Üroloji nedir?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Böbrekler, İdrar yolları, Mesane, Prostat, Penis ve Testislerin hastalıklarını; erkeklerde infertilite (kısırlık) ve İmpotans (iktidarsızlık) konularını inceleyen ve tedavi eden bilim dalıdır.

ÜROLOJİ HASTALIKLARINDA HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

1-AĞRI
Ürolojik hastalarda en önemli belirti ağrıdır.İki tip olur 1-Yerel ağrı

2-Yansıyan ağrı .Yerel ağrı hastalığın müzminleştiğini gösterir.Hasta organın bulunduğu yerde veya hemen yakınında duyulur.Yansıyan ağrı ise hastalığın ilk başlarında görülür.Ağrıyan organın olduğu yerde değil başka bir yerinde yayılan ağrı şeklinde görülür.

Böbrek ağrısı :genellikle 12 ci kaburganın hemen altında künt bir ağrı şeklinde duyulur.Ağrı karına doğru yayılır.Bu ağrı ile birlikte bulantı, kusma, bağırsaklara etki ettiği için gaz sancısı belirtileri verir.

İdrar yolu ağrıları: Acil tıkanma sonucu böbreğe ve mesaneye, testislere yayılan sancı karakterinde çok şiddetli ağrılardır. Bulantı kusma bu ağrılara eşlik eder.

Mesane Ağrısı:İdrar çıkışını engelleyen her hangi bir sebeple mesanenin şişmesi sonucu ağrı meydana gelir.Bu ağrı künt bir ağrıdır ve hemen göbek altında kemiğe doğru olur. Mesane iltihaplarında ve yaralarında da ağrı vardır.Bu ağrıya huzursuzluk duygusu da eklenir..

Testis ağrısı:İltihaplarda darbelerde ve testisin ters dönmesinde meydana gelir. Meni yolunu takip ederek karına yayılabilir. Varikosel denen damar genişlemelerinde şiddeti değişebilen künt bir ağrı vardır.

Prostat ağrısı: Prostat ağrıları nadirdir. Sadece prostat iltihaplarında bele vuran ağrıları olur.Bel ağrıları ve sırt ağrıları sıktır.

2-İDARARDAN KAN GELMESİ (HEMATÜRİ)
İdrarda kanın alyuvarlarının gözükmesidir. İdrardan kan gelmesi böbrekten idrar çıkış deliğine kadar olan bir yerinden kanama olduğunu gösterir.Bu kan ya mikroskopta gözükür veya çıplak göz ile görülebilecek miktardadır.

3-İDRARDAN İLTİHAP GELMESİ (PYÜRİ)
İdrarda kanın beyaz hücreleri olan akyuvarların bulunmasıdır.Mikroskopta 5 den fazla akyuvar gözükmesi patolojik kabul edilir.Genellikle başka bulgular ile birlikte bulunur.En sık nedenleri idrar yolu iltihapları, taş hastalığı, tüberkülozdur.

4-İDRARDA MİKROP BULUNMASI (BAKTERİÜRİ)
Normalde idrarda mikrop bulunmaz.Başka bir taraftan bulaştığını gösterir.Dışarıdan sonda koyma veya böbreğe kan yoluyla gelen mikrop idrar ile atılır.İdrarda iltihap ile birlikte olabilir veya olmaz.İdrarda mikrobun çeşidini anlamak için kültür denilen laboratuar tetkiki lazımdır.

5-İDRARDA KUM (KRİSTALÜRİ)
İdrarda tortu maddelerin (kalsiyum oksalat, amorf ürat, ürik asit, kalsiyum fosfat) gözükmesidir ki halk arasında buna yanlışlıkla kum dökme denir.Belirgin bir hastalığı göstermez.

6-İDRARDA PROTEİN (PROTEİNÜRİ)
İdrarda 24 saatte 150 mg üzerinde proteinin bulunmasıdır.Fizyolojik olarak,sıkı eksersizler,uzun süre soğukta kalma,ateşli hastalıklarda geçici olarak gözükür.Hastalık olarak ve kalıcı ise böbreğin hastalıklarında tipiktir..Böbrek yetmezliğinin belirtilerindendir.

7-İDARIN HİÇ ÇIKMAMASI veya AZ ÇIKMASI (ANÜRİ-OLİGÜRİ)
Normal bir insan 24 saatte 2-3 litre idrar çıkarır.Bir kimse 24 saatte 100 ml den az idrar çıkarıyorsa.İdrar çıkarmıyor denir.24 saatte 600 ml den az çıkarması ise az idrar çıkardığını gösterir.Şayet mesane şişkinse alt idrar yollarında bir tıkanıklık olduğunu gösterir.İlk akla gelecek şey idrar yolunun tıkanmasıdır.

8-BOL İDRAR (POLİÜRİ)
Günlük idrar miktarı 2000 ml yani 2 Litreden fazla olmasıdır.Şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, bol sııvı alınması, beyin hastalıkları başlıca sebepleridir.

9-SIK İDRARA ÇIKMA (POLAKÜRİ)
En sık idrar şikayetidir.Kişiler normalde günde 3-4 defa ve gece 1 den fazla olmamak üzere idrar yaparlar.Burada bol idrar yapma değil sık çıkma vardır.Her idrar yapılışında 300 ml kadar idrar çıkarılır.Nedeni mesane kapasitesinin azalmasıdır.Mesanenin iltihaplarında mesane tahriş olduğu için meydana gelir.Mesanenin sinirsel bozukluklarında veya psikolojik olarak görülür.Tam büyüyüp tıkamamış prostatta en sık bu bulguyu verir.

10-GECE İDRARA KALKMA (NİKTÜRİ)
Normal kimse gece idrara kalkmaz veya alınan mayiye (su,çay,bira) göre 1 defa kalkabilir.Gece sık idrara kalkma prostat büyümelerinde olur.İdrar söktürücülerin alınması,tansiyon ilaçlarının kullanılması sonucunda gözükür.Mesanenin kapasitesinin azaldığını gösterir.

11-İDRARDA YANMA (DİSÜRİ)
Ağrılı idrar yapma demektir.En sık nedeni idrar yolları iltihaplarında olur.Mesane ve idrar yolları taşları,Mesane tümörü belli başlı nedenlerdir.Sık idrara çıkma ile beraberdir.Alt idrar yollarının tahrişinden ileri gelir.

12-IKINMA (TENEZM)
Dış idrar borusundaki bir yabancı maddeyi atma isteğidir.İdrar sondası,taş,tm gibi oluşumlarda idrar borusu ve mesane kasılarak acil idrar yapacakmış duygusu verir.İdrarda yanmada olur

13-ACİL İDRAR YAPMA İSTEĞİ (URGENCY)
Aniden idrar yapma isteği idrarda yanma ve idrara sık sık çıkma durumunda olur.Dış idrar borucuğu ve mesane iltihaplarında olur.Mesane taşı diğer bir sebeptir.

14-İDRAR ATIM KUVVETİNİN AZALMASI
İdrar ileri doğru yapılamaz ve idrarın çapı azalmıştır.Normal idrar akım hızı saniyede 15 ml dir.Prostat büyümesi ve dış idrar kanalının daralması gibi sebeplerde bu çap düşer.İdrar damlalar halinde ve ıkınma ile gelir.Hasta idrar yapmak için bekler.Ayakta yapamaz.

15-İDRARIN YAPMA YETENEĞİNİN KAYBOLMASI (RETANSİON)
Ani olan idrar yapma yeteneğinin kaybolması prostat büyümesi,sinirsel,taş hastalığında olur.Mesane şiştiğinden dolayı göbeğe kadar büyür.Hasta hiç idrar çıkaramaz veya 1-2 damla çıkarır.

Müzmin olanında ise hasta idrar yapabilir fakat çok az ve damlalar halindedir.Ağrı duymaz,hasta idrar yaptığını zanneder aslında mesanenin içindeki idrar atılamadığından dolayı mesane büyür ve şişer.Prostat büyümelerinde tipiktir

16-İDRAR KAÇIRMA (İNKONTİNANS)
Hastanın istem dışı idrar kaçırmasıdır. Damla damla kaçırıldığı gibi tüm idrarını da kaçırabilir.hasta idrar yapma isteği duyar fakat tuvalete yetişemez.İdrar yolları iltihabında,mesane iltihaplarında, mesanenin sinir sisteminin bozulması durumlarında olur.Diğer bir durum.Prostat gibi idrar çıkışını tıkayan bir durumda mesanede bol miktarda idrar vardır.Hasta istem dışı idrarını damla damla kaçırır.

BÖBREK VE İDRAR YOLLARI TAŞLARI
Böbrek ve idrar yolları taşlarının %35 i kalsiyum oksalat taşları, %30-35 karışık kalsiyum oksalat ve fosfat, %15-20 magnezyum amonyum fosfat, %5-10 ürik asit taşlarıdır. Kalsiyum fosfat %5, sistin taşları ise %2 oranında görülür. Yani taşların %70 i kalsiyum oksalat içerir.

Böbrek taşları kimlerde oluşur?
Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 20–50 yaşlarında görülürken, 30’lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubudur. Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altındadır.

Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşının genellikle ilk belirtisi şiddetli bir yan ağrısıdır. Bu ağrı genellikle , taş idrar yolunun bir kesimini tıkadığında veya hareket ettiğinde meydana gelir. Taşın bulunduğu yere göre, ağrı kasıklara ve uyluğun iç yüzüne yayılabilir ve bulantıya ve kusmaya neden olabilir. Eğer taş idrar yolunda tahrişe neden olmuşsa , idrarda bir miktar kanda görülebilir.

• Şiddetli yan ağrısı ,İdrarda kan ,Ateş ve titreme (genellikle enfeksiyonun göstergesidir.) ,Kusma ,Kötü kokulu bulanık idrar ,İdrar yaparken yanma şikayetleri taş hastalığını akla getirmelidir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI (SİSTİT) NELERDİR?
Oldukça yaygın bir rahatsızlık olan İdrar yolu enfeksiyonları, idrar torbasının (mesane) basit iltihaplanması veya diğer idrar sistemi organlarının (örneğin böbrekler) daha ileri düzeyde iltihaplanması şeklinde olabilir.

Kadınlar idrar yolu enfeksiyonlarına idrar yollarının biçiminden dolayı erkeklerden daha yatkındılar. Tüm kadınların yaklaşık olarak yarısı hayatları boyunca bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Yaklaşık %20’sinde ise tekrarlayan enfeksiyon bulunur.

Alt İdrar Yolu ve Mesane Enfeksiyonu Belirtileri
* Sık idrar yapma
* İdrar yaparken yanma hissi
* Alt karında basınç hissi ve ağrı
* Bel ve boşluk ağrısı
* İdrarın kanlı olması

Üst İdrar Yolu ve Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri
* Ateş
* Üşüme / Titreme
* Kusma / Bulantı
* Şiddetli bel ve boşluk ağrısı

SİSTİT NEDİR?
Sistit idrar kesesinin (mesane) iltihaplanmasıdır. İdrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Zamanında tedavi edilmezse hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir ve mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar oluşturabilir.

Tanı:
Tanıda idrar tahlili, idrar kültürü ve ilaçla çekilen ürografi adlı film gerekebilir.

Hastalığın Gidişi:
Uygun tedavi ile sistit belirtileri 24 saat içinde kaybolur.Ancak hastalığın gidişi etken mikrobun cinsine, risk faktörlerin giderilmesine bağlıdır. İyi tedavi edilemeyen olgularda hastalık kronikleşebilir.

Tedavi:
Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir. kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabilir.

MESANE HASTALIKLARI NELERDİR?
Anormal Mesaneler: İki mesane çok nadirdir. Mesane doğuştan kum saati şeklinde olabilir.

Mesane İltihapları:
Mesane iltihapları pek görülmez; çünkü mesane iç yüzeyinin yapısı buna engeldir. Mesane günde 2-3 defa boşaldığı için içerisinde artık idrar kalmayacağı için iltihap oluşmaz

Belirtiler Nelerdir?
1- İdrarın iltihaplı olmasından dolayı mesane duvarını tahriş eder ve mesane bu idrarı atmak için kasılınca sık sık idrara çıkılır. Fakat idrar yaptıktan sonra rahatlama hissi yoktur. İdrar bitmiş gibi olur.
2- Karın altında ağrı vardır.
3- İdrarda kanama vardır. Mikropta görülebilir.
4- İdrar yaptıktan sonra 1-2 ağrılı damla olur.
5- Ateş, titremede görülürse iltihabın böbreğe yayıldığını gösterir.

MESANE KANSERLERİ NEDİR?
Mesane tümörleri sık görülmesi bakımında çok önemlidir. Bevliye hastalarında çok sıktır. İdrar yolları tümörlerinin % 90 i mesane tümörleridir. Erkeklerde kadınlara nazaran 2-3 misli fazladır. Genellikle 60 yaşından sonra görülür. 40 yaşının altında nadirdir.

SEBEPLERİ NELERDİR?
Sebep kesin olarak belli olmamakla birlikte tümör oluşumuna hazırlayıcı sebepler vardır.
1- Kalıtsal nedenler: Pek önemli değildir. Bazen bir ailenin bir çok ferdinde birden görülür.
2- Endüstriyel kanser yapan ajanlar: Boya, lastik, deri, gibi organik kimyasal madde sanayinde çalışanlarda mesane tümörleri daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda matbaacılık, aşçılık, gaz ve alüminyum işlerinde çalışanlarda da fazladır. Burada rol oynayan madde aromatik aminler denilen maddelerdir
3-Eğrelti otu. Karadeniz bölgesinde eğrelti otu ile beslenen sığırlarda mesane kanseri sıktır. Bu sığırların sütü ile beslenen insanlarda da görülmüştür.
4- Sigara: % 30- 40 sigara sorumludur. Risk oranı sigara alışkanlığının süresi ile ilgilidir.
5- Müzmin iltihaplar ve tahriş: Mesanede uzun süren taş veya başka bir yabancı cisim kansere yol açmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
1- İdrarda kan: ağrısız ve gözle görülür derecededir. En büyük belirtidir. %75 görülür. Bütün bir idrar yapma süresinde vardır. Çok defa pıhtılar ile birlikte olur.
2- İdrar belirtileri: İdrarda yanma, sık idrara çıkma şeklinde olur. Kanser ilerledikçe yanmalar çok artar. Bazen idrar, tümörün tıkamasına bağlı olarak dışarıya hiç akmaz.
3- Kanlı idrarın uzun sürmesi sonucunda kansızlık ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkar.
4- Genel durum bozukluğu: Tümörün yayılmasına bağlı olarak genel durum bozukluğu. zayıflama, iştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma şeklindedir.

NASIL TEDAVİ YAPILIR?
Tümörün yerine, sayısına, şekline, büyüklüğüne, yayılımına göre değişir.
1- Ameliyat: Açık veya kapalı yapılır. Açık ameliyatta mesane içerisindeki tümör etrafındaki sağlam doku ile birlikte komple çıkarılır. Kapalı ameliyatta sistoskopi aleti ile mesaneye girilerek tümör kesilir. Tümör mesanenin kas tabakalarını tümden tutmuşsa mesane ya tamamen veya kısmi olarak çıkarılır.
2- Işın tedavisi: Radyasyon yayarak tümörü körelten radyoaktif maddeler ya dıştan verilir veya mesane içine yerleştirilir.
3- İlaç Tedavisi: Bu amaçla kullanılan bir çok tümör yok edici ilaçlar vardır. Bir çoğunun yan etkileri görülür.

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst