üniversitedeki yabancı öğretmen ve öğrencilerle pratik yapabilme fırsatı aranmalıdır. Düzenli olarak sesli bir şekilde İngilizce kitap okumanın çok faydalı olacağına inanıyorum. Farklı kaynaklardan (mp3, mp4, TV, DVD, internet, vs.) dinlediğimiz ve seyrettiğimiz yabancıların konuşma tarz ve şekilleri tekrar ve tekrar dinlenerek taklit etmenin konuşmaya çok faydası olacaktır.

Yazma

Toplum olarak kitap okumaya çok fazla eğilimli olmadığımız gibi yazmaya karşı da çok eğilimli olduğumuz söylenemez. Yazmaya geçmeden önce yeterince okuma, dinleme ve gramer alıştırmaları yapılmalıdır. Boş bir sürahi önüne konan bardağı dolduramaz dolayısıyla öncelikle sürahiyi doldurmaya bakmalıyız. Fırsat ve ortam buldukça öğrenciler yazı yazmaya gayret etmeli ve özen göstermelidir. Yukarıda bahsi geçen öğrenciler tarafından tutulan kelime ve cümle kalıp defterleri burada çok işe yarıyor. Öğrencinin işini kolaylaştırıyor. Örneğin ben okuduğum roman, hikâye ve makalelerde beğendiğim cümle kalıplarını not ediyor ve daha sonra yeri geldiğinde kendimce kullanmaya özen gösteriyorum.

Chat tutkunları karşı tarafa söylemek istediklerini İngilizce olarak yazabilirler. Uluslararası haber ve yorum sitelerinde Türkiye lehine ve aleyhine çıkan yazılara yorumlar yazabilirler. Söyleyebilirim ki yazdıkça ve pratik yaptıkça öğrenci gelişimin farkına varacak ve yazma işini daha çok sevecek.

Üzerine bir kitap yazılabilecek önemli bir konuyu bizlere ayrılan sınırlı sayfalarda ele almaya çalıştık. Umarım faydalı olmuştur. Hepinize öğrenmek veya geliştirmek istediğiniz yabancı dil çabanızda başarılar dilerim.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst