Uçuk-Aft nedir, nedenleri,tedavisi..

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
UÇUKLAR: Daha çok dudak çevresinde görülen içi sıvı dolu keseciklerdir.Birkaç saat içinde patlayarak çok ağrılı yaralara dönüşürler.

Nedenleri: Uçuğun etkeni Herpes Simlex virüsüdür. Yerleştiği bölgede sessiz,sinsi bir şekilde fırsat kollar. Stres,ateşli hastalık,travma,korku,hormonal değişiklikler,güneş ışığı gibi etkenlerle aktif hale geçer. Aynı yerde yerleşip tekrarlama eğilimindedir.

Bulaşıcı mıdır?: Evet,bulaşıcı ve yayılmacıdır.Dudak çevresi dışında göz,burun,yanaklar,genital bölgelere de sıçrayabilir.


Bulaşmasına engel olmak için;
Bölgeyi enfeksiyonlardan koruyun
Uçuk bölgesindeki kabarcıkları patlatmayın
Uçuk bölgesine dokunmayın,dokunursanız ellerinizi sabunla yıkayın
Uçuk üzerine rastgele merhem vs.tatbik etmeyin.(özellikle antibiyotikli merhem kesinlikle kullanmayın)
Öpüşmekten ve yanak temasından kaçının.
Havlu,bardak vs gibi kişisel eşyalarınızı ayırın.

Tedavi: Laserle yapılan bio-stimülasyaon uygulamalarından sonra aynı bölgede tekrar görülmemiştir.Ayrıca %5 asiklovirli merhem ile semptomatik tedavi hastayı rahatlatabilir.


AFTLAR:Ağız içinde çıkan yaralar,günlük hayatımızı çok fazla etkiler. Yemek yememizi, konuşmamızı engelleyecek kadar acı verirler ve 5-10 gün arasında devam edebilirler. Bunlardan en çok görülenleri aftöz ülserler ve uçuklardır.

Aftöz ülserler: Dil,yumuşak damak,dudak,yanak içi gibi bölgelerde görülen küçük yüzeysel ülserlerdir.Oldukça ağrılıdır. 5-10 gün arasında kendiliğinden geçer.


Nedenleri: Stres,lokal travma,asitli yiyecekler,lokal tahrişler bağışıklık cevabında değişikliklere sebep olurlar,aftöz ülserlere yol açarlar.Ayrıca otoimmün bir hastalık olan BEHÇET hastalığında tekrarlayan tipte ağız ve genital bölge aftları görülür.

Bulaşıcı mıdır?: Her hangi bir mikroorganizma kaynaklı olmadığı için bulaşıcı değildir.Ayrıca başka bölgelere de yayılma eğilimi göstermezler.


Tedavi: sıkıntının giderilmesi ve üzerine enfeksiyon eklenmemesine yöneliktir. Üzerine uygulanan kortizon merhemler yardımcı olabilir. Maalesef, tedavisi henüz bulunmamaktadır

Alıntıdır!
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bulaşıcı mıdır?: Evet,bulaşıcı ve yayılmacıdır.Dudak çevresi dışında göz,burun,yanaklar,genital bölgelere de sıçrayabilir.

Bunu bilmiyordum. :ilknur:
 

zeyn0M

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2011
Mesajlar
1.002
Tepki
315
Puan
83
Konum
istanbul
x_3b95bec9.gif
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
nasıl bir tesadüftür bu dudağımda uçuk çıkıyor kaşındı yandı daha şimdi farkettim sonra siteye girdim bi baktım konu karşımda. ne sinir edicibi durum yaa strese girdiğim zaman kesinlikle çıkıyo bu şey. annem hep tahta kaşığı ısıtıp bastır korkut derdi :cokkomik:korkutmadım bu sefer :cokkomik::cokkomik: kaç gün geçmezbu şimdi offff:iyyyy:
 

-Gizem-

Daimi Üye
Katılım
3 Mayıs 2012
Mesajlar
995
Tepki
561
Puan
93
Konum
Ankara
felisity geçmiş olsun tatlım, umarım bir an önce geçer. Bende de aşırı stresten kaynaklı aft oluşmuştu ve çok uzun sürdü. Doktora gittim behçetten şüphelendiler ama çok şükür öyle bir şey çıkmadı. Önemsemiyoruz ama gerçekten önemli konular, dikkate alınmalı. Paylaşımın için teşekkürler Arina.
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
felisity geçmiş olsun tatlım, umarım bir an önce geçer. Bende de aşırı stresten kaynaklı aft oluşmuştu ve çok uzun sürdü. Doktora gittim behçetten şüphelendiler ama çok şükür öyle bir şey çıkmadı. önemsemiyoruz ama gerçekten önemli konular, dikkate alınmalı. Paylaşımın için teşekkürler arina.

evet behçet hastalığını ben hiç duymamıştım hastane tesadüfen bi yazı gördüm ilk belirtiside aft ve uçukmuş çok korkmuştum. Ama neyseki hemen geçiyor uzun süre geçmeyen ve ard arda çıkan yaralarda şüphelenmek ve kontrole gitmek şart. Allah korusun kimseye yaşatmasın. Uçuğa aftarazıyımkötü olmadıktan sonra..
 

ecrinnn

Daimi Üye
Katılım
7 Kasım 2011
Mesajlar
3.313
Tepki
1.861
Puan
113
Konum
izmir
Bende de ucuk varr. Bebemi opemiyorum dunden beri. O da yuzume dokunamiyor.:bitter: aft da eskiden cok cikardi nefret ederim. Bigun dr ace plus die bi takviye verdi kahverengi yumusak kapsuller. O gunden beri dogru durust cikmadi. Duacisiyimm gercekten. Bi de ucuga birsey bulsaydim
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Ağız yaralarına dut pekmezi (pamuğa döküp silinirdi sanırım) ve papatya çayı gargarası iyi gelir diye bilirim :tskler:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst