Vika (Wicca)

Katılım
19 Ocak 2011
Mesajlar
89
Tepki
58
Puan
18
Yaş
37
Konum
Ankara
Vika neopaganizm içerisinde yer alan doğa tabanlı en geniş inanıştır. Bu terim 1954 yılında bir ingiliz kamu personeli olan Gerald Gardner tarafından popüler hale getirildi.

Wica sözcüğü ilk olarak Gerald Gardner'ın 1954 çıkışlı Günümüzde Cadılık(Witchcraft Today) adlı kitabında geçmiştir. Yine de bu sözcüğün kökeni daha farklıdır, Gerald Gardner tarafından üretilmiş bir kelime değildir. Ancak Gerald Gardner bu kelimeyle dinselleştirilmiş bir Cadılık'ı ifade etmek istemiştir, günümüzde din olarak karşımıza çıkan Vika'yı değil.

Bu kelime Eski İngilizce'de yer alan wicca sözcüğünden gelmiştir. Wicca ve onun feminen formu olan wice modern İngiliz cadılarının geçmişteki sıfatlarıydı.

Wicca kelimesi Gerald Gardner tarafından kullanılmamıştır. Ve bu sözcük uzun bir süreye dek hem sıfat hem de isim olarak kullanılmıyordu. Ama şimdi bu kelime yaygın olarak Vika inananlarını nitelemek için kullanılıyor.

Temelleri:

* Tanrıça ve eşi Tanrı’ya tapılır. Ancak bunlar geleneksel olarak Üçlü Tanrıça ve Boynuzlu Tanrı'dır. Ama her zaman ve her gelenekte böyle olmak zorunda değildir.
* Vikan Nasihatı izlenir: Ne istersen yap, hiç kimseye zarar vermediğin sürece.
* Üçkat Yasası’na inanılır: İyi veya kötü herhangi bir eylemde bulunan bir kişiye, bu eyleminin sonuçları, bu eylemleri yaptığı hayatında üç katı olarak geri döner.
* Doğaya değer verilir ve tekrarbedenlenme benimsenmiştir.
* Yılın döngüsünde diğer günlerden ayrı özellikler gösteren sekiz Sabbat günü kutlanır. Bu sabbatların dördü ana diğer dördü ise aradır. Yani hepsi aynı özellikleri taşımaz. Amaç mevsim geçişlerini kısacası doğanın hareketliliğini kutlamaktır.
* Tanrıça, Yüksek Rahibe tarafından temsil edilir. Tanrı’yı ise Yüksek Rahip temsil etmektedir.
* Yüksek Rahibe ve Yüksek Rahip, kovan adı verilen genellikle 13 kişilik olan Vikan topluluğunun başıdır.
* Kovan hiyerarşisi birbirinden en az 1 yıl ve 1 günlük süreyle ayrılan 3 terfi seviyesinden oluşur. Ancak bazı gelenekler inisiyasyon öncesi sınıflarda oluşturmuştur. Bu sınıflar inisiyasyondan önce kişiyi daha hazır hale getirmek içindir. Tabii ki her gelenekte farklıdır.
* Ancak 3. dereceden inisiye olan bir Vikan Yüksek Rahibe veya Yüksek Rahip olabilir.
* Erkek üye, Yüksek Rahibe; kadın üye ise Yüksek Rahip tarafından kovana kabul görür ve kabul gören üye, cadılığa “mükemmel sevgi ve mükemmel güven” ile katılır. “Mükemmel sevgi ve mükemmel güven” ise yine Vikan Nasihati'nde yer alır.
* Ayinler daire içinde, geleneksel olarak gökgiyimli olarak yani çıplak olarak gerçekleşir fakat çıplaklık yaygın olarak yerini ayinsel kıyafetlere bırakmıştır.

Cadılık ve Vika arasındaki farklar:

1. Cadılık bir uygulamadır. Vika ise bugün 6 milyon kişi tarafından benimsenmiş bir dindir.
2. Her Vikan, cadı olmak zorunda değildir yani cadılığa ilişkin bir uygulama yapmak zorunda değildir.
3. Cadılıkla uğraşan kişi Vika kurallarını gözardı edebilirken, bir Vikan bu kurallara dini gereği uymak zorundadır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst