Trileçe (Orman Meyveli + Karamelli)

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
048QqD.jpg


Trileçe (Orman meyveli + Karamelli)

Kafama yatan Trileçe tarifi bulmak için o kadar çok site gezdim ki anlatamam. Bu tarifte bir çok site de vardı fakat ilk çıkış kaynağını bilemiyorum o yüzden maalesef kaynak belirtemeyeceğim. Ben en son bir televizyon programında yapılırken ki videosunu gördüm (Adı "Biz Bize" olması lazım. Rumeli Balkan Trakya vs. yayın yapan bir kanaldaydı) ve oradan not aldım. Sonra bir baktım Arda'nın Mutfağı sayfasında da birkaç küçük detay haricinde aynısı var eee bloglarda da var dedim çoğu kişi denemiş vardır bir hikmeti fazla aranma geç mutfağa :D Kaynak konusunda da artık yapacak birşey yok tarifi bizlere ilk ulaştıranın ellerine sağlık :buyrun: diyerek yaptığım Trileçe'yi anlatmaya başlıyorum

Keki için
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
5 yemek kaşığı irmik
10 yemek kaşığı un (çok tepeleme yapmayın)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Süt şerbeti için
4 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı toz şeker
200 ml. krema
2 yemek kaşığı süt tozu

Karameli için
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin (Bir sonraki yapışta koymayacağım çok gerekli gelmedi bana)
1 paket krema

Yapılışı
Ben önce sütünü hazırladım. Bunun için sütü şekeri ve süt tozunu bir tencerede ısıttım (Kaynamadı ama yine de sıcaktı) Altını kapattıktan sonra kremayı koyup karıştırdım. Normalde köpük oluyormuş ve onları temizlemek gerekiyormuş ama bende hiç öyle birşey olmadı. Yani bu kısmı iyi atlattım

Keki için yumurta aklarını mikserde kar gibi olana dek çırpın (Kase ters dönse de akmayacak halde olacak) Ayrı bir kapta bütün kuru malzemeleri karıştırın. Kar halinde olan yumurta aklarına tek tek yumurta sarılarını ekleyip el çırpıcısı ile mikser kullanmadan karıştırın. Sıvıyağını da ekledikten sonra 2'er kaşık halinde kuru malzemeden ekleyip hepsini bitirene kadar bu şekilde karıştırmaya devam edin.

N5JQoQ.jpg


Ben hem meyveli hem de karamelli yapmak istediğim için hamuru iki küçük kalıba böldüm (Bu sebep ile biraz kalın oldu ama sıkıntı yaratmadı) ama isterseniz siz tek kalıpta da pişirebilirsin. Kalıpların altına kenarlara gelmeyecek şekilde kesilmiş yağlı kağıt koyun. Diğer kısımları da sıvıyağ ile yağlayın. Kek hamurunu döküp önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında pişirin (Altın rengi oluyor ama yine de pişip pişmediğini anlamak için bıçak yada kürdan batırmayı unutmayın) Kek ılındıktan sonra altındaki kağıdı çıkartın. Ben servis tabağına çıkartırken sorun yaşarım diye keki biraz daha geçiş bir borcama alıp sütü orada dökerek ıslattım. Bir de kimseye kenar köşe gelmesin diye dört bir yandan incecik kestim. Böylece her dilim ortadan kesilmiş gibi oldu. Şerbetlenen tatlıyı 1 gece buzdolabında bekletin (Sabredemezseniz benim gibi 1-2 saat bekletin sonra da yiyin gitsin :cokkomik:)

Sos ve servis kısmı

Ben nedense tatlılarda meyveyi pek tercih etmem karameli daha çok severim (...ki bu karamel çok iyi ve hafif oldu) ama meyveli de talep görmüştü o yüzden hazır yaparken iki çeşit yaptım.

1- Orman meyveli hazır sosu toz halindeki pakette alıp 1 büyük çay bardağı su ile pişirdikten sonra iyice soğutup tatlının üzerine sürüyorsunuz (Kenarlara gelmesin)

2- Karamel sosu için (malzemeleri ve miktarları üstte yazmıştım) şekeri teflon tavaya koyup karamelize oluncaya dek pişirin. Margarini ekleyip biraz karıştırın ve kremayı da ilave edip karıştırın. Ben karıştıra karıştıra herhalde 5-6 dakika pişirdim (keşke dakika tutsaydım) sonra ısıya dayanıklı bir kaba koyup sıcaklığı gidince buzdolabına koydum herhalde 5-10 dakika da orada bekledi arada karıştırıp istediğim kıvama gelip gelmediğine baktım. Sonra bu sosu da aynı orman meyveli de olduğu gibi kenarlarına gelmeden üzerine yaydım.

Tatlınızı ister kare ister dikdörtgen ister üçgen nasıl isterseniz o şekilde keserek servis yapın

Biraz uzun anlattım ama inanın yapmaya başlayınca bu kadar kolaymıymış diyeceksiniz. Şimdiden afiyet olsun

ayj635.jpg


 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.636
Tepki
53.656
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
ben buna yorum yapmamışmıydım :ne:
Ellerine salgık bacım benim :D +Rep
kendimiaffettireyimrepinenkandırmayacalısanbittersmilisi :kptmya:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Çok teşekkür ederim valla sevdim ben bu tatlıyı pek hafif oldu denemeyen varsa yapsın bence :sevindirikasli:
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
bende bu tatlıyı çok duydum ama hiç denemedim..ellerine sağlık canım güzel görünüyor..
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Sağol flamingom dene bence çok hoş bir tatlı hiç de baymıyor yedikçe yiyorsun :D
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Karamellinin porsiyon versiyonu :)

QaEM4j.jpg

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst