Vatandaşı bekleyen büyük tehlike

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
485890067938.jpg

Vatandaşı bekleyen büyük tehlike

Yurt içinde veya yurt dışında ikamet edenleri, MERNİS adreslerini güncellememeleri durumunda büyük bir tehlike bekliyor.

Artık yurt dışında ve içinde ikamet edenlere her türlü tebligat Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)'ndeki adreslerine göre yapılacak. Adreslerini bildirmeyen ya da adres değişikliği durumunda güncellemeyenler, doğacak her türlü olumsuz durumdan kendileri sorumlu olacak.

Yeni uygulama ile "başka yere taşındım, adresim değişti, adresim Türkiye'de ama yurt dışında yaşadığımdan evrak elime geçmedi, yeni adresimi bildirmeyi unuttum" gibi bahaneler geçerli olmayacak. Bu konu karşısında geçerli olan ceza ne ise vatandaşa uygulanacak. Eğer vatandaş MERNİS'de adresini güncellerse mağdur duruma düşmekten kurtulacak. Şahsıyla ilgili adliyelerden her türlü bilgiye de Adalet Banaklığı resmi internet sitesinden ve kısa mesajla öğrenebilecek. Böylelikle hak kaybına uğramaların önüne de geçilmiş olacak.

Bu konudaki çalışmalar savcılar yoluyla başlatıldı. PTT'de görevli tebligat dağıtıcıları ve adliye personeli eğitimden geçiriliyor. Bu bağlamda, Eskişehir'de PTT Bölge Müdürlüğü'nde görevli tebligat dağıtıcıları ve adliye personeline tebligat hukuku konusunda seminer verildi. Eskişehir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ve Basın Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, postacılara ve adliye personeline yeni sistemin önem ve ehemmiyetini anlattı, bu konuda duyarlı olunmasını istedi. Savcı Karanfil, bundan sonra yurt dışında ve içinde ikamet edenlere her türlü tebligatın Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)'ndeki adreslerine yapılacağı ve adreslerini bildirmeyen ya da güncellemeyenlerin doğacak her türlü olumsuz durumdan kendilerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Hem yurt dışında hem de yurt içinde ikamet edenleri, MERNİS adreslerini güncellememeleri durumda büyük tehlikelerin beklediğinin altını çizen Savcı Karanfil, "İkamet adresini nüfus müdürlüklerine bildirmeyenler veya güncellemeyenlerin, bundan böyle MERNİS adreslerine yapılacak her türlü tebligat geçerli olacak. Bu durumda bulunanlar büyük hak kayıplarına uğrayabilecekler.'' dedi.

Adres değişikliğini yapanların olumsuz bir durumla karşılaşmaması için bir takım önerilerde bulunan Savcı Karanfil, şöyle dedi: ''Öncelikle kişilerin MERNİS adreslerini güncel tutmaları gerekiyor. Daha sonra ise Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden adresini kullanarak, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarını bir boşluk bırakarak abone yazıp, '4060'a ücretsiz mesaj atmaları gerekiyor.'' Bu işlemleri yapan vatandaşların ücretsiz olarak haklarında Türkiye'deki tüm adliyelerden yapılacak işlemler hakkında bilgi alabileceklerini kaydeden Karanfil, ''Bu şekilde de haklarında açılmış bir dava, icra takibi veya kendileri hakkında şikayet olup olmadığını öğrenebilecekler. Böylece de hak kaybına uğramalarının önüne geçebilecekler.'' diye konuştu.

Sabah
 

EyMeNiX

Yeni Üye
Katılım
24 Ağustos 2012
Mesajlar
15
Tepki
19
Puan
3
Yaş
44
Konum
denizli
evet güzel bir paylaşım olmuş, ben de bu işlerle ilgilendiğim için biliyorum, eğer kişinin bildirdiği adreste bulamazsam direkt mernis adresine tebligat çıkartıyorum, vatandaş kanunen güncel adresini nüfusa bildirmek zorunda, yoksa mağdur duruma düşebiliyorlar
 

füreyya

Daimi Üye
Katılım
1 Eylül 2011
Mesajlar
2.315
Tepki
2.323
Puan
113
Konum
...
evet güzel bir paylaşım olmuş, ben de bu işlerle ilgilendiğim için biliyorum, eğer kişinin bildirdiği adreste bulamazsam direkt mernis adresine tebligat çıkartıyorum, vatandaş kanunen güncel adresini nüfusa bildirmek zorunda, yoksa mağdur duruma düşebiliyorlar

Avukat misin cnm.
Hosgeldin siteye bu arada
Bu konunun guncellenmesi iyi olmus
Mernis ten haberim yoktu
 

EyMeNiX

Yeni Üye
Katılım
24 Ağustos 2012
Mesajlar
15
Tepki
19
Puan
3
Yaş
44
Konum
denizli
Avukat misin cnm.
Hosgeldin siteye bu arada
Bu konunun guncellenmesi iyi olmus
Mernis ten haberim yoktu

hayır canım avukat değilim, adliyede çalışıyorum, bakın bilginiz olsun tebligat kanunu diye birşey var, kişinin mernis adresi mevcutsa 21. maddeye göre tebligat yapılır, yok mernis adresi kayıtlı değilse 35. maddeye göre tebligat yapılır,

7201 S.lı Tebligat Kanunu MADDE 21
TEBLİĞ İMKANSIZLIĞI VE TEBELLÜĞDEN İMTİNA:
(Değişik madde: 06/06/1985 - 3220/7 md.)

Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

(Ek fıkra: 19/01/2011 - 6009 S.K./5. md)Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

(Ek fıkra: 19/03/2003 - 4829 S.K./5. md.) Muhtar, ihtiyar heyeti azaları, zabıta amir ve memurları yukarıdaki (Değişik: 6009 S.K. m.5) fıkralar uyarınca kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdurlar.




Madde 35 - Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.(Değişik fıkra: 19/03/2003 - 4829 S.K./11. md.) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve yeni adres tebliğ memurunca da tespit edilemediği takdirde tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi, tebliğ tarihi sayılır.
(Değişik fıkra: 19/03/2003 - 4829 S.K./11. md.) Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.
(Ek fıkra: 06/06/1985 - 3220/12 md.) Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, taraflar arasında yapılan, imzası resmi merciler önünde ikrar olunmuş sözleşmelerde belirtilen adresler ile kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, ticaret sicillerine ve esnaf ve sanatkarlar sicillerine verilen en son adreslerdeki değişiklikler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst