Türkiye'nin Yöresel Yemekleri

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
38
Konum
Çıkmaz Sokak

tokat-kebab.jpg


Türkiye'nin lezzet haritasını çıkarıldı. O haritada ilginç lezzet adları var.

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu Türkiye'nin lezzet haritasını çıkardı. 81 ili kapsayan lezzet haritasına göre Türkiye 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.

EN ZENGİN MUTFAK GAZİANTEP

Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep...
Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek tatlı ve içecekten oluşuyor. İllerin seçilmiş yemekleri şöyle:

Adana: Adana kebabı şalgam suyu yüzük çorbası süllüm ve karakuş tatlısı.

Adıyaman: Basalla yapıştırma hıtap.

Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba zürbiye sırtsırta ağzı açık pırasa
musakka ocak bükmesi cızdırma övme hamursuz cimcik palize yanıyarma ve cücü kadayı.

Ağrı: Abdigör köftesi gösteberg et selekeli (saç kavurma) haşıl hengel
erdek hasude halise ve murtuğa.

Aksaray: Soğanlama bamya çorbası çiğleme.

Amasya: Çatal çorbası sakala çarpan çorbası helle çorbası kesme ibik
çorbası göbek dolması patlıcan pehli pastırma gağallemesi dene hasudası ayva gallesi gelin parmağı gömlek kadayıfı peluza unutma beni vişneli ekmek eli böğründe hengel yakasal böreği kaypak ve yanuç.

Ankara: Ankara Tavası alabörtme calla bici ilişkik sızgıç siyel
pıtpıt pilavı tohma altüst böreği entekke böreği hamman papaç yalkı
carcıran köremez tamtak tiridi öllüğün körü bırtlak bezdirme gizleme
kartalaç ve saçkıran.

Antalya: Antalya usulü piyaz arap kadayıfı karpuz kabuğu reçeli bergamut reçeli.

Ardahan: Elma dolması evelik aşı bozbaş ekmek aşı pişi kuymak
(mıhlama).

Artvin: Laz böreği hınkal çergebaz gendima herisa şilav hasuta
kaysefe zurbiyet püşürük çorbası soğan harşosu çinçar çorbası.

Aydın: Kulak çorbası pelvize tatlısı paşa böreği yuvarlama ısırganotu
böreği ebegümeci kavurması arapsaçı.

Balıkesir: Tirit sura saçaklı mantı peynirli patlıcan zerde tatlısı
mafiş tatlısı börülce ekşilemesi.

Bartın: Pumpum çorbası yumurtalı isbut kabak burması Amasra salatası.

Batman: Bumbar Şam börek perde pilavı.

Bayburt: Tel helvası tatlı çorba galaçoş ekşi lahana lor dolması
yalancı dolma.

Bilecik: Büzme ovmaç çorbası keklik kebabı piruhi samsı pancar pekmezi köpük helvası kıtırcı helvası.

Bingöl: Dut pekmezi.

Bitlis: Büryan kebabı şekalok yemeği çorti köftesi gari aşı glorik
gebol çireş pancarı kengerli pilav.

Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası imaret çorbası acı su bazlamacı çantıklı
pide kedi batmaz orman kebabı kaldırık dolması kaşık sapı keşli cevizli
erişte kaşık atmaç bakla çullaması paşa pilavı kabak hoşafı palize coş
hoşafı karavul şerbeti kızılcık şurubu Bolu Beyi tatlısı uğut tatlısı.

Burdur: Testi kebabı kabak helvası Burdur muhallebisi.

Bursa: Ekşili baş çorbası etli gavata kestaneli etli lahana dolması mısır
unu sarması kaşarlı pırasa patlıcan silkmesi İnegöl köftesi yörük kebabı
yufkalı hindi ciğer sarması Cennet köşkü dilber dudağı Kemalpaşa peynir
tatlısı incir dolması zerde kaymaçina hamur bamyası asude dızmana.

Çanakkale: Bakla keşkeği tumbi turp otu salatası kaçamak lakerda erik macunu ahlat suyu.

Çankırı: Yaren güveci mıkla tutmaç yumurta tatlısı.

Çorum: Leblebi yanıç cızlak kömbe hingal borhani helise çullama
İskilip dolması kara çuval helvası teltel.

Denizli: Çaput aşı alaçora sıyırma yoğurtlu patlıcan gömmesi sura
kaçamak gındıra çorbası.

Diyarbakır: Karpuz cartlak kebabı patlıcan meftunesi.

Düzce: Çerkez tavuğu Arnavut böreği Boşnak böreği şıl böreği göbete
mantısı lepsi mamursa haluj.

Edirne: Badem ezmesi mamzama akıtma hardaliye satır kebabı.

Elazığ: Fasulye çorbası lobik çorbası anamaşı kelecoş taraklık kındık
köfte küncülü köfte muhaşerli köfte işkene sapan dolması kibe dolması
çaypalası pirpirim boranı tavşan üfelemesi kırmanlı pilav simit pilav nohut
ekmeği fodula zarafat patila heside dolanger hürriyet kadayıfı orcik
pilit ve gah.

Erzincan: Tulum peyniri tava leblebisi.

Erzurum: Çağ kebabı den çorbası hıngel herle aşı çeç pancarı çaşır.

Eskişehir: Çiğ börek abısta harşıl yufkalı büryan met helvası.

Gaziantep: Alinazik kebabı keme kebabı yeni dünya kebabı simit kebabı
antep fıstığı baklava malhıtalı (mercimekli) köfte yoğurtlu ufak köfte yağlı
köfte iç katması (kısır) tene katması haveydi köftesi omaç sini köftesi
süzek yapması cağırtlak kebabı ayva kebabı elma kebabı lebeniye öz çorbası maş çorbası şirinli çorba beyran topaç Köse Sefer kabağı dolması loğlazlı aş çiğdem aşı ekşili daraklık tavası beyran şiveydiz acur oturtması kakırdak böreği loğlaz piyazı yarpuz piyazı at elması turşusu çelem turşusu.

Giresun: Fındık hamsi böreği çalıçileği çorbası mendek çorbası yağlaş
karalahana diblesi kiraz tuzlusu kavurması hamsili mısır ekmeği fasulye
turşusu.

Gümüşhane: Köme kuşburnu dut pekmezi dut pestili lemis haşıl kanzılı
börek siron.

Hakkari: Gulul çorbası kepaye jaji lalepet duğeba kiflik.

Hatay: Kaytaz böreği taş kadayıf kereviç semirsek kuş gözü.

Iğdır: Bozbaş yemeği helise perzana helise cızdık salmanca fetir
kaysafa patlıcan reçeli.

Isparta: Miyane sakala sarkan tapalak banak kabine kuyruğu sulu samsa tosmankara derdimi alan.

İstanbul: Kanlıca yoğurdu Sultanahmet köftesi uykuluk badem ezmesi
beyinli Beykoz kebabı.

İzmir: Kumru Ayvalık tostu sura İzmir köftesi papaz yahnisi mücmeri
radika salatası gerdan tatlısı.

Kahramanmaraş: Dövme dondurma biber tarhana leğen çorbası tirşik
çorbası Maraş paçası pıtpıt lapası sömelek un sucuğu bastık çullama
ilende hapısa ravanda.

Karabük: Kuyu kebabı bükme çingene baklavası göbü kara mancar katlaç malak perohi şaptak.

Karaman: Batırık bidik Ermenek helvasıcibe ve ilisıra dolması kayısı
musakka mıkla mülükü paraköfte.

Kars: Bal kaymak kaşar gravyer herre (un çorbası) hangel haşıl
feselli tandırda kaz çekmesi piti.

Kastamonu: Banduma simit tiridi köle hamuru cırık tatlısı delioğlan
sarığı fincan böreği haluçga avuz şurra

Kayseri: Pastırma sucuk mantı pehli yağbari pöç kovalama üzüm yemeği fincan ağzı nevzine aside.

Kırıkkale: Alazlama kömbe külleme batallaş çalma sarığı burma.

Kırklareli: Sulu kaçamak kuru kaçamak kaymakçına külür plaska ısırgan otu çorbası bıldırcın kağıt kebabı

Kırşehir: Keykef temal.

Kilis: Şıhıl mahşe pekmez kübbülmüşviyye talı malhıta köllük aşı
züngül belluriye cennet çamuru firik pilavı kibe mazlum mıkşi teşrübe
mayanalı (anasonlu) kahke haytayla sucuk hapısası.

Kocaeli: Kandıra yoğurdu pişmaniye saray helvası otur fatma tatlısı
çiğceli kavurma.

Konya: Düğün yemeği etli ekmek.

Kütahya: Cimcik dolamber böreği namaz dolması gökçümen hamursuzu
tosunum kızılcık çorbası tekke çorbası çene çarpan çorbası kötdür tatlısı.

Malatya: Kayısı kağıt kebabı kınalı ekmek pileke taş küllüğü gurut
çorbası analı-kızlı kurşun geçmez köftesi gilgirikli köfte keloğlan köftesi
zeytinyağlı marul sarması fasulye yaprağı sarması kabak çiçeği dolması soğan dolması patlıcan dövmesi.

Manisa: Mesir macunu Kula güveç kapaması şekerli pide otlu pide Manisa kebabı.

Mardin: Badem şekeri ceviz sucuğu ikbebet (içli köfte) semberuk irok
kibe kitel raha lebeniyye

Mersin: Cezerye tantuni kerebici zahter.

Muğla: Ara dutmeç çopur döş dolması balıklen çıntar kavurması ot
ekşilemesi galli patlıcan ebegümeci kavurması börülce kavurması teltorlu
börülce yalankı üzüm köftesi ballı kabak bestel dülek reçeli.

Muş: Muş köftesi çorti aşı.

Nevşehir: Düğü kesme katma aşı ağpakla (fasulye kemikli et) dıvıl ayva dolması Nevşehir tavası sızgıt.

Niğde: Mangir çorbası tava üzüm boranası ditme unlu söğürme papara
cılbır halveter kaşık kayganası.

Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması Sakarca mıhlaması galdirik kavurması ısırgan yağlaşı mısır yağlaşı hoşgıran kavurması kabak muhallebisi pallabye.

Osmaniye: Tirşik (pancar) yer fıstığı toğgar çiçcire etli kömbe.

Rize: Anzer balı Rize köftesi Rize simidi Hamsi çiğirtası çumur enişte
lokumu pepçura.

Sakarya: Pekmez yoğurt.

Samsun: Samsun pidesi turşu kavurması yer pancarı mısır çorbası kocakarı gerdanı.

Siirt: Zivzik narı Pervari balı perde pilavı.

Sinop: Sinop kestanesi nokul içli tavas mamalika.

Sivas: Sivas kebabı peskutan çorbası pezik turşusu.

Şanlıurfa: İsot şıllık tatlısı paliza bostana urfa kebabı.

Şırnak: Kutlık serbıdev hekeheşandi şımşıpe meyre bırınzer mahmılatık
fıreydin suryaz.

Tekirdağ: Tekirdağ köftesi.

Tokat: Tokat kebabı bacaklı çorba.

Trabzon: Vakfıkebir ekmeği akçaabat köftesi.

Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı Şavak tulum peyniri Pülümür balı zerefet
sirekurt sirepati kavut patila.

Uşak: Alacatene haşhaş sürtmesi ciğerli bulgur.

Van: Otlu peynir Van balığı (inci kefali) ilitme senseger.

Yalova: Yalova köftesi yaprak pidesi pavli luhu şuşkey çirbuli lalanga
çubiyiş gayi papa silohto paponi.

Yozgat: Testi kebabı arabaşı.

Zonguldak: Çaycuma yoğurdu Osmanlı çileği Devrek simidi beyaz baklava kızılcık cevizli dolma.

 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
Kastamonu: Banduma simit tiridi köle hamuru cırık tatlısı delioğlan
sarığı fincan böreği haluçga avuz şurra

cırık tatlısı hariç hiç birini ne duydum ne gördüm ilginç:))
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
Mardin: Badem şekeri ceviz sucuğu ikbebet (içli köfte) semberuk irok
kibe kitel raha lebeniyye

mardinliyim ama icli köfteye ikbebet demiyoruz:protesto:
kibe iskembe sanirim,kitel raha,lebeniyeyide ilk defa duydum:sinifsinif:
 

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
İstanbul: Kanlıca yoğurdu Sultanahmet köftesi uykuluk badem ezmesi
beyinli Beykoz kebabı.
hiç birini yemedim..:böö:
İzmir: Kumru Ayvalık tostu sura İzmir köftesi papaz yahnisi mücmeri
radika salatası gerdan tatlısı
kumru ve ayvalık tostu hariç diğerlerini yemedim:uzgun:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst