Tuvalet kullanımı çok önemli

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak
tuvalet_egitimi.jpg



Klozetler, parazitel, mantar, tifo, dizanteri ve hepatit-A gibi hastalıklara yol açabilir.

Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Uzmanı Dr. Ahmet Özkul,bulaşıcı hastalıkların yayılmaması için tuvalet kullanımının çok önemli olduğunu söyledi.

Alafranga tuvaletlerin genel kullanımlarda oldukça zararlı olduğuna dikkat çeken Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Uzmanı Dr. Ahmet Özkul, şöyle konuştu: ”Bizim kültürümüzde alaturka tuvaletler var. Ama son dönemde modernleşmeyle birlikte alafranga tuvaletlerle karşılaşıyoruz. Genel kullanım amaçlı olan tuvaletlerde, alafranga tuvaletler birçok hastalıkların bulaşmasına ve temizliğin yerine getirilemeyişine sebep oluyor. Onun için topluma açık tuvaletlerde klozetlerin kullanılması zararlı oluyor, doğru olmuyor. Klozetler, parazitel hastalıklar, mantar hastalıkları, tifo, dizanteri ve hepatit A gibi dışkıyla bulaşan hastalıkların bulaşmasına sebep olabilmektedir. Genel kullanımlı merkezlerde mutlaka alaturka tuvaletin olması gerekir. Bu halk sağlığı açısından olduça önemlidir.”


Özellikle çocukların umuma açık tuvaletlerde alafranga tuvalet kullanmaması konusunda uyarıda bulunan Özkul, çocukların klozetlerden mikrop kapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. En azından genel tuvaletlerde çocuklar için alaturka tuvaletler olması gerektiğini anlatan Dr. Özkul, “Çocukların klozetli tuvaletlerden korunmasını sağlamalıyız. Bizim kültürümüzde olan alafranga tuvaletler daha sağlıklı ve daha hijyeniktir” dedi.

alıntıdır.............
 
H

Hera

Misafir
Temizliğini kendim yaptığım için evimde rahat ça oturuyorum Klorak denen kimyasal iyiki var diyorum iyiki Vaarrrrrrrrr
 
R

Rosie

Misafir
ben o zaman bile oturamıyorum takıntı gibi bir şey oldu ben de.tek kullanımlık kağıtlar var ya onlarla idare ediyoruz
 

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Kesinlikle normal tuvaletler çok hijyenik,ancak çocuğun çişini tuvalete öğrenme sürecinde evde mecburen alafranga tuvaleti kullanıyoruz.Lazımlık almama rağmen abisini taklit ettiği için sanırım hep alafranga tuvalette vakit geçiriyoruz:cokkomik:
Günde bir kez yıkadığım tuvaletimi şimdi her tuvaletten sonra muhakkak dezenfekte ediyorum:dance2:
 

cocukvegenc

Yeni Üye
Katılım
6 Aralık 2012
Mesajlar
2
Tepki
0
Puan
1
Yaş
52
Konum
istanbul
Her çocuğun gelişimsel hızı farklıdır. Bu nedenle her çocuk farklı zamanlarda tuvalet eğitimine başlayabilir. Bir çok anne- baba çocuklarının bir an önce çiş eğitimine geçmesi için acele etmekte ya da bu konuda geç kaldığını düşünmektedir.

Tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalıdır? Ne zaman geç kalınmış olur ?

Tuvalet eğitiminde bazı çocuklar 3-3.5 yaşa kadar fiziksel ve zihinsel anlamda hazır olmazken bazı çocuklar 18- 24. aylarda hazırım sinyalleri vermekte ve kısa bir sürede tuvalet eğitimini tamamlamaktadır. Öncelikli olarak çocuğunuzun çiş eğitimi alabilmesi için, fiziksel ve zihinsel anlamda buna hazır olması gerekir. Eğer çocuğunuz 3 saatten fazla idrarını tutabiliyor hale gelebiliyorsa bu sürece hazır hale gelebildiğini gösteriyordur.. Çünkü çocuğunuz artık fiziksel ve zihinsel anlamda gerekli olan mesane kontrolünü sağlayabilmiştir. Tuvaletinin geldiğini size davranışsal ya da sözel anlamda işaret veriyorsa hemen bu uyarıları fark etmeli ve onu eğlenceli bir şekilde tuvalete götürmelisiniz. Çocuğunuzu tuvalet eğitimine olan motivasyonu da oldukça önemlidir. Tuvalete giderken sizi taklit etmeye başlamışsa ve bağımsız olarak hareketlerini kontrol etme ihtiyacı duyuyorsa ( ben yapacağım gibi) işiniz daha da kolaylaşır. Fakat bu motivasyonu sağlaması için sabırlı olmalı ve onu beklemelisiniz. Önemli olan sizin eğitime başlama kararınız değildir onun hazır olduğu andır. Siz ne kadar çok isteseniz de, çok çabalar gösterseniz de bu eğitim süreci başarısız olabilir, o hazır olduğunda size olumlu tepkiler verecektir. Tuvalet eğitimi başlarken sizin de çocuğunuzun da içinde bulunduğu ortamın huzurlu olması çok önemlidir.

Stresli bir dönemde ise bu eğitime hazır olamayacak, siz de bu süreçte gerekli sabrı gösteremeyeceksinizdir. Bazı çocuklar tuvalet eğitimi sürecini kısa bir zamanda tamamlarken, bazı çocuklarda bu süreç ayları alabilir. Bunun için acele etmemeli, çocuğa baskı yapmamalı ve endişenizi çocuğunuza hissettirmemelisiniz. Bunu hisseden çocuğunuzun tuvalet eğitimi gecikecek ve çocuğunuz beklediğiniz tepkileri veremeyecektir.

Tuvalet eğitimi için hazır olduğunu hissettiğiniz çocuğunuzla önce bir alışverişe çıkın ve ona kendi seçtiği ve beğendiği ( tercihen eğlenceli) bir tuvalet oturağı almalısınız. Eve bunu getirdiğinizde tuvalette istediği bir köşeye birlikte yerleştirin, oyuncaklarını ya da bebeklerini yanına getirin ve oturağında oturtmalı oyunlar oynayın.Eğer yetişkin tuvaletine yerleştirilen bir oturak almış iseniz çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesi ve korkmaması için ayaklarını koyabileceği bir zemin hazırlayın. Daha sonra kendisinin oturup oturmak istemediğini sorun ( eğer istemiyorsa onu zorlamayın) , başlangıç olarak hemen kıyafetlerini soymayın, bu onu tedirgin edebilir. Ama bunu sözel olarak ifade edebilirsiniz.( çişimizi yaparken altımızda pantolonumuz varsa çıkarırız, çünkü çişimiz üstümüze gelir gibi) Sonrasında aslında bunun bir oyuncak olmadığını , kakası ya da çişi geldiğinde kullanması gereken bir materyal olduğunu ona anlatın. Kendinizden – babasından örnekler verebilirsiniz.

Bu yaş dönemleri taklit davranışların en çok gözlemlendiği dönemdir. Bu nedenle tuvalet eğitiminde de sizi taklit etmesini sağlayabilirsiniz. Bezine kakasını yaptığında bezdeki kakayı tuvalet boşaltın ki oturağının ne işe yaradığını ona daha net bir şekilde gösterebilesiniz. Çocuğunuz tuvalet eğitimi için oturağına oturmayı kabul ettiğinde, bu davranışın onun yaşamının rutin bir parçası olduğunu ona gösterin.Yani kahvaltıdan sonra, banyodan önce, sokağa çıkmadan önce, uyumadan önce uygulayın. Bunu yaparken önce az sayıda yapın zamanla bu sayıyı arttırın. Tuvalet eğitimi,çocuğunuza başlangıçta sık sık hatırlatır ve onu sürekli olarak tuvalete götürürseniz onu bu durumda sıkarsınız ve sizinle inatlaşmaya başlar. Tuvalete gidemediğinde ya da yetişemediğinde altına kaçırabilir, bunu olağan karşılayın ve hemen eskisi gibi rutin temizliğini yapın, başarılarını övün , kazaları görmezden gelin. Kendisini suçlu hissetmemesine özen gösterin.

Başardığını gören çocuk kakasını ya da çişini yaptığında görmek isteyebilir, bu nedenle hemen sifonu çekmeyin. Bu onu mutsuz edebilir. Gündüzleri bez kullanmayın, bu dönemde alıştırma kilotunu kullanabilirsiniz. Önce gündüz sonra gece kaçırmaları sona erecektir. Çocuğunuz yukarıda anlattığımız tepkileri vermediğinde sinirlenmeyin, hemen çiş eğitimine ara verin, sonrasında yeniden başlayabilirsiniz, bunu onsuz başaramazsınız bu nedenle onun hazır olmasını beklemek zorundasınız. Kız çocukları tuvalet eğitimine erkek çocuklarından daha önce hazır hale gelebilirler.Kız çocuklarında tuvalet temizliğinin önden arkaya doğru yapılması gerektiğini unutmayın.

Kızınız kendi kendine bunu yapabilecek duruma geldiğinde, tuvalet eğitimi açısından ona bunu öğretin ve sonrasında 2. bir tuvalet kağıdı ile kurulamasını öğretin. ( hafif vuruşlar şeklinde – hızlı yapmamasına dikkat edin) Tuvalet eğitiminde idrar yolu enfeksiyonları gözlemlenebilir. Sık idrara çıkma, altına kaçırma, çiş yaparken acıma , karın ağrısı ile karşılaştığında çocuk doktorunuzla iletişim kurmalı ve eğitime bir süreliğine ara vermelisiniz. Kız çocukları ve erkek çocuklarının tuvalete oturma şekli birbirinden farklıdır. Bazen kız çocukları erkekler çocukları gibi, erkek çocukları da kız çocukları gibi oturmak isteyebilir.

Bunu başlangıçta çok fazla engellemeyin, birkaç kere deneyebilir, zamanla bu pozisyona vücut parçalarının uygun olmadığını anlayacak ve doğru oturma pozisyonuna geçebilecektir. Fakat erkek çocukları kız çocuklarına göre iki pozisyonu birlikte öğrendiklerinden bu süreç kız çocuklarına göre daha uzun sürebilir. Çünkü çişini yaparken ayakta, kakasını yaparken oturuyor olacaktır , bu nedenle tuvalet eğitimi sırasında kız çocukları ile oğlunuzu asla karşılaştırmayın. Oğlunuz önce oturarak yapmayı öğrenebilir, ayakta yaparak öğrenmesini sağlamak için baba, amca ya da dayısını izlemesini sağlayabilirsiniz, onu örnek alabilir. Bu çalışmalar yapılırken ayakta çiş yapmayı eğlenceli hale getirebilirsiniz, ( hedefe ulaşma oyunu: peçeteyi tuvaletin içinde bir köşeye düşürün ve onu ıslatma oyunu oynayın, ıslatınca mutlu olun ve takdir edin) ) Bu geçiş süreci için de onu zorlamamaya özen gösterin.

Kaynak Makale: Çocuk Psikolojisi | Çocukta Tuvalet Eğitimi | Çocukta Tuvalet Eğitimi | Çocukta Tuvalet Eğitimi
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst