Vejetaryenler İçin Beslenme Önerileri

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
1.jpg


Vejetaryen beslenmeye geçmek, bir insan için yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikler yapması anlamına gelir. Kahvaltıda, öğle yemeğinde ya da akşam yemeğinde sevdiğiniz bazı yiyeceklerden artık uzaklaşmanız gerekir.

Vejetaryen beslenme, vegan yaşam tarzı kadar sınırlayıcı ve kısıtlayıcı olmasa da, onda da dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Ve sadece etten uzak bir yaşam sürerek sağlıklı kalınabileceğini ve kilo verilebileceğini düşünmek, büyük bir yanılgıdır. Vejetaryen beslenmeye geçiş yaptıktan sonra da, sağlıklı kalmak için bazı beslenme alışkanlıklarını ve bazı yaşam tarzı değişikliklerini yerine getirmeniz gerekiyor.

2.jpg


Meyve salataları vegan ve vejeteryan beslenmede çok önemlidir.

Aşağıda vereceğimiz ipuçlarının büyük bir bölümü, yalnızca vejetaryenler için değil, herkes için geçerli. Basit görünebilirler ama hepsinin daha önce denenmiş ve doğrulanmış olduğunu söyleyebiliriz. Denemeye başladıktan sonra, zaman içinde enerji seviyenizdeki farklılıkları da göreceksiniz. Vejetaryenler sağlıklarını nasıl mı koruyor? İşte, vejetaryenler için sağlıklı beslenme önerileri!
Brokoli ve kuşkonmaz en önemli yeşilliklerin arasında yer almaktadır.

Koyu Yeşil Renkli Sebzelerle Dost Olun

Haftada en az üç porsiyon ıspanak, kara lahana, brokoli, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketin. Bu besinler, demir ve kalsiyum minerallerinin iyi birer kaynağıdır. Onları yemeyi sevmiyorsanız, smoothie’ye dönüştürerek içmeyi de deneyebilirsiniz. Yapacağınız değişiklik, sabahları hazırlayacağınız alkali suyun içerisine biraz salatalık ve bir avuç da ıspanak eklemek kadar kolay olabilir.

B12 Takviyesi Alın

B12 vitamini, vücut için hayati bir önem taşır ve et ürünlerinden uzaklaşmak, B12 vitamini eksikliğini de beraberinde getirir. Vegan ya da vejetaryen olduğunuzda, günlük rutininize, bir doktor kontrolünde B12 vitamini takviyesi eklemeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca, soya sütü ve soya ürünleri gibi bitkisel besin kaynakları ile de ekstra B12 alabilirsiniz.

Su İçmek Neden Önemli

Su, sağlıklı beslenme önerisi temeline dayanan herhangi bir listenin vazgeçilmez maddelerinden biridir. Vejetaryen, vegan ya da hangi beslenme stilini benimsemiş olursanız olun, yeterli su alımı son derece önemlidir. Nereye giderseniz gidin, çantanızda bir su şişesi taşıyın. Bol miktarda su tüketimi, gereksiz abur cuburların tüketimini sınırlandırmanın da iyi bir yoludur.

3.jpg


Her Gün Çiğ Meyve- Sebze Tüketin

Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek, bol bol lif, vitamin ve mineral anlamına gelir. Bazı sebzeleri çiğ olarak tüketmek zor olsa da; havuç, ıspanak, roka, yeşillikler, domates, salatalık ve meyveleri çiğ tüketmek son derece kolay ve lezzetlidir.

İşlenmiş Şekere Son!

İşlenmiş şeker, herkes için bir uyuşturucu gibidir. Mümkün olduğunda, rafine şekeri doğal şeker alternatifleri ile değiştirin. Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren işlenmiş gıdalardan da mutlaka uzak durun. Karbonhidrat ihtiyacınızı ise mümkün olduğunca tam tahıllı gıdalardan almaya çalışın. Yulaf, kepekli pirinç, tam tahıllı ekmek gibi besinleri beslenme programınıza ekleyerek başlayabilirsiniz.

Her Gün Bakliyat Tüketin

Bakliyatlar, vejetaryenler için en iyi protein kaynaklarından biridir. Ayrıca, içerdikleri lif ile de çok değerlilerdir. Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bakliyat ürünleri, en yüksek lif kaynaklarından bazılarıdır. Ayrıca, sağlık için değerli fitokimyasallar yönünden de çok değerlidir. Bakliyatlar ayrıca, yemeğinizi daha doyurucu hale getirir ve size çok sayıda temel besin maddesini sağlar.​
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst