Tükürük Köftesi

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
“Tükrük köfte” diye de telaffuz edilen köfte çeşidimiz, futbol tutkunlarının maç öncesi stadyum önlerinde ya da konser çıkışlarında ızgaradan yükselen kokusu ile uzun kuyruklar oluşturan bir sokak lezzeti. Hafif bir şekilde suyla ıslatılarak kolayca şekil verilen küçük ebatlı tükürük köfteleri, bir şehir efsanesi olarak bu isimle anılmaya başlamış.

Suda ıslatılmış ekmek içi, dana döş ve kuzu etinin karışımından oluşan orta yağlı kıymayla hazırlanması gereken tükürük köftesi tarifini, evinizde de rahatlıkla pişirebilirsiniz.


tukuruk-koftesi-tarifi-720x450.jpg


MALZEMELER

600 gram kıyma (dana döş ve kuzu eti karışık)
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
6 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış)
1 adet küçük boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon

KAÇ KİŞİLİK?
4 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ
60 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ
20 DAKİKA

Püf noktası:

Köfte harcında kullanacağınız bayat ekmek içini, kabuklarını ayıkladıktan sonra yumuşaması için suda bekletin. Suyunu sıkıp, küçük parçalara ayırdığınız ekmek içini harca katın.

Küçük parçalar halinde kestiğiniz kuru soğanı, ayçiçek yağında kavurup, soğuttuktan sonra da köfte harcına ekleyebilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Arzuya göre köfte harcına 1 adet yumurta ya da ince kıyılmış maydanoz da ilave edebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

Kabuk kısımlarını aldığınız bayat ekmek için suyla ıslattıktan sonra yumuşaması için bir kenarda bekletin.

Kuru soğanı çok küçük parçalar halinde kesin. Dana ve kuzu eti karışık orta yağlı kıymayı derin bir karıştırma kabına alın.

Kıymayı, küçük parçalar halinde kesilmiş kuru soğan, ayçiçek yağı, tuz, karabiber ve kimyon ilavesiyle karıştırın.

Suda beklettiğiniz bayat ekmek içinin suyunu tamamen sıktıktan sonra köfte harcına ekleyin. Tüm malzemelerini kattığınız köfte harcını 15-20 dakika kadar yoğurun.

Macun kıvamına gelen köfte harcını, buzdolabında en az 40 dakika kadar dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.

Elinizi suya batırdıktan sonra köftelere yassı şekli verin. Önceden yağlanıp kızdırılmış bir ızgara ya da tercihen döküm bir tavada arkalı önlü ters çevirerek yüksek ateşte pişirin.

Piyazlık doğranmış kuru soğan, maydanoz, acı biber ve domates dilimleriyle ekmek arası servis edebileceğiniz gibi porsiyon olarak da sevdiklerinizle paylaşın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst