Un Helvası tarifi

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
un-helvasi-12-logolu.jpg

En sonunda, seneler önce çok genç yaşta vefat eden babaannemin komşusu güzel Nermin ablanın un helvası tarifinin meşhur olduğunu öğrendim. Dün annem kara kaplı defterlerini aradı, taradı ve sonunda tarifi bulduk. Biz sade halini yaptık, beğendik. Bu şekilde Nermin ablayı da anmış olduk. Siz içine ceviz de ekleyebilirsiniz. Aynı irmik helvasında olduğu gibi dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz. Unun üzerine eklediğiniz sütün içine damla sakızı katabilirsiniz. Hatta kayınvalidem süt yerine muzlu süt de kullanıyor. Nasıl arzu ederseniz.
İrmik helvası tarifine bir yorum gelmişti. Bir okuyucumun 15 yaşındaki oğlu, tarifin resimlerine baka baka helvayı tek başına yapmış ve ailece bayıla bayıla yemişler. Annesi teşekkür etmişti. Bu durum çok hoşuma gitti, o yüzden bu tarifi de adım adım fotoğrafladım.

Malzemeler:

- 250 gram tereyağı
- 2 su bardağı un
- 2.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya

Yine helvaların olmazsa olmazı olan sabrınızı mutfak tezgahına koyuyorsunuz:) Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavuruyorsunuz.




Un bir süre sonra (en az 35 dakika), sıvılaşmaya başlıyor. O aşamada biraz daha devam ediyorsunuz.


Rengi hafif koyulaşmaya başladıktan sonra, sütü ekleme vakti geliyor. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Anneannemin yaptığı bir diğer test de, 1 kaşık sütlü karışıma ufak bir parça kavrulmuş undan koymakmış. Eğer koyduğunuzda cozzz diyorsa, tamam dermiş. Biz de yaptık tabii…

Un kavrulurken, başka bir kap içerisine süt ve vanilyayı koyuyorsunuz. İçine toz şekeri de ekleyip, şekeri iyice eritiyorsunuz. Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye boca ediyorsunuz. Bu sırada ocağın altını daha harlı açın. Zaten kısa bir sürede un sütü çekiyor.




Çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyorsunuz. Katılaşınca altını kapatıp, demlenmeye bırakıyorsunuz. Kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilirsiniz. Afiyet olsun.
alıntıdır
 

office

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
1.020
Tepki
1.158
Puan
113
Konum
California
offf oky ne yaptın amanın :D şu hayatta en bayıldığım tatlıdır un helvası.. ne baklava ne cheesecake ne de pasta.. un helvasının yeri o kadar ayrıdır ki offf :D

özellikle yapım aşamalarının fotograflanmış olması mahvetti beni hehehe.. :D
 
OP
okypete

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
offf oky ne yaptın amanın :D şu hayatta en bayıldığım tatlıdır un helvası.. ne baklava ne cheesecake ne de pasta.. un helvasının yeri o kadar ayrıdır ki offf :D

özellikle yapım aşamalarının fotograflanmış olması mahvetti beni hehehe.. :D

bende çok severim. bende annemin tarifiyle yaparım. oda güzel olur..
 

ZiLeY

Daimi Üye
Katılım
4 Nisan 2011
Mesajlar
2.026
Tepki
1.845
Puan
113
Yaş
36
Konum
EsK
bayılırım yaaa uzun zamandır yemedim kendimde hıc yapmadım acıkası off off
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Bu helvayıda severim ama pürüzsüz sevmem içinde unlar minik toplar halinde sanki fındık kırığı gibi kalır ya ona bayılırım :cikolata:
 

p@g

Daimi Üye
Katılım
5 Ağustos 2010
Mesajlar
1.357
Tepki
1.122
Puan
113
Konum
;)
Bende severim, sıvı yağla yaparım ama.Emeğine sağlık.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst